ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τα έργα που αλλάζουν το πρόσωπο της Λευκωσίας

Η α φάση του εμπορικού τριγώνου Μακαρίου Στασικράτους Ευαγόρου παραδόθηκε στο κοινό, εκκρεμεί η Μακαρίου

Της Μαρίας Ηρακλέους

Με το δεξί μπήκε για τον δήμο Λευκωσίας ο Ιούνιος, καθώς ήταν σε θέση να ανακοινώσει την παράδοση αριθμού από τα εκκρεμούντα υπό ανάπλαση έργα. Ήδη από τις 31 Μαΐου ανακοινώθηκε η ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του εμπορικού τριγώνου Μακαρίου- Στασικράτους- Ευαγόρου.

Στις 10 Ιουνίου παραδόθηκε στην κυκλοφορία η λεωφόρος Ομήρου, επανήρχισαν οι εργασίες για την ολοκλήρωση της ανάπλασης της λεωφόρου Κυριάκου Μάτση, ενώ σύντομα θα εγκαινιαστεί και η λεωφόρος Καλλιπόλεως.

Ολοκληρώθηκε η Στασικράτους

Το έργο της ανάπλασης του Εμπορικού Τριγώνου Μακαρίου – Στασικράτους – Ευαγόρου – Φάση Α που περιλαμβάνει τις οδούς Στασικράτους – Ζήνας Κάνθερ – Θεοφάνη Θεοδότου έχει ολοκληρωθεί. Στο πλαίσιο του έργου έχει τοποθετηθεί νέο πλακόστρωτο, επίπλωση και φωτισμός, ενώ δημιουργήθηκαν ενιαία και μεγάλα πεζοδρόμια με εξάλειψη όλων των ανισόπεδων σημείων μεταξύ ιδιωτικών, δημόσιων πεζοδρομίων και δρόμου, για να διευκολύνει την προσβασιμότητα των πεζών και των ΑμεΑ και να αυξήσει την επισκεψιμότητα.

Φυτεύτηκε μεγάλος αριθμός δέντρων με την εφαρμογή των αρχών του βιοκλιματικού σχεδιασμού, ενισχύοντας η σκίαση, αυξάνοντας τις ώρες που οι πεζοί επισκέπτες θα μπορούν να διακινούνται με άνεση, ενώ με την ενσωμάτωση των υδάτινων στοιχείων οι συνθήκες άνεσης και ελκυστικότητας της περιοχής θα αναβαθμιστούν σημαντικά. Αναβαθμίστηκαν και βελτιώθηκαν επίσης όλες υπηρεσίες κοινής ωφελείας. Σημειώνεται ότι το έργο έχει συγχρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Συνοχής της ΕΕ, τον Κρατικό Προϋπολογισμό και τον Δήμο Λευκωσίας στο πλαίσιο της Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020.

Λεωφόρος Ομήρου

Στις 10 Ιουνίου παραδόθηκε στην κυκλοφορία η λεωφόρος Ομήρου. Πρόκειται για το 2ο σημαντικό έργο που παραδίδεται μετά την ολοκλήρωση της α' φάσης του εμπορικού τριγώνου Μακαρίου Στασικράτους Ευαγόρου. Ο δρόμος έχει διαπλατυνθεί, έχουν κατασκευαστεί μεγάλα πεζοδρόμια ιδιαίτερα στη βόρεια πλευρά και έχει τοποθετηθεί οδικός φωτισμός υψηλής απόδοσης και χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας τύπου LED. Η λεωφόρος Ομήρου διαθέτει τρείς μονόδρομες λωρίδες κυκλοφορίας με κατεύθυνση προς Στασίνου και Ευαγόρου.

Τι εκκρεμεί

Υπενθυμίζεται ότι από την αναβάθμιση του εμπορικού τριγώνου στο κέντρο της Λευκωσίας υπολείπεται η β΄φάση του έργου η οποία περιλαμβάνει τη λεωφόρο Μακαρίου Γ' η οποία θα διαμορφωθεί στο μοντέλο της Στασικράτους. Ο στόχος είναι το έργο να ολοκληρωθεί εντός του 2021. Αυτό που αναμένεται με την ανάπλαση είναι να δοθεί εκ νέου ώθηση στην εμπορική λεωφόρο, η οποία είναι χαμηλά στις προτιμήσεις των καταναλωτών τα τελευταία χρόνια με αποτέλεσμα το ένα μετά το άλλο τα καταστήματα να κλείνουν και να μεταφέρονται σε άλλες πιο εμπορικές ζώνες της πρωτεύουσας.

Σύντομα και η πλατεία Ελευθερίας

Θετικές εξελίξεις καταγράφονται για το πολυσυζητημένο έργο της πλατείας Ελευθερίας, καθώς σύμφωνα με τον δήμαρχο Λευκωσίας Κωνσταντίνο Γιωρκάτζη αναμένεται εντός των επόμενων τριών μηνών η ολοκλήρωση και η προσωρινή παραλαβή του έργου. Αυτές τις μέρες αναμένεται να εγκατασταθεί το σύστημα ελέγχου της πλατείας, κάτι που είχε καθυστερήσει λόγω κορωνοϊού. Αναμένεται επίσης η άφιξη μαρμάρων για κατασκευή υδάτινου στοιχείου, κάτι που επίσης είχε καθυστερήσει λόγω της κατάστασης της πανδημίας.

Τέλος Ιουλίου η Κυριάκου Μάτση

Από τις 11 Ιουνίου άρχισαν ξανά οι εργασίες στη λεωφόρο Κυριάκου Μάτση, στο τμήμα Δ' που είχαν ανασταλεί λόγω Κορωνοϊού. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του έργου, το Τμήμα Δ’ της Λεωφόρου Κυριάκου Μάτση αναμένεται να δοθεί στην κυκλοφορία στα τέλη Ιουλίου ενώ η συμβολή της Λεωφόρου με την οδό Στέλιου Μαυρομμάτη προγραμματίζεται να δοθεί στην κυκλοφορία περί τα τέλη Αυγούστου.

Οι εργασίες αφορούν το σημείο από τον κυκλικό κόμβο του προεδρικού μέχρι και την συμβολή με την οδό Στέλιου Μαυρομμάτη. Παράλληλα συνεχίζονται οι εργασίες στο Τμήμα Δ’ που αφορά το τμήμα της Λεωφόρου από τη συμβολή της με την οδό Γλαύκου μέχρι τη συμβολή της με την οδό Σάμου. Η ολοκλήρωση του έργου πήρε παράταση δύο μηνών λόγω των κυβερνητικών αποφάσεων και διαταγμάτων για αντιμετώπιση της πανδημίας του Κορωνοϊού (COVID-19). Ο αρχικός προγραμματισμός του έργου προνοούσε την έναρξη των εργασιών στο Τμήμα Α’ μετά την ολοκλήρωση των εργασιών στο Τμήμα Δ’ στα μέσα Ιουνίου. Παρά το γεγονός ότι το Τμήμα Δ’ δεν ολοκληρώθηκε, κρίθηκε αναγκαίο ο υπόλοιπος προγραμματισμός του έργου να υλοποιηθεί κανονικά, εντός της καλοκαιρινής περιόδου, λόγω της σημαντικά μειωμένης διέλευσης οχημάτων στην περιοχή από το κλείσιμο των σχολείων.

Αναβάθμιση λεωφόρου Κέννεντυ

Από τις 17 Ιουνίου 2020 θα αρχίσει να τρέχει και η αναβάθμιση της Λεωφόρου Κέννεντυ στους Αγίους Ομολογητές. Στόχος του έργου είναι η δημιουργία νέων κόλπων στάθμευσης επί της Λεωφόρου Κέννεντυ και επί της οδού Στασίνου και περιλαμβάνει την ανακατασκευή τμημάτων πεζοδρομίων για διαμόρφωση κόλπων στάθμευσης και αναβάθμιση των πεζοδρομίων σε όλο το μήκος της λεωφόρου.

Περιλαμβάνει επίσης την προσαρμογή του συστήματος ομβρίων στο νέο σχεδιασμό, με την κατασκευή νέων φρεατίων υδροσυλλογής και σωλήνων σύνδεσης για ένωση στο υφιστάμενο σύστημα ομβρίων υδάτων. Η πρώτη φάση του έργου αφορά το τμήμα μεταξύ της Λεωφόρου Νίκης και της οδού 25ης Μαρτίου και αναμένεται να έχει διάρκεια 8 εβδομάδων ενώ οι εργασίες θα αρχίσουν από το βόρειο πεζοδρόμιο της λεωφόρου. Οι τελευταίες πινελιές μπαίνουν και στην Λεωφόρο Καλλιπόλεως, αν και το μεγαλύτερο μέρος του έργου, από την αγορά του Αγίου Αντωνίου, μέχρι την Λεωφόρο Λεμεσού να έχει παραδοθεί και εντός των προσεχών ημερών ο δήμος θα προχωρήσει στα εγκαίνια του έργου.

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίας Ηρακλέους

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση