ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 22:15
 

Στην επόμενη Ολομέλεια η αναπομπή νόμου για ασφαλιστικές και αντασφαλιστικές εργασίες

Θα διαφανεί κατά πόσο η Βουλή θα επιμείνει στη θέση της ή εάν θα αποδεχθεί την αναπομπή

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Στην ημερήσια διάταξη της επόμενης Ολομέλειας θα βρίσκεται η αναπομπή του νόμου για τις ασφαλιστικές και αντασφαλιστικές εργασίες.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Άγγελος Βότσης δήλωσε ότι το θέμα θα βρίσκεται στην Ολομέλεια της ερχόμενης Παρασκευής, όπου θα διαφανεί εάν η Βουλή θα επιμείνει στη θέση της ή εάν θα αποδεχθεί την αναπομπή.

Υπενθυμίζεται ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέπεμψε στη Βουλή των Αντιπροσώπων για επανεξέταση τον περί ασφαλιστικών και αντασφαλιστικών εργασιών και άλλων συναφών θεμάτων (τροποποιητικό) νόμο του 2019, λόγω ασυμβατότητας του αναπεμπόμενου νόμου με το Σύνταγμα και την Οδηγία 2016/97 της ΕΕ.

Ειδικότερα, αντικείμενο της αναπομπής είναι το νέο άρθρο 394ΛΓ(4) του βασικού νόμου, το οποίο, σύμφωνα με την επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας προς τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, καθιστά τη διανομή ασφαλιστικών προϊόντων, από εταιρείες συνδεδεμένων ασφαλιστικών συμβούλων, πιο δύσκολη ή -κατά περίπτωση- αδύνατη, σε παράβαση του Συντάγματος ή/και της υπό εναρμόνιση Οδηγίας 2016/97/EE.

Ο Πρόεδρος εξηγεί ότι η συγκεκριμένη Οδηγία χορηγεί το δικαίωμα διανομής ασφαλιστικών προϊόντων σε κυπριακά πιστωτικά ιδρύματα που εγγράφονται σε μητρώο που τηρεί ο Έφορος Ασφαλίσεων, σύμφωνα με το βασικό νόμο, αυτό δε το δικαίωμα αναιρείται από το νέο άρθρο διότι δεν επιτρέπει την εγγραφή των πιστωτικών ιδρυμάτων σε κανένα από τα Μητρώα τα οποία προβλέπονται στο νέο άρθρο 383, δηλαδή στο Μητρώο Ασφαλιστικών Πρακτόρων, Ασφαλιστικών Μεσαζόντων και Ασφαλιστικών Συμβούλων, στο Μητρών Μεσιτών Ασφαλίσεων, στο Μητρώο Εταιρειών Ασφαλιστικής Πρακτόρευσης, Εταιρειών Ασφαλιστικών Μεσαζόντων και Εταιρειών Ασφαλιστικών Συμβουλών και στο Μητρώο Εταιρειών Ασφαλειομεσιτών.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημειώνει ότι το νέο άρθρο 394ΛΓ(4) εκθέτει τη Δημοκρατία σε εκκινούμενη εναντίον της διαδικασία επί παραβάσει και σε καταδίκη της από το Δικαστήριο της ΕΕ και καταστρατηγεί το άρθρο 179.2 του Συντάγματος της Δημοκρατίας, που απαγορεύει στη Βουλή των Αντιπροσώπων να νομοθετεί σε αντίθεση με υποχρέωση που επιβάλλεται στη Δημοκρατία ως αποτέλεσμα της συμμετοχής της ως κράτους μέλους στην ΕΕ.

Στην επιστολή του, ο Πρόεδρος αναφέρει πως εάν η Βουλή δεν διαγράψει το εν λόγω άρθρο, τότε -στην έκταση που αυτό το άρθρο συγκρούεται με την Οδηγία (ΕΕ= 2016/97- η Έφορος Ασφαλίσεων οφείλει να το αφήσει ανεφάρμοστο, με αποτέλεσμα να συνεχίσει να εγγράφει πιστωτικά ιδρύματα στο Μητρώο Εταιρειών Συνδεδεμένων Ασφαλιστικών Συμβούλων ώστε αυτά να συνεχίσουν να δικαιούνται να διανέμουν ασφαλιστικά προϊόντα ως συνδεδεμένοι ασφαλιστικοί σύμβουλοι.

«Με βάση τα προαναφερόμενα εισηγούμαι όπως η Βουλή των Αντιπροσώπων μην εμμείνει στην απόφασή της ως προς τη θέσπιση του άνω νέου άρθρου 394ΛΓ(4), αποδεχόμενη την Αναπομπή» καταλήγει στην επιστολή του ο Πρόεδρος.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Brexit: Αποσύρθηκε από την ψηφοφορία η συμφωνία Τζόνσον

«Αν θέλουν να φύγουν, ας πάνε συτο καλό, θέλουν να μείνουν ας μείνουν σαν καλά παιδιά. Εμάς να μας αφήσουν ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  17:36

Μειώθηκε κατά 10% το προσωπικό της Τράπεζας Κύπρου

«Δυστυχως θα ακολουθησει και αλλο σχεδιο σε ενα χρονο ! Οι υπεραριθμοι ειναι πολυ περισσοτεροι !»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  07:58

Μειώθηκε κατά 10% το προσωπικό της Τράπεζας Κύπρου

«Δυστυχως θα ακολουθησει και αλλο σχεδιο σε ενα χρονο ! Οι υπεραριθμοι ειναι πολυ περισσοτεροι !»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  07:58

Η ουσία της κατάπαυσης του πυρός στην Συρία

«η ίδια ανακωχή όπως έγινε στην Κύπρο το 74. το μεγαλύτερο μέρος της καταλήφθηκε σε εκεχειρία.»
Χαριθέα  |  12:43

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X