ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τουρκία: Πρόστιμο 15 εκατ. δολαρίων στην Google

Η ρυθμιστική αρχή ανταγωνισμού της Τουρκίας επέβαλε σήμερα Δευτέρα πρόστιμο στην Google

Η ρυθμιστική αρχή ανταγωνισμού της Τουρκίας επέβαλε σήμερα Δευτέρα πρόστιμο στην Google ως μέρος της διαδικασίας για παραβίαση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας σχετικά με την παροχή αποτελεσμάτων αναζήτησης στον τομέα των κρατήσεων ξενοδοχείων στην τοπική αγορά.

Οπως αναφέρει το κρατικό τηλεοπτικό κανάλι TRT, επικαλούμενο το Συμβούλιο Ανταγωνισμού, το πρόστιμο ανήλθε σε 482 εκατομμύρια τουρκικές λίρες (περίπου 15 εκατομμύρια δολάρια).

Η έρευνα για το θέμα αυτό ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2021. Στη συνέχεια, το συμβούλιο αποφάσισε ότι η αμερικανική εταιρεία, και συγκεκριμένα η υπηρεσία Google Hotel Ads (GHA), είχε πλεονέκτημα έναντι των τοπικών συμμετεχόντων στην αγορά όσον αφορά την παροχή δεδομένων για τοποθεσίες ξενοδοχείων, τις τιμές και τις συγκρίσεις στη σελίδα γενικής αναζήτησης. Ετσι κρίθηκε ότι δημιουργούνται εμπόδια ώστε οι τοπικές υπηρεσίες αναζήτησης ξενοδοχείων να έχουν πλήρη παρουσία στην αγορά της διαφήμισης ξενοδοχείων. Οι αλληλεπιδράσεις τους με δυνητικούς πελάτες γίνονται πιο δύσκολες από τον κυρίαρχο ρόλο της Google.

Τον Μάρτιο του 2024, η ρυθμιστική αρχή εισήγαγε προληπτικά μέτρα κατά της Google, δίνοντας προθεσμία τριών μηνών για την επίλυση των αξιώσεων. Επιπλέον επιβλήθηκε ημερήσιο πρόστιμο με βάση τα ακαθάριστα έσοδα της εταιρείας για το 2023 έως ότου εξαλειφθούν πλήρως οι παραβάσεις.

Η εταιρεία είπε ότι από τις 15 Απριλίου, όλες οι παραβάσεις που εντοπίστηκαν από το συμβούλιο έχουν παύσει και οι τοπικές υπηρεσίες αναζήτησης ξενοδοχείων λειτουργούν ελεύθερα. Ωστόσο, το συμβούλιο μελέτησε την κατάσταση και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι απαιτήσεις δεν πληρούνταν.

Η διαδικασία διευθέτησης συνεχίστηκε μέχρι τις 21 Μαΐου, αλλά μέχρι αυτή την ημερομηνία η εταιρεία δεν είχε εφαρμόσει τα πρωτόκολλα αναζήτησης, τους αλγόριθμους και τις πολιτικές που απαιτούσε η Τουρκία. Ως προς αυτό, η ρυθμιστική αρχή ακύρωσε το ημερήσιο πρόστιμο, αντικαθιστώντας το με εφάπαξ πρόστιμο ύψους 15 εκατομμυρίων δολαρίων για μη συμμόρφωση με τα προληπτικά μέτρα που είχε θεσπίσει προηγουμένως.

Αναμένεται πλέον η σχετική απάντηση από την αμερικανική εταιρεία.

Πηγή: TRT, TASS

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση