ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 20:49
 

ΣΕΚ: Μαύρη τρύπα σε βάρος της οικονομίας το εμπόριο με τα κατεχόμενα

Χρήζει άμεσης επανεξέτασης ο κανονισμός της Πράσινης Γραμμής αναφλερει η συντεχνία

Newsroom K

«Ένα θέμα που πρέπει να απασχολήσει αμέσως την κυβέρνηση, (όπως και άλλα θεσμοθετημένα όργανα της πολιτείας π.χ. Βουλή και Γενική Εισαγγελία), είναι αυτό που αφορά το εμπόριο με τα κατεχόμενα, το οποίο δυστυχώς τα τελευταία χρόνια άρχισε να προσλαμβάνει επικίνδυνα ανησυχητικές διαστάσεις», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Συνομοσπονδία Εργαζομένων Κύπρου (ΣΕΚ).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το θέμα είναι πολύ σοβαρό και απασχολεί πέρα από τη ΣΕΚ, τόσο τις κυπριακές αγροτικές οργανώσεις όσο και την Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ), η οποία υπέβαλε και επίσημα αίτημα στην κυβέρνηση με το οποίο ζητά να αναθεωρηθεί ο κανονισμός της Πράσινης Γραμμής, αφού λειτουργεί αθέμιτα σε βάρος επιχειρήσεων και συνεπακόλουθα στους εργαζόμενους, που λειτουργούν με κάθε νομιμότητα στις ελεύθερες περιοχές.

Σύμφωνα με ειδήσεις που βλέπουν το φως της καθημερινής επικαιρότητας, συνεχίζει, προϊόντα τουρκικής προέλευσης αμφιβόλου ποιότητας χωρίς επαρκή έλεγχο φθάνουν με πολύ μεγάλη ευκολία στο τραπέζι των καταναλωτών, ενώ γραφεία ταξί, φορτηγά, λεωφορεία και άλλα εμπορικά οχήματα γεμίζουν πλέον μαζικά καύσιμα μόνο από τα κατεχόμενα με αποτέλεσμα το κράτος – εκτός όλων των άλλων – να χάνει εκατομμύρια από απώλεια φόρων στα καύσιμα.

Κατά την ΣΕΚ, εκ των πραγμάτων φαίνεται πως, κάτι δεν λειτουργεί σωστά και οι νόμιμοι πολίτες – καταναλωτές του τόπου αλλά και πολλές εταιρείες είναι θύματα αθέμιτου ανταγωνισμού από αμφιβόλου ποιότητας προϊόντα τουρκικής ή τουρκοκυπριακής προέλευσης. Φαίνεται πως μέσα από αυτά τα γεγονότα λειτουργεί μια μορφή σοβαρής παραοικονομίας σε βάρος της νόμιμης οικονομίας, κυρίως με το «παιγνίδι» των καυσίμων.

Συμπληρώνει πως ιδιαίτερα θυματοποιούνται, πέραν από τις εταιρείες πετρελαιοειδών, εταιρείες π.χ. λεωφορείων και άλλων εμπορικών δραστηριοτήτων που σεβόμενες το κράτος και τη νομιμότητα αρνούνται να αγοράσουν καύσιμα από τα κατεχόμενα, με αποτέλεσμα να απειλείται η οικονομική βιωσιμότητα τους καθώς περιορίζεται η ανταγωνιστικότητα τους στη διαδικασία προσφορών.

«Η κυβέρνηση, μπροστά σ’ αυτή την παρανομία – αταξία, οφείλει να αντιδράσει, ιδιαίτερα σε μια περίοδο όπου η Τουρκία μέσω του ψευδοκράτους θέτει μονομερώς διεκδικήσεις που υπονομεύουν το κύρος της Κυπριακής Δημοκρατίας», σημειώνεται.

Υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση ότι οφείλει τάχιστα να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση επανεξέταση του εύρους και του ρόλου του κανονισμού για να προστατεύσει αφενός την οικονομία και τα δημόσια έσοδα και αφ’ ετέρου τους πολίτες και τη δημόσια υγεία από τον οποιονδήποτε διατροφικό εφιάλτη, (συμπεριλαμβανομένων και των φαρμάκων), που εισάγεται – κυρίως - από την Τουρκία μέσω των κατεχομένων.

Η ΣΕΚ καταλήγει με το ότι, η συνεχής διαιώνιση αυτής της παραοικονομίας δημιουργεί τεράστια μαύρη τρύπα σε βάρος της νομιμότητας και της κυπριακής οικονομίας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Και εγένετο Νέο Κύμα

«"Νέο Κύμα" με παλαιά ...τρωκτικά!!!»
Ai Em  |  10:16

Τα μυστήρια της συνάντησης του Τραμπ με τον Ερντογάν

«Δύο άθλιοι διοικούν τώρα τον κόσμο. »
ΑΚΑ  |  21:13

Επιτέθηκαν σε εθνοφρουρούς σε φυλάκιο της Ε.Φ στον Παχύαμμο

«Είναι φως φανάρι ότι η παρουσία παράνομων μεταναστών στην Κύπρο δεν είναι αναγκαία. Τα καταφέρνουμε ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  14:41

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X