ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Στα 160,5 εκ. ευρώ οι δαπάνες του Υφ. Έρευνας και Καινοτομίας για το 2024

Ο κ. Χατζηζαχαρία ανέφερε ότι το Υφυπουργείο έχει δώσει έμφαση και βαρύτητα σε τρεις βασικούς τομείς και συγκεκριμένα στην κυβερνοασφάλεια, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την έρευνα και καινοτομία

ΚΥΠΕ

Το ζήτημα της γραφειοκρατίας, τα κέντρα αριστείας, η κυβερνοσφάλεια, η τεχνητή νοημοσύνη και η ψηφιακή μετάβαση ήταν μεταξύ των θεμάτων, που βρέθηκαν επί τάπητος κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του προϋπολογισμού του Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής για το 2024. Σύμφωνα με στοιχεία, που κατέθεσε το Υφυπουργείο στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού, οι συνολικές δαπάνες για το 2024 ανέρχονται σε 160,5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ τα έσοδα σε 11,1 εκατομμύρια ευρώ.

Ο κ. Χατζηζαχαρία εντός της Επιτροπής παρουσίασε και ανέλυσε τις δαπάνες και τα έσοδα του Υφυπουργείου του, επισημαίνοντας ότι το Υφυπουργείο πλέον είναι οργανωμένο και αποτελεί τον κατεξοχήν πολιτικό φορέα με οριζόντιες αρμοδιότητες στα πεδία του ψηφιακού μετασχηματισμού της Κύπρου, της προώθησης της καινοτομίας και της θωράκισης των ηλεκτρονικών υποδομών.

Μετά το πέρας της Επιτροπής ο κ. Χατζηζαχαρία ανέφερε ότι το Υφυπουργείο έχει δώσει έμφαση και βαρύτητα σε τρεις βασικούς τομείς και συγκεκριμένα στην κυβερνοασφάλεια, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την έρευνα και καινοτομία. Όσον αφορά το τελευταίο ο κ. Χατζηζαχαρία, είπε ότι σκοπός είναι τα πορίσματα των ερευνών, που παράγονται τόσο από τα ερευνητικά κέντρα όσο και από άλλα ερευνητικά ιδρύματα να διοχετεύονται στο οικοσύστημα.

Πρόσθεσε ότι θα αποσταλούν στους Βουλευτές περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με τα 87 έργα, τα οποία διαχειρίζεται το Υφυπουργείο Καινοτομίας, λέγοντας ότι 40 είναι κάτω από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Ο κ. Χατζηζαχαρία είπε ότι αναλύθηκε εμπεριστατωμένα στους Βουλευτές ο τρόπος με τον οποίο θα προχωρήσει ο ψηφιακός μετασχηματισμός, λέγοντας ότι πολύ σύντομα θα ανακοινωθούν και έργα, τα οποία θα δοθούν προς το κοινό, προσθέτοντας ότι ένα από τα οποία είναι το e-justice, το ολοκληρωμένο ηλεκτρονικό σύστημα της δικαιοσύνης.

Ερωτηθείς για την ηλεκτρονική ταυτότητα ο κ. Χατζηζαχαρία είπε ότι όσον αφορά την ηλεκτρονική ταυτότητα και υπογραφή αυτά θα εφαρμοστούν το 2024, σημειώνοντας ότι είναι μέσα στις προτεραιότητες του Υφυπουργείου.

Ανέφερε ότι στόχος είναι η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, ενώ υπογράμμισε ότι για κάθε έργο ή πληροφοριακό σύστημα που θα εφαρμόζεται θα γίνεται εκ των προτέρων μελέτη και αξιολόγηση για τη διαχείριση των ανθρώπινων πόρων.

Μιλώντας για το θέμα των κυβερνοεπιθέσεων ο κ. Χατζηζαχαρία δήλωσε ότι είναι σε εξέλιξη συγκεκριμένες δράσεις όπως η αξιολόγηση κινδύνου, η εγκατάσταση αισθητήρων σε σέρβερ 32 κρίσιμων υποδομών, οι δοκιμές παρείσφρησης (penetration tests), ενώ πολύ σύντομα θα γίνει προκήρυξη θέσεων για 21 εξειδικευμένα άτομα, με αγορά υπηρεσιών, που θα ασχολούνται αποκλειστικά με την κυβερνοασφάλεια.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Χάρης Γεωργιάδης, ζήτησε από το Υφυπουργείο Καινοτομίας λεπτομερέστερο σημείωμα προκειμένου να γίνουν αντιληπτές οι δαπάνες για το τι περιλαμβάνεται ακριβώς στα έργα, τα οποία θα υλοποιηθούν. Σημείωσε ότι ένα σημαντικό κονδύλι κάτω από το κεφάλαιο της έρευνας διατίθεται στα ερευνητικά Κέντρα Αριστείας και διερωτήθηκε κατά πόσον υπάρχει ικανοποίηση από τη λειτουργία τους, με τον κ. Χατζηζαχαρία να απαντά ότι για το 2024 προβλέπονται για τα Κέντρα Αριστείας πέραν των 14 εκατομμυρίων ευρώ.

«Τα Κέντρα Αριστείας πρέπει εκτός από την παραγωγή ερευνητικού έργου, η έρευνα να διοχετεύεται και στο ευρύτερο οικοσύστημα της χώρας μας και ο καλύτερος τρόπος να διοχετεύεται είναι να μπορέσουμε να την εμπορευματοποιήσουμε», είπε ο Υφυπουργός. Ο κ. Γεωργιάδης έθιξε και το θέμα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, λέγοντας ότι η ψηφιακή μετάβαση θα πρέπει να είναι μια ευκαιρία για περιορισμό της γραφειοκρατίας.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ονούφριος Κουλά, δήλωσε ότι η ίδρυση του Υφυπουργείου ήταν άκρως απαραίτητη, σημειώνοντας ότι είναι ιδιαίτερα σημαντική η ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας. Επανέλαβε την ανάγκη για μείωση της γραφειοκρατίας, λέγοντας ότι είναι πλέον αναγκαίο να γίνει το ψηφιακό κράτος. Σημείωσε επίσης την ανάγκη για επιτάχυνση και απλοποίηση των διαδικασιών προκειμένου να γίνει η ψηφιοποίηση.

Από πλευράς ΑΚΕΛ, ο Βουλευτής Αντρέας Καυκαλιάς επεσήμανε τη νευραλγική σημασία του Υφυπουργείου, θέτοντας το ζήτημα της αντιμετώπισης της γραφειοκρατίας, αλλά και των κυβερνοεπιθέσεων. Σημείωσε ότι ο πυρήνας της δραστηριότητας του Υφυπουργείου θα έπρεπε να βρίσκεται στη καρδιά της διακυβέρνησης, έχοντας ως στόχο, όχι απλά την ψηφιοποίηση διαδικασιών, αλλά την αξιοποίηση της τεχνολογίας για την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας.

Παράλληλα, επισήμανε τη σημασία της θεσμικής μνήμης για ένα Υφυπουργείο, σημειώνοντας ότι η απουσία συνέχειας της γνώσης εντός του Υφυπουργείου όχι απλά δυσκολεύει την προσπάθεια για θεσμική μνήμη, αλλά στη πορεία θα καθιστά οικονομικά ακριβότερη την προσπάθεια ενσωμάτωσης νέων τεχνολογιών.

Ακόμη ο κ. Καυκαλιάς διερωτήθηκε σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι διαδικασίες για τη λειτουργία της υπηρεσίας «Κόκκινο Κουμπί» για τα άτομα τρίτης ηλικίας με τον Υφυπουργό να απαντά ότι το θέμα βρίσκεται στα χέρια του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσης Παντελίδης, έθεσε επίσης το θέμα της γραφειοκρατίας, ενώ διερωτήθηκε εάν υπάρχει συντονισμός αναφορικά με το θέμα της κυβερνοασφάλειας. Ρώτησε επίσης εάν υπάρχει μια συνολική, ενιαία στρατηγική για την καινοτομία, ενώ εξέφρασε και την ανησυχία του για τους ενδεχόμενους κινδύνους που υπάρχουν από την εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης (Artificial Intelligence).

Ακόμη, ο Βουλευτής ΔΗΚΟ, Χρίστος Ορφανίδης, εξέφρασε την ανησυχία του για το κατά πόσον λαμβάνονται μέτρα ασφαλείας όσον αφορά παρεμβάσεις αναφορικά με το FIR και τις κυβερνοεπιθέσεις.

Ο κ. Χατζηζαχαρία απάντησε ότι αναφορικά με την στρατηγική καινοτομίας γίνεται προσπάθεια για ένταξη πολιτικής προκειμένου όλες οι χορηγίες που δίνονται να περνούν μέσα από το Υφυπουργείο προκειμένου να αξιολογούνται. Για το θέμα της κυβερνοασφάλειας ανέφερε ότι υπάρχει πλήρως συντονισμός με τις αρμόδιες υπηρεσίες, ενώ για το θέμα της τεχνητής νοημοσύνης είπε ότι αναμένεται το νομοθετικό πλαίσιο για την τεχνητή νοημοσύνη σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σημειώνοντας ότι για το εν λόγω ζήτημα υπάρχει στρατηγική από πλευράς Υφυπουργείου.

Παράλληλα, ο Υφυπουργός υπενθύμισε το περιστατικό που είχε συμβεί στις αρχές Απριλίου με τη διαρροή σε ντεπόζιτο νερού στον υπόγειο χώρο του Υπουργείου Οικονομικών, με αποτέλεσμα να πληγούν οι διακομιστές, οι οποίοι βρίσκονταν σε δωμάτιο που γειτνίαζε, λέγοντας ότι ήταν επιτακτική ανάγκη η μεταφορά τους σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα που καθορίζουν ξεκάθαρα πως θα πρέπει να είναι ένας ειδικά διαμορφωμένος χώρος για την στέγαση αυτών των συστημάτων.

Ο Βουλευτής των Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, Σταύρος Παπαδούρης, διερωτήθηκε για το τι συμβαίνει με το θέμα της Velister, ενώ σημείωσε ότι υπάρχουν άτομα της τρίτης ηλικίας που δυσκολεύονται με την ψηφιακή μετάβαση και ρώτησε εάν υπήρχαν προγράμματα κατάρτισης για τον προηγούμενο χρόνο. Ο κ. Χατζηζαχαρία είπε ότι για το θέμα της Velister θα ενημερώσει πρώτα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ από πλευράς επιτελείου του Υφυπουργού αναφέρθηκε ότι υπάρχουν προγράμματα κατάρτισης για τις προαναφερθείσες κατηγορίες που προσφέρονται από το ΚΕΠΑ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση