ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τον τουρισμό Σάββατο - Κυριακή άρχισαν οι Κύπριοι

Από τις 10 Μαΐου έγιναν κρατήσεις για 47 χιλιάδες διανυκτερεύσεις, μεγαλύτερη ζήτηση στην Αμμόχωστο

Της Μαρίας Ηρακλέους

Από τις 10 Μαΐου, ημερομηνία κατά την οποία ανακοινώθηκε η άρση της απαγόρευσης διαμονής των Κυπρίων και μόνιμων κατοίκων Κύπρου σε τουριστικά καταλύματα, άρχισαν να κτυπούν τηλέφωνα και να γίνονται οι πρώτες κρατήσεις στα ξενοδοχεία. Συγκεκριμένα, από τις 10 Μαΐου μέχρι και τις 21 Μαΐου, πραγματοποιήθηκαν πέραν των 10 χιλιάδων κρατήσεων που αφορούν πέραν των 23.000 ατόμων. Πρόκειται για κρατήσεις οι οποίες έγιναν στο πλαίσιο του Σχεδίου Ενίσχυσης Εγχώριου Τουρισμού για τον μήνα Μάιο. Σύμφωνα με στοιχεία του Υφυπουργείου Τουρισμού και με βάση τις κρατήσεις που αποστάλθηκαν από τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που συμμετέχουν στο Σχέδιο Ενίσχυσης Εγχώριου Τουρισμού, ο αριθμός των διανυκτερεύσεων υπολογίζεται να είναι πέραν των 47.000.

Πρόκειται για κρατήσεις οι οποίες αφορούν διαμονές που πραγματοποιήθηκαν ή θα πραγματοποιηθούν για την περίοδο από 10 Μαΐου μέχρι τέλος Μαΐου σε πέραν των 100 ξενοδοχείων τα οποία συμμετέχουν. Όσο αφορά το σχέδιο το οποίο θα εφαρμοστεί για τον Ιούνιο, έχουν αρχίσει να γίνονται κρατήσεις στα ξενοδοχεία τα οποία προτίθενται να συμμετάσχουν και στο νέο πρόγραμμα Ιουνίου- Νοεμβρίου, ενώ ο επικαιροποιημένος κατάλογος αναμένεται να αναρτηθεί σήμερα στην ιστοσελίδα του Υφυπουργείου. Πάντως, ανεπίσημα, οι πληροφορίες που φτάνουν από ξενοδοχεία είναι ότι κρατήσεις ξεκίνησαν να γίνονται και καταγράφεται ήδη πολύ μεγάλη ζήτηση για τον μήνα Ιούνιο, ο οποίος μέχρι στιγμής είναι ο δημοφιλέστερος στο πλαίσιο του προγράμματος, με την ακριβή εικόνα να ξεκαθαρίζει τις επόμενες δύο εβδομάδες. Από πλευράς του ΠΑΣΥΞΕ, ο γεν. Διευθυντής Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης ανέφερε στην «Κ» ότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση για διακοπές στο πλαίσιο του σχεδίου του Υφυπουργείου Τουρισμού.

«Φαίνεται ότι χιλιάδες Κύπριοι το έχουν αξιοποιήσει οι οποίοι έχουν προλάβει να κάνουν κρατήσεις ιδιαίτερα για τις ημέρες αιχμής και κυρίως τα Σαββατοκύριακα και το τριήμερο του Κατακλυσμού». Δίνοντας την εικόνα των κρατήσεων ανέφερε ότι υπάρχουν κρατήσεις για Σεπτέμβρη και Οκτώβρη ενώ ο Ιούνιος, ως ο πλησιέστερος μήνας, κινείται σε πολύ καλούς ρυθμούς.

Το προφίλ των κρατήσεων

Από τις μέχρι στιγμής κρατήσεις, καταγράφεται μια ιδιαίτερη προτίμηση στα ξενοδοχεία σε Αγία Νάπα και Πρωταρά, ενώ δεύτερα κατά σειρά προ τίμησης είναι τα ξενοδοχεία στην επαρχία Πάφου. Πιο ψηλά στις προτιμήσεις του εγχώριου τουρισμού είναι αυτή την περίοδο τα καταλύματα στα ορεινά θέρετρα και στον Πύργο Τυλληρίας, ενώ ακολουθούν Λεμεσός και Λάρνακα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στην κατοχή του το Υφυπουργείο Τουρισμού, η πλειοψηφία των κρατήσεων γίνεται τα Σαββατοκύριακα, ωστόσο καταγράφονται και περιορισμένες κρατήσεις για καθημερινές. Επιπλέον, ως επί το πλείστον γίνονται κρατήσεις για δύο διανυκτερεύσεις ενώ υπάρχουν μεμονωμένες περιπτώσεις κρατήσεων περισσότερων διανυκτερεύσεων. Τις περισσότερες κρατήσεις τις απορροφούν τα μεγαλύτερα ξενοδοχεία, τα οποία είναι κατά κύριο λόγο τεσσάρων αστέρων. Στο σχέδιο συμμετέχουν τέσσερα ξενοδοχεία πέντε αστέρων τα οποία επίσης συγκεντρώνουν μεγάλο ενδιαφέρον για τον Μάιο και λόγω χωρητικότητας μπορούν να ανταποκριθούν πιο εύκολα στην αυξημένη ζήτηση. Είναι φυσικά δεδομένο ότι ένα ξενοδοχείο το οποίο έχει συνήθως αυξημένο market value, θα προσελκύσει περισσότερο ενδιαφέρον όταν προσφέρει διανυκτέρευση με οροφή τα 60 ευρώ, από άλλα που κινούνται συνήθως σε τιμές των 60 ευρώ/βράδυ.

Συνεχίζει ως έχει

Παρά το ότι έχουν εκφραστεί κυρίως από πλευράς Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων εισηγήσεις για αύξηση του ορίου στο κόστος διανυκτέρευσης, το Υφυπουργείο ξεκαθαρίζει ότι οι λεπτομέρειες του σχεδίου δεν θα διαφοροποιηθούν. Τουλάχιστον όχι επί του παρόντος. Από την πλευρά του ο ΠΑΣΥΞΕ επισημαίνει ότι τυχόν αδυναμίες ή παραλείψεις θα αξιολογηθούν στην συνέχεια και αν το πρόγραμμα χρήζει αλλαγών, θα προτείνουν εισηγήσεις στον αρμόδιο Υφυπουργό. Ενδεχομένως, όπως ανέφερε ο κ. Ρουσουνίδης, να έχει κάποιες αδυναμίες και κάποια πράγματα που θα εισηγηθούν να προσαρμοστούν όπως είναι ο μίνιμουμ αριθμός διανυκτερεύσεων από δυο σε περισσότερες, ή η διαβάθμιση της οροφής του κόστους διανυκτέρευσης αναλόγως των αστεριών του ξενοδοχείου. Πάντως το υφιστάμενο σχέδιο ως έχει, θεωρείται ότι δίνει ανάσες και στα μικρομεσαία ξενοδοχεία τριών και λιγότερων αστέρων.

Οι Βρετανοί θα αργήσουν να έρθουν

Η ξενοδοχειακή βιομηχανία θα πρέπει να αρκεστεί ότι τα δωμάτια θα γεμίζουν μόνο τα Σαββατοκύριακα τουλάχιστον μέχρι τα μέσα Ιουνίου, οπότε και αναμένεται να ξεκινήσει η κάθοδος των Βρετανών. Πάντως, υπάρχουν πληροφορίες για νέα παράταση στο άνοιγμα της Βρετανικής αγοράς, λόγω πιθανής αναβολής των ανακοινώσεων Τζόνσον για την λίστα κατάταξης των χωρών. Η επόμενη ανακοίνωση για τα ταξίδια των Βρετανών αναμένεται κανονικά αρχές του, ενώ υπάρχουν πιθανότητες να μεταφερθεί για τις 28 Ιουνίου. Δημοσίευματα στον βρετανικό Τύπο αναφέρουν ότι ο Τζόνσον δεν βιάζεται να αλλάξει την λίστα με τις πράσινες χώρες, στις οποίες μπορούν οι Βρετανοί να ταξιδεύουν χωρίς καραντίνα. Πρόκειται για πληροφορίες οι οποίες αν τελικά ευσταθούν, τότε δεν αναμένεται να έρθουν Βρετανοί τουρίστες πριν τον Ιούλιο. Κάτι τέτοιο θα έχει αντίκτυπο στην οικονομική επάρκεια των ξενοδοχειακών μονάδων και σύμφωνα με τον ΠΑΣΥΞΕ, αν συνεχίσει ως έχει η κατάσταση τότε θα χρειαστεί η συνέχιση του σχεδίου Ξενοδοχειακών Μονάδων και Τουριστικών Καταλυμάτων για αντιμετώπιση των επιπτώσεων του ιού COVID 19.

Ανατρέχοντας σε πλατφόρμες διοργανωτών ταξιδίων όπως η TUI, διαπιστώνουμε ότι επί του παρόντος η Κύπρος δεν διαφημίζεται ακόμα ως επιλογή στην λίστα των πορτοκαλί χωρών της Βρετανίας. Προσφέρονται ωστόσο άλλες χώρες που έχουν ταξινομηθεί στην πορτοκαλί λίστα, όπως η Ισπανία, επιλεγμένα ελληνικά νησιά όπως Κέρκυρα, Κώ, Κρήτη και Ρόδος. Οι προσφερόμενες ημερομηνίες για πακέτα διακοπών από την Tui Βρετανίας για την Κύπρο ξεκινούν από τις 9 Ιουνίου.

Αυξάνονται οι πτήσεις

Πάντως ο υπουργός Μεταφορών Γιάννης Καρούσος αναφέρει ότι δεν υπάρχουν επίσημες πληροφορίες για αλλαγή στις ανακοινώσεις της βρετανικής κυβέρνησης. Όπως ανέφερε στην «Κ», ήδη υπάρχουν αφίξεις από Βρετανία οι οποίες αναμένεται να αυξηθούν τις επόμενες εβδομάδες. Συνολικά, σύμφωνα με τον κ. Καρούσο μέχρι τα μέσα Ιουνίου υπολογίζονται 500 πτήσεις την εβδομάδα, ενώ Ιούλιο και Αύγουστο αυξάνονται μέχρι 700 την εβδομάδα. Θετικό αντίκτυπο στις τουριστικές αφίξεις αναμένεται ότι θα έχει η καλύτερη επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζει τις τελευταίες δύο εβδομάδες η Κύπρος, η οποία θα επιτρέψει αισίως την αναβάθμιση της χώρας στην πράσινη λίστα τόσο της Ευρώπης όσο και της Βρετανίας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίας Ηρακλέους

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση