ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΣΠΟΔ Κύπρου: Μείωση 8,5% τον Ιούνιο λόγω πανδημίας

Ο τουρισμός ο οποίος αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της κυπριακής οικονομικής δραστηριότητας, πλήγηκε σημαντικά από τα περιοριστικά μέτρα που λήφθηκαν

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Ο Σύνθετος Προπορευόμενος Οικονομικός Δείκτης (ΣΠΟΔ) της Κύπρου κατέγραψε μείωση 8,5% (από έτος σε έτος) τον Ιούνιο του 2020 φτάνοντας σε επίπεδο 99.6, μετά από μειώσεις 11,3% το Μάιο και 10,6% τον Απρίλιο (με βάση τα πιο πρόσφατα και αναθεωρημένα δεδομένα).

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ελληνικής Τράπεζας, ο αρνητικός ετήσιος ρυθμός μεγέθυνσης του ΣΠΟΔ τον Ιούνιο του 2020 αποτυπώνει το αβέβαιο περιβάλλον που προκάλεσαν η πανδημία και οι επιπτώσεις της.

Ο τουρισμός ο οποίος αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της κυπριακής οικονομικής δραστηριότητας, πλήγηκε σημαντικά από τα περιοριστικά μέτρα που λήφθηκαν από την Κυπριακή Κυβέρνηση και από άλλες χώρες με τις αφίξεις τουριστών τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο του 2020 να είναι κατά πολύ λιγότερες σε σύγκριση με τους αντίστοιχους μήνες του προηγούμενου χρόνου.

Σε αντιδιαστολή, η πτώση του Δείκτη συγκρατείται από μια σειρά από κυρίως εγχώριες μεταβλητές που καταγράφουν σημαντική βελτίωση τον Ιούνιο και Ιούλιο σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες.

Συγκεκριμένα, μολονότι προκαταρκτικά στοιχεία υποδεικνύουν αρνητικούς ετήσιους ρυθμούς μεγέθυνσης για τον όγκο λιανικών πωλήσεων και παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας τον Ιούνιο και Ιούλιο του 2020 καθώς και για το συνολικό αριθμό πωλητήριων εγγράφων τον Ιούλιο, αυτές οι ετήσιες μειώσεις είναι πολύ μικρότερες σε σύγκριση με τις ετήσιες μειώσεις που καταγράφηκαν κατά τους προηγούμενους μήνες.

Επιπλέον, η βελτίωση του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος (ΔΟΚ) στην ευρωζώνη, περιλαμβανομένης και της Κύπρου, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η αξία συναλλαγών με πιστωτικές κάρτες συνεχίζει να αυξάνεται, αντικατοπτρίζει τη σταδιακή βελτίωση της οικονομίας αλλά και τη μεταστροφή προς τα ηλεκτρονικά μέσα πληρωμών ως ένα μέτρο προφύλαξης κατά της πανδημίας του κορωνοϊού.

Εν κατακλείδι, η αναστροφή της πτωτικής τάσης του ΣΠΟΔ του Ιουνίου καθώς και του προκαταρκτικού (flash) Δείκτη του Ιουλίου 2020 σηματοδοτούν κάποια βελτίωση της οικονομικής δραστηριότητας. Σημειώνεται ότι, η προβλεπόμενη εξέλιξη της κυπριακής οικονομίας υπόκειται σε εξαιρετικά υψηλό βαθμό αβεβαιότητας λόγω της απρόβλεπτης εξέλιξης της πανδημίας και των επιπτώσεών της.

Περαιτέρω πληροφορίες αναφορικά με τη μεθοδολογία κατασκευής του Δείκτη ΣΠΟΔ βρίσκονται στη ιστοσελίδα: http://www.ucy.ac.cy/erc/el/publications/cyprus-composite-leading-economic-index-cclei

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

#PoliticsBlog Η πόρτα του φρενοκομείου και η ορθάνοιχτη πόρτα του ΔΗΚΟ

«Η Ελλάδα έχει τα στρατιωτικά μέσα να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία. Εμείς; Η μήπως θα στείλουν οι Γάλλοι ...»
Leon  |  11:15

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση