ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Υφ. Ναυτιλίας: Έχουμε καθήκον να επιταχύνουμε την απανθρακοποίηση

Όραμα είναι η περαιτέρω ανάπτυξη και ενίσχυση του ναυτιλιακού συμπλέγματος, ανέφερε η κ. Χατζημανώλη

ΚΥΠΕ

Ως ηγετικό ναυτιλιακό έθνος, πιστεύουμε ότι έχουμε καθήκον να επιταχύνουμε τη μετάβαση της ναυτιλίας σε μια βιομηχανία χαμηλών εκπομπών άνθρακα και ανθεκτικότητας, δήλωσε η Υφυπουργός Ναυτιλίας, Μαρίνα Χατζημανώλη, σημειώνοντας παράλληλα πως όραμα είναι η περαιτέρω ανάπτυξη και ενίσχυση του ναυτιλιακού συμπλέγματος.

Η Μαρίνα Χατζημανώλη χαιρέτισε, το πρωί της Τρίτης, τις εργασίας του 5ου Marine Money Cyprus Forum, που πραγματοποιείται στη Λεμεσό, λέγοντας ότι η κυβέρνηση έχει σαφή στρατηγική για τη μελλοντική ανάπτυξη του ναυτιλιακού της τομέα, «προκειμένου να διασφαλίσει ότι η Κύπρος θα κατέχει ηγετικό ρόλο στην ανάπτυξη της παγκόσμιας και ευρωπαϊκής ναυτιλιακής ατζέντας».

«Το όραμά μας είναι να αναπτύξουμε περαιτέρω το ναυτιλιακό σύμπλεγμα, ώστε όλες οι εταιρείες που ανήκουν στον ναυτιλιακό κλάδο της Κύπρου να μπορούν να απολαμβάνουν ένα πλήρες φάσμα ποιοτικών υπηρεσιών, τόσο από τον δημόσιο, όσο και από τον ιδιωτικό τομέα», συμπλήρωσε.

Η κ. Χατζημανώλη υπογράμμισε, παράλληλα, ότι στόχος είναι να ενισχυθεί η ναυτιλιακή βιομηχανία με κάθε τρόπο, όχι μόνο προς όφελος της οικονομίας μας, αλλά, κυρίως, ώστε να διασφαλιστεί ότι όλες οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο αισθάνονται μέρος ενός προηγμένου κλάδου που καλύπτει κάθε τους ανάγκη.

«Η υψηλή ποιότητα και η τεχνογνωσία σε εξειδικευμένες υπηρεσίες είναι αξίες που μας ενδιαφέρουν περισσότερο από οτιδήποτε άλλο», συνέχισε και πρόσθεσε πως, από πλευράς δημόσιου τομέα, «στοχεύουμε να ακολουθούμε τα πρότυπα του ιδιωτικού τομέα στην παροχή υπηρεσιών, τόσο σε ταχύτητα όσο και σε ποιότητα, να ακούμε τους πελάτες μας και να διασφαλίζουμε ότι μπορούμε να αλλάξουμε και να προσαρμοζόμαστε με τρόπους που θα προσθέσουν αξία στον κλάδο».

Την ίδια ώρα, η Υφυπουργός υπέδειξε πως η Κύπρος έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο όσον αφορά στην απλοποίηση όλων των διαδικασιών, τη μείωση της γραφειοκρατίας και την ύπαρξη μιας ναυτιλιακής διοίκησης «χωρίς χαρτιά», προκειμένου να μεγιστοποιηθεί η αποτελεσματικότητα της Ναυτιλιακής Διοίκησης. Υπενθύμισε επίσης τη δημιουργία του πλαισίου μονοθυριδικής εξυπηρέτησης (one - stop shipping centre framework) του Υφυπουργείου, καθώς και την ψηφιοποίηση όλων των υπηρεσιών του, μέχρι τον Μάιο του 2024, «βήματα που στοχεύουν στην απλοποίηση των διαδικασιών με πολύ θετική επίδραση στην ανταγωνιστικότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών».

Αναφερόμενη στις προκλήσεις για μετάβαση σε μια πράσινη και ψηφιακή ναυτιλία, είπε πως η Κύπρος αναγνωρίζει ότι το θαλάσσιο οικοσύστημά μας είναι ένας πολύτιμος πόρος και ως εκ τούτου η προστασία του περιβάλλοντος είναι ζωτικής σημασίας. «Ως κορυφαίο ναυτιλιακό έθνος, πιστεύουμε ότι έχουμε καθήκον να επιταχύνουμε τη μετάβαση της ναυτιλίας σε μια φιλική προς το περιβάλλον βιομηχανία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα», σημείωσε η Υφυπουργός.

«Αναγνωρίζουμε πλήρως ότι ο ναυτιλιακός τομέας πρέπει να συνεισφέρει το μερίδιο που του αναλογεί με την απανθρακοποίηση και την ενεργειακή μετάβαση του και πως, την ίδια ώρα, πρέπει να διασφαλίσει την ανταγωνιστικότητα του», είπε η κ. Χατζημανώλη, τονίζοντας πως, ως μέλος της ΕΕ, «συμμετέχουμε ενεργά στην διαμόρφωση του νομοθετικού πακέτου Fit for 55».

Στην ομιλία της, η Υφυπουργός διαμήνυσε, παράλληλα, ότι η Κύπρος είναι υπέρμαχος της βιώσιμης ναυτιλίας και πιστεύει ότι απαιτείται ένα ευρύ φάσμα μέτρων για την επίτευξη των στόχων για μείωση των εκπομπών ρύπων και ένα βιώσιμο μέλλον, όπως η χρήση καθαρότερων καυσίμων, η ανάπτυξη της σχετικής υποδομής των καυσίμων, ο εξηλεκτρισμός των πλοίων και η χρήση τεχνολογιών ενεργειακής απόδοσης.

Αναγνωρίζοντας το γεγονός ότι ένας συνδυασμός τέτοιων μέτρων έχει τη δυνατότητα βελτίωσης της εμπορικής και περιβαλλοντικής βιωσιμότητας, υπέδειξε ακόμη πως το Υφυπουργείο Ναυτιλίας έχει υιοθετήσει πράσινα κίνητρα, με ετήσια μείωση του φόρου χωρητικότητας κατά 30%, για κάθε πλοίο που καταδεικνύει προληπτικά μέτρα μείωσης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Η Μαρίνα Χατζημανώλη διαβεβαίωσε ότι το Υφυπουργείο Ναυτιλίας θα συνεχίσει τις προσπάθειές του για περαιτέρω ενίσχυση του κλάδου και βελτίωση των προσφερόμενων υπηρεσιών, με στόχο την προσέλκυση ακόμη περισσότερων εταιρειών στην ναυτιλιακή βιομηχανία της Κύπρου.

Προσκάλεσε, τέλος, όλους τους παρευρισκόμενους στο συνέδριο «Ναυτιλιακή Κύπρος» (Maritime Cyprus), που έχει προγραμματιστεί μεταξύ 8 με 11 Οκτωβρίου 2023, στη Λεμεσό.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση