ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Συρρίκνωση του ΑΕΠ των ΗΠΑ στις πρώτες 100 ημέρες Τραμπ

Οι δασμοί στρεβλώνουν την οικονομία, άλμα των εισαγωγών το α΄ τρίμηνο

Kathimerini.gr

Ηείδηση πως η αμερικανική οικονομία συρρικνώθηκε 0,3% ακριβώς μέσα στις πρώτες 100 ημέρες του Ντόναλντ Τραμπ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τον απρόβλεπτο πρόεδρο των ΗΠΑ και όχι μόνον σε ό,τι αφορά τις οικονομικές επιπτώσεις των δασμών και των μαζικών απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων, αλλά και ως πολιτικό μήνυμα για τα περιθώριά του. Ηταν η πρώτη μείωση του αμερικανικού ΑΕΠ από το 2022, χειρότερη από τις περισσότερες προβλέψεις των οικονομολόγων και σε οξεία αντίθεση με την ανάπτυξη 2,4% που είχε προηγηθεί το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο.

Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ο Τραμπ υποσχέθηκε στους ψηφοφόρους πως θα χειριστεί επιδέξια την οικονομία, θα τονώσει την ανάπτυξη και θα ανακόψει τον πληθωρισμό. Δεδομένου όμως ότι στις πρώτες 100 ημέρες του η οικονομία της υπερδύναμης συρρικνώθηκε, ο Ντόναλντ Τραμπ δέχεται πολιτικό ράπισμα από τη διάψευση και ηχηρή προειδοποίηση για τις οικονομικές συνέπειες της πολιτικής του. Είναι βέβαια υπερβολικά νωρίς για να προβλέψει κανείς προς τα πού οδεύει η αμερικανική οικονομία και ο Τραμπ υπόσχεται πως θα συνάψει σειρά από επωφελείς για τις ΗΠΑ συμφωνίες που θα επαναφέρουν τις βιομηχανίες στη χώρα και θα αποτελέσουν την αρχή μιας νέας εποχής ευημερίας.

Οπως επισημαίνουν οικονομικοί αναλυτές και όπως προκύπτει ανάγλυφα από τα στοιχεία, οι δασμοί στρεβλώνουν την οικονομία. Εχουν το αντίθετο αποτέλεσμα από το ζητούμενο του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος προσπαθεί να εξισορροπήσει τις εμπορικές σχέσεις της υπερδύναμης με τους εμπορικούς της εταίρους εφόσον έχουν εξωθήσει τις αμερικανικές επιχειρήσεις να εισάγουν μεγάλο όγκο προϊόντων για να προλάβουν να σχηματίσουν σημαντικά αποθέματα προτού επιβληθούν οι δασμοί. Το προδίδουν τα επιμέρους στοιχεία για τις οικονομικές εξελίξεις το α΄ τρίμηνο του έτους, που φέρουν τις εισαγωγές των ΗΠΑ να είναι αυξημένες κατά περίπου 41%. Κατά πολλούς οικονομολόγους, αυτή η εκτόξευση των εισαγωγών και η συνεπακόλουθη διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος των ΗΠΑ, που στο τέλος Μαρτίου έφτασε στα 162 δισ. δολ., ευθύνονται κατά κύριο λόγο για τη συρρίκνωση του αμερικανικού ΑΕΠ. Πολλοί οικονομολόγοι προεξοφλούν ανάκαμψη της οικονομίας το β΄ τρίμηνο, καθώς θα μειωθούν οι εισαγωγές και οι Αμερικανοί καταναλωτές θα αρχίσουν να αγοράζουν τα προϊόντα που έχουν συγκεντρώσει ως απόθεμα οι επιχειρήσεις.


Δεν συμμερίζονται, όμως, όλοι την άποψη αυτή. Η Νταϊάν Σουόνκ, επικεφαλής των οικονομολόγων της KPMG ΗΠΑ, συμφωνεί μεν με την άποψη πως το ΑΕΠ του α΄ τριμήνου στρεβλώθηκε εξαιτίας των δασμών και προβλέπει πως ο αντίκτυπος θα περιοριστεί στο εγγύς μέλλον όταν θα μειωθούν οι εισαγωγές. Εκτιμά όμως ότι θα συνεχιστεί η συρρίκνωση του ΑΕΠ επειδή οι δασμοί θα πλήξουν την εγχώρια ζήτηση και προειδοποιεί την κυβέρνηση Τραμπ ότι «αυτό που θα έπρεπε να σας απασχολεί είναι η εγχώρια ζήτηση». Αλλοι οικονομικοί αναλυτές επισημαίνουν πως για πολλά από τα εισαγόμενα προϊόντα, ιδιαιτέρως τα κινεζικά, δεν υπάρχει στις ΗΠΑ κάποιο αντίστοιχο προϊόν στο οποίο να μπορούν να στραφούν οι Αμερικανοί καταναλωτές, ενώ θα ήταν ασύμφορο να επιχειρηθεί τώρα η παραγωγή τους εντός ΗΠΑ.

Αυτήν τη στρέβλωση επικαλείται, άλλωστε, και ο ίδιος ο Τραμπ και ζητάει λίγο χρόνο ακόμη από τους επιχειρηματίες των ΗΠΑ. Σε εκδήλωση του Λευκού Οίκου στην οποία παρευρέθηκαν επιχειρηματίες και στελέχη επιχειρήσεων, υποσχέθηκε ενίσχυση της οικονομίας από επενδύσεις ύψους 8 τρισ. δολ. που υποστηρίζει ότι θα αναστήσουν το μεγαλείο του αμερικανικού μεταποιητικού τομέα. Παραμένει, ωστόσο, άγνωστο πότε θα υλοποιηθούν αυτές οι επενδύσεις όπως, για παράδειγμα, εκείνη της Apple που έχει υποσχεθεί να επενδύσει 500 δισ. δολ. στις ΗΠΑ μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια και να μεταφέρει μέρος της παραγωγής της στις ΗΠΑ. Και στο μεταξύ, οι επιπτώσεις των δασμών στην ακρίβεια, στον πληθωρισμό και επομένως στη ζωή του μέσου Αμερικανού, θα αρχίσουν να γίνονται αισθητές μέσα στους επόμενους μήνες.

Παράλληλα, όμως, επέρριψε την ευθύνη για τη συρρίκνωση του ΑΕΠ στην προηγούμενη κυβέρνηση, τονίζοντας πως «είναι η οικονομία του Μπάιντεν, εφόσον εμείς αναλάβαμε στις 20 Ιανουαρίου». Προκάλεσε, έτσι, την έντονη αντίδραση των Δημοκρατικών με τον Χακίμ Τζέφρις, επικεφαλής της μειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, που έσπευσε να απαντήσει, «δεν είναι η οικονομία του Μπάιντεν, αλλά η δική σου οικονομία Ντόναλντ, μια οικονομία που απέτυχε και ο αμερικανικός λαός το γνωρίζει».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση