ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ρεκόρ αρνητικών τιμών ενέργειας στην Ευρώπη το 2025

Η Γερμανία κατέγραψε 573 ώρες αρνητικών τιμών το 2025, κατά 25% περισσότερες σε σχέση με το προηγούμενο έτος

Kathimerini.gr

Πιο συχνές από ποτέ ήταν κατά το 2025 οι αρνητικές τιμές του ρεύματος στην Ευρώπη, καθώς η αυξανόμενη παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κατέκλυσε το ηλεκτρικό δίκτυο. Οι αρνητικές τιμές μαρτυρούν ότι η ταχεία ανάπτυξη της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές συγκρούεται με τη στάσιμη ζήτηση και τους επίμονους περιορισμούς των δικτύων στην Ευρώπη. Η Γερμανία κατέγραψε 573 ώρες αρνητικών τιμών το 2025, κατά 25% περισσότερες σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Η Ισπανία, η οποία βίωσε αρνητικές τιμές για πρώτη φορά το 2024, τις είδε να διπλασιάζονται έκτοτε, σε ετήσια βάση.

Οταν οι ισχυροί άνεμοι ή η άφθονη ηλιοφάνεια κατακλύζουν το σύστημα με ενέργεια από ΑΠΕ, η ζήτηση συχνά δεν επαρκεί για να απορροφήσει το πλεόνασμα, οδηγώντας τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας σε αρνητικό έδαφος. Αυτό το μοτίβο πρόκειται να συνεχιστεί το 2026, προβλέπει το BloombergNEF, καθώς η δυναμικότητα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας συνεχίζει να επεκτείνεται ταχύτερα από τα δίκτυα, την αποθήκευση και την κατανάλωση.

Η αυξανόμενη συχνότητα των αρνητικών τιμών αναδιαμορφώνει τις αγορές ενέργειας της Ευρώπης, συμπιέζοντας τα έσοδα για τις εταιρείες ΑΠΕ και δημιουργώντας παράλληλα νέες ευκαιρίες αλλού. Οι εταιρείες trading στοιχηματίζουν όλο και περισσότερο στην αποθήκευση σε μπαταρίες, αγοράζοντας ηλεκτρική ενέργεια όταν οι τιμές πέφτουν κάτω από το μηδέν και πουλώντας την πίσω σε περιόδους υψηλότερης ζήτησης. Η στρατηγική αυτή τους επιτρέπει να επωφελούνται από τις αυξανόμενες διακυμάνσεις των τιμών που προκαλούνται, καθώς οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας εξαρτώνται πολύ από τον καιρό.

Εν τω μεταξύ, οι αναβαθμίσεις του δικτύου για τη μεταφορά της ηλεκτρικής ενέργειας εκεί όπου χρειάζεται, καθώς και η αποθήκευση σε μπαταρίες για τη διατήρηση της πλεονάζουσας ενέργειας για μεταγενέστερη χρήση, υστερούν σε σχέση με τον ρυθμό αύξησης της παραγωγής.

Παρά την ταχεία επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τα ορυκτά καύσιμα παραμένουν κρίσιμο μέρος του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας, παρέχοντας εφεδρεία όταν η αιολική και η ηλιακή παραγωγή μειώνεται. Κατά τη διάρκεια αυτών των περιόδων, οι τιμές μπορούν να εκτοξευθούν απότομα.

Η περιορισμένη χωρητικότητα των δικτύων μεταφοράς, η ανεπαρκής αποθήκευση και η έλλειψη ευέλικτης ζήτησης σημαίνουν ότι η εξάρτηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας από τις καιρικές συνθήκες μεταφράζεται σε πιο συχνές τιμές υπό το μηδέν κατά τη διάρκεια της υπερπροσφοράς, παράλληλα με απότομες αυξήσεις τιμών όταν η προσφορά περιορίζεται.

«Αυτές οι διαφορές τιμών είναι πιθανό να συνεχιστούν το 2026», εκτιμά η Φλόρενς Σμιτ, αναλύτρια της Rabobank.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση