ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Θέλεις φθηνότερο ρεύμα; - Ποιες συσκευές να αποφεύγεις

Όσα ανέφερε η εκπρόσωπος τύπου της ΑΗΚ, Χριστίνα Παπαδοπούλου

Ο λογαριασμός του ρεύματος βρίσκεται –και όχι άδικα- ψηλά στη λίστα ενδιαφέροντος κάθε νοικοκυριού. Η αύξηση στις τιμές των καυσίμων έχει προκαλέσει σημαντική άνοδο των τιμών με το αντίκτυπο τους προηγούμενους μήνες να γίνεται ιδιαίτερα αισθητό στο λογαριασμό που έφτανε στο σπίτι, και κατ’επέκταση στην τσέπη του καταναλωτή.

Αρχικά το στεγνωτήριο ρούχων είναι μία από τις συσκευές που εντάσσονται στην κατηγορία υψηλής κατανάλωσης ενώ στην ίδια κατηγορία θεωρείται πως ανήκει και ο στεγνωτήρας μαλλιών.

Μπορεί το τελευταίο τρίμηνο να παρατηρείται μια σχετική μείωση –που οφείλεται στην επιδότηση της Κυβέρνησης κατά πρώτο λόγο αλλά και στην μείωση των τιμών των καυσίμων παγκόσμια- όμως δεν παύει να είναι ένα από τα σημαντικότερα έξοδα για μια οικογένεια. Με τον χειμώνα να βρίσκεται –τουλάχιστον ημερολογιακά- προ των πυλών ρωτήσαμε και μάθαμε, ποιες είναι οι συσκευές που «καίνε» την τσέπη.

Φειδωλοί στην κατανάλωση...

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο τύπου της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου, κυρία Χριστίνα Παπαδοπούλου, θα πρέπει σε γενικότερο πλαίσιο να είμαστε φειδωλοί στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας. Σε αυτό το μοτίβο μάλιστα κινείται και η Κυβερνητική επιδότηση, αφού γίνεται κλιμακωτά και στη βάση της κατανάλωσης ενώ καλύπτει και την αύξηση που προήλθε από την επαναφορά του συντελεστή ΦΠΑ στα καύσιμα. Παρά ταύτα, υπάρχουν συγκεκριμένες συσκευές που δύναται να επηρεάσουν σε μεγαλύτερο βαθμό το πόσα θα πληρώσουμε για ρεύμα.Οι λογαριασμοί ρεύματος αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι του κονδυλίου που διαθέτει μηνιαίως κάθε νοικοκυριό

Οι συσκευές που "καίνε" την τσέπη

Αρχικά το στεγνωτήριο ρούχων είναι μία από τις συσκευές που εντάσσονται στην κατηγορία υψηλής κατανάλωσης ενώ στην ίδια κατηγορία θεωρείται πως ανήκει και ο στεγνωτήρας μαλλιών. Ιδιαίτερη μνεία έγινε από την κυρία Παπαδοπούλου και στα παλιά ψυγεία λέγοντας: «Πολλές είναι οι περιπτώσεις κυρίως ηλικιωμένων που θεωρούν ψηλό τον λογαριασμό σε σχέση με τη χρήση των ηλεκτρικών συσκευών. Αυτό έγκειται κυρίως στα παλιά ψυγεία» ενώ ενόψει και του χειμώνα υπογράμμισε πως θα πρέπει να επιλέγουμε σόμπες με βάση την ενεργειακή τους απόδοση.

Πώς να υπολογίσετε πόσα θα πληρώσετε

Καταληκτικά, για τη χρήση του κλιματιστικού την χειμωνιάτικη περίοδο εξήγησε πως η ιδανική θερμοκρασία σε συνάρτηση με την ενεργειακή κατανάλωση είναι οι 21 με 22 βαθμοί κελσίου. Μάλιστα για κάθε βαθμό που ανεβάζουμε την θερμοκρασία καταναλώνει 7% περισσότερο ρεύμα. Υπενθύμισε την χρησιμότητα της εφαρμογής EAC mobile app, αφού μέσω αυτής και τοποθετώντας την ενεργειακή απόδοση και δύναμη των συσκευών που χρησιμοποιείτε μπορείτε να υπολογίσετε στο ποσό που αντιστοιχεί η χρήση του στον λογαριασμό σας (με την τιμή υπολογισμού να είναι χωρίς ΦΠΑ).

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση