ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τα οφέλη για την Κύπρο από το Σχέδιο Ανάκαμψης επεσήμαναν Νουρής και Πηλείδου

Στόχος του Σχεδίου είναι να βοηθηθεί το επιχειρείν και όραμα της Κυβέρνησης να κάνει την κρίση ευκαιρία, ανέφερε η Υπουργός

ΚΥΠΕ

Οι μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις που έχει συμπεριλάβει η Κυβέρνηση στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας 2021 – 2027, συνολικών δαπανών €1,2 δισεκατομμύρια, το οποίο κατατέθηκε στην ΕΕ, μπορεί να αλλάξουν την Κύπρο, δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρή, ενώ η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Νατάσα Πηλείδου είπε ότι στόχος του Σχεδίου είναι να βοηθηθεί το επιχειρείν και όραμα της Κυβέρνησης να κάνει την κρίση ευκαιρία.

Μιλώντας κατά την παρουσίαση του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ενώπιον επιχειρηματιών που διοργάνωσε το ΚΕΒΕ σε συνεργασία με το Enterprise Europe Network (EEN), ο κ. Νουρής είπε ότι συνολικού ύψους €1,4 δισ. είναι τα ποσά που θα προέλθουν από την κινητοποίηση ιδιωτικών κεφαλαίων από μια σειρά 134 μεταρρυθμιστικών και επενδυτικών προγραμμάτων και μέτρων, ενώ €1,8 δισ. αφορά στο Ταμείο Συνοχής της ΕΕ, το λεγόμενο πρόγραμμα «ΘΑΛΕΙΑ».

Ο κ. Νουρής τόνισε πως «στόχος της Κύπρου είναι να πετύχει αυτά που θέλει η ΕΕ και αυτό είναι που επιδίωκε η Κυβέρνηση και με τις μεταρρυθμίσεις που ήθελε να επιφέρει στην χώρα» και οι οποίες αφορούν μεταξύ άλλων τη βελτίωση των επιδόσεων στην πράσινη και ψηφιακή μεταρρύθμιση και «να κάνουμε ένα ισχυρό κράτος πρόνοιας, το οποίο έχει βελτιωθεί τα μέγιστα από την υιοθέτηση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος».

«Τα οφέλη για την Κύπρο θα είναι πάρα πολλά», τόνισε και σημείωσε πως τα μέτρα και μεταρρυθμίσεις «θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής και καθημερινότητα των πολιτών».

Ο Υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε στη δημιουργία 11.000 θέσεων εργασίας κατά την περίοδο εφαρμογής του Σχεδίου Ανάκαμψης, «η αύξηση της απασχόλησης κατά 2,5% τα επόμενα πέντε χρόνια και η αύξηση της παραγωγικότητας που φθάνει μέχρι και 27% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα».

Σημείωσε ότι η ΕΕ χορηγεί το 100% σε κάποιες των περιπτώσεων των δαπανών με την προϋπόθεση ψήφισης από την Βουλή των μεταρρυθμίσεων που επιλέχθηκαν.

Αναφέρθηκε επίσης στο εθνικό σύστημα υγείας, λέγοντας ότι παρά τα κάποια προβλήματα που συνεχίζει να παρουσιάζει εντούτοις η αξιολόγηση της οποίας τύχαμε πρόσφατα ιδιαίτερα στον τρόπο που το εθνικό σύστημα υγείας συμπεριφέρθηκε στην διαχείριση της πανδημίας έδειξε ότι το σύστημα είναι ένας βραχίονας πολιτικής που μπορεί να μας δώσει αυτό που θέλουμε, το κράτος πρόνοιας, αλλά και κράτος δικαίου, διαφάνειας και λογοδοσίας.

«Ελπίζουμε ότι αυτοί ιδιαίτερα που μας ασκούν κριτική για τα θέματα της διαφάνειας και της λογοδοσίας θα κάνουν πράξη και θα ψηφίσουν τα συγκεκριμένα νομοσχέδια τα οποία είναι στη Βουλή και με τα οποία επιτυγχάνεται αυτός ο στόχος», υπογράμμισε.

Ο Υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε στους άξονες του προγράμματος που αφορούν το Υπουργείο του, λέγοντας ότι ο πρώτος άξονας, που είναι Δημόσια Υγεία και Πολιτική Προστασία με προϋπολογισμό €74 εκ. το Υπουργείο Εσωτερικών έχει να λαμβάνει €4,5 εκ. για την Πολιτική Άμυνα, η οποία χρειάζεται σημαντική βελτίωση.

Ανέφερε ότι «επιλέξαμε να εφαρμόσουμε ένα σύστημα άμεσης προειδοποίησης του κοινού σε ό,τι το αφορά (σεισμός, καιρικά φαινόμενα, θεομηνία)».

Σε σχέση με τον δεύτερο άξονα που αφορά την Πράσινη Οικονομία, συνολικού ποσού €447 εκ., ο κ. Νουρής είπε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών έχει να διαχειριστεί θέματα μεταξύ άλλων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενεργειακών αναβαθμίσεων, διοικητικής ικανότητας, ενώ σε σχέση με την διαχείριση των υδάτινων πόρων, που αφορά ένα μεγάλο κονδύλι €45 εκ. και επιδίωξη μας, όπως είπε, «είναι να βελτιώσουμε και να επιλύσουμε θέματα που για χρόνια ταλανίζουν τις επαρχίες μας, με την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων και πεζοδρομίων και θέματα διοικητικής μέριμνας».

Στο σημείο αυτό, ο κ. Νουρής είπε ότι στόχος της Κυβέρνησης είναι «η συνένωση των Συμβουλίων Αποχέτευσης και με Συμβούλια Ύδρευσης θεωρώντας ότι και οι δύο διαχειρίζονται το νερό».

Αναφερόμενος στον τρίτο άξονα που αφορά την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και ανταγωνιστικότητας της οικονομίας με €449 εκ., ο κ. Νουρής είπε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών θα επενδύσει στα θέματα του ψηφιακού μετασχηματισμού, προσθέτοντας ότι «πρώτιστα θέλουμε να ενισχύσουμε το ηλεκτρονικό σύστημα έκδοσης των οικοδομικών αδειών».

Ανέφερε από την 1η Οκτωβρίου του 2020 πλέον όποιος θέλει να κτίσει σπίτι σε ένα οικόπεδο εκδίδει πλέον την άδεια είτε πολεοδομική είτε οικοδομική μέσα σε 10 μόνο μέρες νοουμένου ότι αυτή θα υποβληθεί ηλεκτρονικά, ενώ σε αντίθετη περίπτωση εκδίδεται σε 20 μέρες, σε σχέση με 18 μήνες στο παρελθόν.

«Πρόθεση του Υπουργείου Εσωτερικών είναι να επεκτείνουμε αυτή τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια και στις μικρές τετραώροφες πολυκατοικίες», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «εκκρεμεί ενώπιον της Βουλής από τον Φεβρουάριο του 2020 το νομοσχέδιο που έχουμε καταθέσει για την ταχεία αδειοδότηση των επενδύσεων πέραν των €25 εκ. για να γίνεται αυτή μέσα σε διάστημα 12 μηνών συμπεριλαμβανομένων των όποιων διαβουλεύσεων, και με την μεγάλη καινοτομία ότι θα πρέπει να ορίζεται πλέον Διευθυντής Έργου ο οποίος θα είναι ο μοναδικός συνδετικός κρίκος με όλες τις υπηρεσίες για να αποφορτίσουμε το σύστημα».

«Θεωρώ ότι μια χώρα που θέλει να γίνει κέντρο υπηρεσιών και να προσελκύσει κόσμο στην Κύπρο είναι αδιανόητο να ταλαιπωρούμε τους επενδυτές για κάποιες αγκυλώσεις που μπορεί να έχουμε κάποιοι», πρόσθεσε.

Επίσης για τον συγκεκριμένο άξονα, ο κ. Νουρής είπε ότι έχει επιλεγεί η Λευκωσία ως στόχευση και αφορά μεταξύ άλλων τη μεταφορά της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου στη Φανερωμένη συνολικού κόστους €6 εκ., ενώ η μεγαλύτερη καινοτομία, όπως είπε, είναι ότι θα επενδυθούν €15 εκ. από το πρόγραμμα για να δημιουργηθούν φοιτητικές εστίες στη Λευκωσία και άλλα €7 εκ. που θα χορηγηθούν στον Δήμο της πρωτεύουσας για να προχωρήσει σε αναστύλωση κτιρίων.

«Θεωρούμε ότι με αυτές τις αλλαγές θα έχουμε μια ολιστική αλλαγή στο κέντρο της πόλης» και αυτό «μπορεί να ρυθμίσει και το πρόβλημα της γκετοποίησης του παλαιού κέντρου» της Λευκωσίας.

Επιπλέον, σε σχέση με τον 4ον άξονα, που αφορά τις μεταρρυθμίσεις, ο κ. Νουρής ως Υπουργείο Εσωτερικών στοχεύει στη δημιουργία και επένδυση στο πρόγραμμα για τις έξυπνες πόλεις, ενώ σε σχέση με τον 5ο άξονα που αφορά το Υπουργείο Εσωτερικών, ο κ. Νουρής είπε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία ενημέρωσης των Τοπικών Αρχών και θα διατεθούν χρήματα για την δημιουργία πολυδύναμων κέντρων φροντίδας παιδιών.

Η Λεωφόρος Σεβέρη το City Center

Ο Υπουργός Εσωτερικών είπε ακόμη ότι ένα άλλο σημαντικό έργο που αφορά τη Λευκωσία είναι να καταστεί η Λεωφόρος Σεβέρη το City Center της πόλης των δημοσίων υπηρεσιών, προσθέτοντας ότι «ο πολυκερματισμός που υπάρχει σήμερα σε διάφορα μέρη των κρατικών υπηρεσιών είναι απαράδεκτο»

Ανέφερε ότι στον χώρο μπροστά από το νυν Υπουργείο Εσωτερικών στην Λεωφόρο θα ανεγερθούν τρία κτίρια εκ των οποίων το ένα θα είναι 14 – 15 ορόφους που θα στεγαστεί το Υπουργείο Εσωτερικών, και δίπλα το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης και το Υπουργείο Μεταφορών, με δύο υπόγειους χώρους στάθμευσης με 500 αυτοκίνητα και ένας μεγάλος χώρος μπροστά για δημόσια χρήση.

Είπε ακόμη ότι στο δρομάκι που είναι σήμερα η είσοδος του Υπουργείου Εσωτερικών θα δημιουργηθεί μνημείο για να αποδίδονται τιμές στους πεσόντες για την κυπριακή ελευθερία.

Στην παρουσίαση της, η Υπουργός Εμπορίου είπε ότι το Υπουργείο θα αντλήσει από τα ταμεία της ΕΕ ποσό €550 εκ. για τα επόμενα επτά χρόνια, εκ των οποίων το 61% θα κατευθυνθεί στην πράσινη οικονομία και το 38% για το επιχειρείν, για το οποίο αφορά μεταρρυθμίσεις για ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας και της κυκλικότητας των επιχειρήσεων.

Ανέφερε ότι από το Ταμείο Ανάκαμψης υπάρχουν €77 εκ. για την ενίσχυση των επιχειρήσεων (ψηφιοποίηση επιχειρήσεων, ενίσχυση ανταγωνιστικότητας μεγάλων επιχειρήσεων), ενώ ανακοίνωσε ότι αναβαθμίζεται αυτή την στιγμή το όλο ηλεκτρονικό σύστημα του Εφόρου Εταιρειών, το οποίο θα είναι έτοιμο μέχρι το τέλος του έτους, μέχρι να είναι έτοιμο το πληροφοριακό σύστημα του Εφόρου.

Επίσης, ανέφερε ότι μια από τις βιομηχανικές ζώνες να γίνει βιομηχανική περιοχή για συγκεκριμένες βιομηχανίες υψηλής τεχνολογίας ή που προσφέρουν αξία.

«Από τα €550 εκ. τα €121 εκ. ήδη τρέχουν και αφορούν τα σχέδια που έχουν εκδοθεί τους τελευταίους τέσσερις μήνες», πρόσθεσε.

Τέλος, η κ. Πηλείδου είπε ότι οι στόχοι για την πράσινη ανάπτυξη είναι αρκετά φιλόδοξοι και πρέπει να γίνουν ακόμη πιο φιλόδοξοι και θα αναθεωρηθούν να γίνουν 55% όπως θέλει η ΕΕ, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να δοθούν και άλλα κίνητρα για την επίτευξη αυτού του στόχου.

«Οι πολίτες δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για την ενεργειακή αναβάθμιση», κατέληξε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση