ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το 60% των συναλλαγών του κάνει με κάρτες ο Κύπριος

Η ανάπτυξη στην Κύπρο της Mastercard, η διείσδυση στην καταναλωτική δαπάνη και οι βλέψεις της για την αγορά

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Σχεδόν το 60% των συναλλαγών στην Κύπρο γίνονται με κάρτες, με την Κύπρο να έχει από τις μεγαλύτερες διεισδύσεις στην καταναλωτική δαπάνη και να κατέχει αισίως την 6η θέση στην Ευρώπη των «27».

Τα παραπάνω δεδομένα παρουσίασε ο country manager της Mastercard για Κύπρο, Ελλάδα και Μάλτα, κ. Παναγιώτης Πολύδωρος, τονίζοντας παράλληλα κατά την παρουσίασή του πως, η Κύπρος είναι ένα δυναμικό τοπίο, στόχος της εταιρείας είναι να επεκταθεί περαιτέρω στην αγορά και να δώσει μία ψήφο εμπιστοσύνης στην οικονομία.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Πολύδωρος, η αγορά των συναλλαγών με κάρτες στην Κύπρο αναπτύσσεται ταχύτερα σε σχέση με την Ελλάδα, μία αγορά που όπως ο ίδιος σχολίασε είναι άμεσα συγκρίσιμες. Δικαιολογώντας τα παραπάνω, ο κ. Πολύδωρος υπέδειξε πως ο ρυθμός ανάπτυξης χρήσης των καρτών για το 2023 στην Κύπρο ξεπέρασε το 17% και υπάρχει η προοπτική κατά τη γνώμη του να συνεχίσει να αυξάνεται με τους ίδιους ρυθμούς στα επόμενα χρόνια. Ένας δείκτης στον οποίο εστιάζει η Mastercard, όπως είπε ο country manager της, είναι η μέση συναλλαγή. Στην Κύπρο είπε, ότι, η μέση συναλλαγή μέσω κάρτας είναι τα 46 ευρώ βάσει στοιχείων του τελευταίου τριμήνου, σε σύγκριση με τη μέση συναλλαγή μέσω κάρτας στην Ελλάδα που είναι στα 30 ευρώ. «Στην Κύπρο η κάρτα χρησιμοποιείται για μεγαλύτερες αγορές, με προεξέχουσα κατηγορία να είναι τα ξενοδοχεία, το accommodation και το travel», σχολίασε σχετικά.

Ο κ. Πολύδωρος στη συνέχεια υπέδειξε πως στη Mastercard ο δείκτης που χρησιμοποιείται για να μετρηθεί η ωριμότητα σε επίπεδο πληρωμών μίας χώρας, είναι η διείσδυση των καρτών στην καταναλωτική δαπάνη που στην Κύπρο είναι 59%. «Με απλά λόγια, πως τα έξοδα ενός νοικοκυριού ξοδεύονται με κάρτα και αυτό στην Κύπρο είναι κοντά στο 60%. Η Κύπρος εμφανίζει μία από τις μεγαλύτερες διεισδύσεις σε επίπεδο κάρτας στην καταναλωτική δαπάνη, άρα βρίσκεται πολύ ψηλά», συμπλήρωσε.
Κατά τον κ. Πολύδωρο υπάρχει περιθώριο ανάπτυξης στην Κύπρο και δεν έχει φτάσει η διείσδυση της χρήσης των καρτών στην αγορά σε κορεσμό. Σχετικά με το ηλεκτρονικό εμπόριο είπε πως οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι επίσης υψηλοί στο νησί και το ποσοστό συμμετοχής του ηλεκτρονικού εμπορίου στον τζίρο των καρτών (δηλαδή πόσο χρησιμοποιώ τις κάρτες για πληρωμές π.χ. στο περίπτερο και πόσο για να αγοράσω κάτι ηλεκτρονικά) έρχεται αναλογικά στο 57% και 43% αντίστοιχα.

Τέλος, ο κ. Πολύδωρος είπε ότι το όραμα της Mastercard για την αγορά της Κύπρου είναι η μετάβαση στη βιώσιμη οικονομία, και οι κάρτες να γίνουν πέραν ενός απλού εργαλείου συναλλαγών.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση