ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 19:47
 

Τ. Κληρίδης: Με χρηματοδότηση ΕΕ η ετοιμασία Μακροπρόθεσμης Οικονομικής Στρατηγικής

Το έργο βρίσκεται στο στάδιο των διαμόρφωσης των όρων εντολής, που απαιτούνται για την ανάθεση του έργου μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Τη χρηματοδότηση και τεχνική υποστήριξη της ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της ΕΕ (SRSS), εξασφάλισε το Συμβούλιο Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας για το έργο «Μακροπρόθεσμη Οικονομική Στρατηγική για την Κύπρο, στοχεύοντας σε βιώσιμη ανάπτυξη και διεθνή ανταγωνιστικότητα».

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου, πρώην Υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης είπε πως βασική επιδίωξη του έργου αυτού είναι η διαμόρφωση μιας μακροπρόθεσμης στρατηγικής ενός νέου μοντέλου οικονομικής ανάπτυξης που θα οδηγήσει στην επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης και στην ενίσχυση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της κυπριακής οικονομίας.

Το έργο βρίσκεται στο στάδιο των διαμόρφωσης των όρων εντολής, που απαιτούνται για την ανάθεση του έργου μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας, με την ανάθεση του έργου να γίνεται από την υπηρεσία SRSS.

Στα παραδοτέα του έργου, περιλαμβάνονται η διαμόρφωση Μακροχρόνιας Στρατηγικής Οικονομικής Ανάπτυξης, η ετοιμασία ενός Σχεδίου Δράσης με τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για την υλοποίηση της στρατηγικής, καθώς και η διαμόρφωση της κατάλληλης επικοινωνιακής πολιτικής. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 1ου εξαμήνου του 2021, ενώ τα πρώτα παραδοτέα, περιλαμβανομένων των στρατηγικών κατευθύνσεων οικονομικής πολιτικής, αναμένονται εντός του 1ου εξαμήνου του 2020, είπε.

«Η νέα στρατηγική που θα προκύψει θα αποτελέσει μιας από τις σημαντικότερες συστάσεις του Συμβουλίου προς την κυβέρνηση», είπε ο κ. Κληρίδης.

Πρόσκληση στο WEF για επίσκεψη στην Κύπρο

Εξάλλου, ο κ. Κληρίδης είπε πως με τη σύστασή του του Συμβούλιο ανάλαβε την ετοιμασία της 1ης Έκθεσης Ανταγωνιστικότητας για την Κύπρο, η οποία ανατέθηκε από την SRSS στην ολλανδική εταιρεία παροχής συμβουλευτικών εταιρειών Ecorys και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 1ου τριμήνου του έτους.

Η έκθεση αυτή θα περιλαμβάνει μια ολοκληρωμένη επισκόπηση των επιδόσεων της οικονομίας όσον αφορά την ανταγωνιστικότητα με έμφαση στις αδυναμίες που την επηρεάζουν, ενώ θα αξιολογούνται οι επιδόσεις της Κύπρου στη βάση διεθνών συγκριτικών δεικτών, όπως WEF Global Competitiveness Report, World Bank Doing Business Rankings με σύγκριση με τις επιδόσεις άλλων χωρών.

Ο κ. Κληρίδης είπε πως το Συμβούλιο βρίσκεται σε επαφή με εκπροσώπους του WEF στους οποίους υποβλήθηκε αίτημα για επίσκεψη στην Κύπρο και παρουσίαση της έκθεσης ανταγωνιστικότητας και αξιολόγησης της κυπριακής οικονομίας.

Σύμφωνα με τον κ. Κληρίδη, ο προκαταρκτικός προγραμματισμός για την πραγματοποίηση της επίσκεψης είναι στα μέσα του 2019.

Ήδη το Συμβούλιο δημοσιοποίησε την πρώτη σύστασή του στην κυβέρνηση με επίκεντρο το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα και τη διοχέτευση μέρους των εσόδων του μέσω στοχευμένων επενδύσεων σε τομείς αιχμής έρευνας, καινοτομίας και ανάπτυξης.

«Η εισήγησή μας είναι πως ό,τι γινόταν μέχρι τώρα έχει ωφελήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό την οικονομία, όμως θα πρέπει να εστιαστεί η προσπάθεια και προσοχή μας και σε άλλους τομείς πέραν από κυρίως τον τομέα ακινήτων», είπε ο κ. Κληρίδης απαντώντας σε ερώτηση.

Αφού σημείωσε ότι αν και το Επενδυτικό Πρόγραμμα δεν αφορά αποκλειστικά επενδύσεις σε ακίνητα, ο τομέας των ακινήτων απορροφά τη μεγαλύτερη μερίδα των επενδύσεων, ο κ. Κληρίδης είπε πως το Συμβούλιο εισηγείται όπως διοχετευτούν πόροι σε άλλους τομείς, ιδιαίτερα σε θέματα καινοτομίας και έρευνας που είναι πολύ σημαντικά για τη Κύπρο.

«Και βλέπω ότι έστω και μεμονωμένα, διότι η κυβέρνηση ακόμη δεν έχει ολοκληρώσει την πρότασή της περιλαμβάνονται και μέτρα τα οποία εισηγούμαστε και εμείς για διαμόρφωση της νέας επενδυτικής πολιτικής», κατέληξε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Σούπερ ντέρμπι Απόλλων - ΑΠΟΕΛ!

«Τα εύκολα μερικές φορές κάνουν τις ανατροπές!»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  11:54

Κοινό ανακοινωθέν συμφώνησαν οι ηγέτες του ΝΑΤΟ - Συμφώνησε και η Τουρκία

«Mην πιστεύετε την Τουρκία! Διοικείται από κακό άτομο! Άρα, είναι χώρα άνευ εμπιστοσύνης!! »
ΑΚΑ  |  11:02

Μητσοτάκης: Τέθηκαν όλα τα ζητήματα, κατεγράφησαν οι διαφωνίες

«Ένας αγέλαστος και μοχθηρός άνθρωπος δεν είναι δυνατό να είναι και λογικός!!! »
ΑΚΑ  |  10:59

Στο πηδάλιο του ΑΚΕΛ τουλάχιστον μέχρι τις βουλευτικές ο Άντρος

«Από πότε ενδιαφέρεσε για το καλό του ΑΚΕΛ κε ....ΑΚΑ? Μέχρι τώρα μόνο για τον Αβέρωφ ενδιαφερόσουν. ...»
Χριστοσ Α.  |  10:30

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X