ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 16:58
 

Τα έβαλαν με τα ΜΜΕ για τα «χρυσά διαβατήρια»

Αντιδράσεις ΚΕΒΕ - Invest Cyprus στο συνέδριο του Economist για σχετικά δημοσιεύματα

Της Μαρίας Ηρακλέους

Η συζήτηση για τις προοπτικές των επενδύσεων στην περιοχή της Μεσογείου και το επενδυτικό περιβάλλον της Κύπρου στο 15ο συνέδριο του Economist, έγινε στην σκιά των πρόσφατων δημοσιευμάτων και των συζητήσεων για την παραχώρηση διαβατηρίου στον Μαλαισιανό καταζητούμενο Jho Low. Στο τέλος των παρεμβάσεων, υπήρξαν αντιδράσεις από εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου, στο σχολιασμό που έκαμε ο διευθυντής της εφημερίδας, «Η Καθημερινή», κ. Ανδρέας Παράσχος, ότι, η λέξη κλειδί στη συζήτηση είναι οι επενδύσεις. Οι οποίες για να έρθουν σε μια χώρα χρειάζονται υγειές, ασφαλές και νομικά καθαρό περιβάλλον και πως με τις αναφορές για το πρόβλημα με τα «χρυσά διαβατήρια» και για διαφθορά, στο διεθνή Τύπο και ιδιαίτερα στο τελευταίο δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times, πλήττεται το όνομα της Κύπρου. «Η Κύπρος είναι ευρωπαϊκή αγορά και το θέμα της διαφθοράς κάνει μεγάλη ζημιά στην εικόνα της. Αν οι αρχές της χώρας σχετίζονται καθοιονδήποτε τρόπο με διαφθορά, τότε πρόκειται για καρκίνωμα το οποίο πρέπει να δούμε», ανέφερε ο κ. Ανδρέας Παράσχος. Είχε προηγηθεί παρέμβαση στο συνέδριο του διευθύνοντα συμβούλου του Πανεπιστημίου European, κ. Χατζηκυπριανού, ότι η βιομηχανία της εκπαίδευσης καταστρέφεται διότι αριθμός κολλεγίων φέρνει φοιτητές και τους δίνει άδειες ώστε να είναι φτηνό εργατικό δυναμικό αντί να σπουδάζουν.

Άμεση ήταν η απάντηση του κ. Αγκαστινιώτη, ο οποίος εξέφρασε έντονα την διαφωνία του με τον κ. Παράσχο, αν και παραδέχτηκε ότι σαφώς έχουν γίνει λάθη και ότι θα έπρεπε η διαδικασία παραχώρησης άδειας παραμονής να γινόταν εξ αρχής πιο προσεκτικά, βάσει των διαθέσιμων εργαλείων. «Αν ρίχνετε το φταίξιμο στην Κυβέρνηση, θέλω να ρίξω το φταίξιμο στους δημοσιογράφους, γιατί εσείς θα το παρακάνετε για να πουλήσετε εφημερίδες. Ναι έγιναν λάθη αλλά μερικές φορές δεν έχετε το μέτρο. Υπάρχουν κολλέγια που συνδυάζουν εκπαίδευση με άδειες παραμονής αλλά αυτό είναι λάθος και εξαρτάται από εσάς να το δείτε, αλλά διαφωνώ με τις δηλώσεις σας, ότι είναι διεφθαρμένο το σύστημα», ανέφερε ο κ. Αγκαστινιώτης.

«Πρέπει να αντιληφθούμε ότι η πολιτογράφηση μέσω επενδύσεων είναι καλό και γι αυτούς που επενδύουν και για την χώρα», είπε ο managing partner της Henley and Partners, Γιάννος Τσιρόκκας

«Πρέπει να αντιληφθούμε ότι η πολιτογράφηση μέσω επενδύσεων είναι καλό και γι’ αυτούς που επενδύουν και για τη χώρα», είπε ο managing partner της Henley and Partners, Γιάννος Τσιρόκκας. Ο κ. Τσιρόκκας, ανέφερε ότι λάθη μπορούν να συμβούν. «Πρέπει να αντιληφθούμε ότι η πολιτογράφηση μέσω επενδύσεων είναι καλό και γι’ αυτούς που επενδύουν και για τη χώρα, το θέμα δεν λύνεται στα πρωτοσέλιδα εφημερίδων ή περιοδικών. Ας σεβόμαστε τους ανθρώπους που επένδυσαν». Στο ίδιο μήκος κύματος και το σχόλιο του προέδρου του Invest Cyprus Μιχάλη Μιχαήλ, ο οποίος σχολίασε ότι, «Αν νομίζουμε ότι κάνουμε καλό στην χώρα μας με το να λέμε ότι είμαστε διεφθαρμένοι, δεν κάνουμε καλό στην χώρα μας. Αν κάποιος θέλει να είναι στην αντιπολίτευση, υπάρχουν πολλοί τρόποι. Ας μην πυροβολούμε την ίδια την χώρα μας». Ο διευθυντής της Καθημερινής, στην κατάληξη του υπέδειξε ότι το αξίωμα «μην πυροβολείτε τον αγγελιαφόρο» και υπέδειξε ότι με τις διαστάσεις που πήρε διεθνώς το ζήτημα (βλ. δημοσιεύματα Reuters, Bloomberg, Financial Times και η ταινία The Laundromat) θα πρέπει να αναλογιστούμε πόσα θα πρέπει να πληρώσει η χώρα σε χρήμα για επαναφέρει την καλή εικόνα της Κύπρου, μετά από τη ζημιά που έχει υποστεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίας Ηρακλέους

Σχόλια αναγνωστών

20ος αιώνας: Ένας αιώνας γεμάτος Ελλάδα/ 1960-1970 τόμος Α

«Τα συγχαρητήρια μου για την έκδοσή σας»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  17:21

#PoliticsBlog Το κατασκοπευτικό βαν, η συγκάλυψη, η απολογία και και ο νέος εμφύλιος

«Πορδίκη να εγγραψεις στην βουλή τους ψεκασμούς... »
Αρμαγεδών  |  18:51

Διαγράφηκαν δάνεια εκτοπισθέντων γεωργοκτηνοτρόφων από την ΣΚΤ

«Γειά σου Χρειάζεστε ένα άνετο δάνειο για την ικανοποίησή σας; Προσφέρουμε ένα προσιτό δάνειο επιτόκιο ...»
mr scott  |  13:33

Καταζητείται 25χρονος για επίθεση και οπλοφορία

«Δεν κάνει να γνωρίζουμε αν οπλοφορεί; αν είναι επικίνδυνος;»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  11:14

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X