ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 16:41
 

Wall Street: Το 2018 ήταν η χειρότερη χρονιά μετά την κρίση του 2008

Από έρευνα του 2018 προκύπτει πως έχει φτάσει το 40% ο κίνδυνος να διολισθήσει σε ύφεση η αμερικανική οικονομία μέσα στην επόμενη διετία.

Newsroom Κ, Αθήνα

Η επιβράδυνση που σημείωσε τον Δεκέμβριο ο μεταποιητικός τομέας των ΗΠΑ υπήρξε καθοριστική ένδειξη για τις προοπτικές της μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο. Παράλληλα, όμως, το 2018 ήταν για τη Wall Street η χειρότερη χρονιά μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

Ετσι η ανησυχία για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας είναι διάχυτη. Την αντανακλούν οι εκτιμήσεις των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της αμερικανικής εφημερίδας Wall Street Journal, αλλά και τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση της Fed για το 2018. Περίπου 84% των οικονομολόγων προεξοφλούν επιδείνωση των θεμελιωδών μεγεθών της αμερικανικής οικονομίας. Από έρευνα του Reuters στο τέλος του 2018 προκύπτει πως έχει φτάσει το 40% ο κίνδυνος να διολισθήσει σε ύφεση η αμερικανική οικονομία μέσα στην επόμενη διετία. Είναι, άλλωστε, ορατός ο αντίκτυπος των δασμών στις αμερικανικές βιομηχανίες. Ενδεικτική είναι η περίπτωση της Apple, που προέβλεψε ότι θα μειωθεί η κερδοφορία της μέσα στο 2019, αλλά και της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας Ford, που ανακοίνωσε ότι θα κλείσει εργοστάσιά της στην Ευρώπη και θα απολύσει χιλιάδες υπαλλήλους.

Και όμως, στην τελευταία συνεδρίασή της η Fed αύξησε για τέταρτη φορά μέσα στο 2018 τα επιτόκια του δολαρίου και φάνηκε βέβαιη για την ισχύ της αμερικανικής οικονομίας. Τα πρακτικά της συνεδρίασης, πάντως, αποκαλύπτουν πως μερίδα στελεχών της αμερικανικής ομοσπονδιακής τράπεζας διαφωνεί με την επιβολή περιοριστικής πολιτικής και εκφράζει φόβους για τις επιπτώσεις της. Επικαλέστηκε, μάλιστα, τον χαμηλό πληθωρισμό ως επιχείρημα εναντίον μιας ακόμη αύξησης των επιτοκίων. Ζήτησαν επίσης να διερευνήσει η Fed τι αντίκτυπο έχουν οι αποφάσεις της στην οικονομία, καθώς «είναι ακόμη σε εξέλιξη η επιρροή που ασκούν». Σε αντίθεση, άλλωστε, με το πρόσφατο παρελθόν όταν η Fed δήλωνε αποφασισμένη να προχωρήσει σε τέσσερις αυξήσεις επιτοκίων μέσα στο 2019, στα πρακτικά της συνεδρίασης τονίζεται ότι οι επόμενες κινήσεις της θα εξαρτηθούν από τις εξελίξεις.

Τα στελέχη αυτά της Fed δικαιολόγησαν την ανησυχία τους τονίζοντας ότι τους τελευταίους μήνες έχουν ήδη ενταθεί οι εστίες αποσταθεροποίησης.

Την ίδια στιγμή και σε μεγάλο βαθμό ανεξάρτητα από τις επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου, η επιβράδυνση στη δεύτερη οικονομία του κόσμου, την Κίνα, βαθαίνει περισσότερο.

Το Πεκίνο έθεσε στόχο για το 2019 ρυθμό ανάπτυξης από 6% έως 6,5%. Από τον Δεκέμβριο δείχνει να χαμηλώνει τους τόνους στην εκστρατεία μείωσης του χρέους και του δανεισμού και να επανεξετάζει μέτρα τόνωσης της οικονομίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Ιωνάς: Η ασφάλεια του πολίτη είναι προτεραιότητα της Κυβέρνησης

«Τραγελαφικό το μήνυμα του Υπ.Δικαιοσύνης. Καμία επαφή με την πραγματικότητα. »
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  13:46

Από μοτοσικλέτες θα μεταφερθεί σε δεκάδες σημεία το Άγιο Φως

«Γιατί τόση ταλαιπωρία για μια σκευωρία ανάμματος με "ιερό αναπτήρα" όπως έχει ομολογήσει ιεράρχης των ...»
Ιάσων Αληθεινός  |  10:15

Ο Αναστασιάδης διόρισε τον Λεωνίδα Παντελίδη ως Ε/κ μέλος στη ΔΕΑ

«Ο γρίφος ‘Παντελίδης’ αναμένει αυτόν που θα τον λύσει! Έχει ή δεν έχει `απογριφολόγους`;;; ...»
ΑΚΑ  |  09:43

Α. Κυπριανού: O Ιωνάς Νικολάου «ξέχασε τι θα πει πολιτική ευθιξία»

«Tι μπαρούφα είναι και αυτή κύριε Κυπριανού! Η πολιτική ευθιξία χάθηκε από καιρό και μάλιστα επί ...»
ΑΚΑ  |  09:38

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

Η απόφαση του Σολτς να μην εκδώσει καθαρό νέο χρέος έχει επικριθεί τόσο από τους Συντηρητικούς της Μέρκελ όσο και από τους δικούς του Σοσιαλδημοκράτες

Γερμανική εμμονή

Ο Ολαφ Σολτς απέκλεισε το ενδεχόμενο η χώρα του να αυξήσει το χρέος της ώστε να ενισχύσει την επιβραδυνόμενη γερμανική οικονομία. ...
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
X