ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΥΠΟΙΚ για ακρίβεια: Η Κύπρος από τις χώρες που έλαβε τα πιο δραστικά μέτρα

Διαφορετική αυτή η κρίση από την κρίση της πανδημίας

ΚΥΠΕ

Η Κύπρος είναι από τις χώρες που έλαβε τα πιο δραστικά μέτρα λόγω της αύξησης των τιμών, είπε ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, εκφράζοντας ωστόσο ανησυχία για την πιθανότητα διατήρησης των τιμών σε ψηλά επίπεδα και χαρακτηρίζοντας αυτή την κρίση πολύ διαφορετική από εκείνην της πανδημίας.

Σε δηλώσεις μετά το Επιχειρηματικού Φόρουμ «Το επιχειρείν στην εποχή των κρίσεων», που διοργάνωσαν τα Εμπορικά και Βιομηχανικά Επιμελητήρια Αμμοχώστου και Πειραιώς, ο Υπουργός σημείωσε ότι εισερχόμαστε σε μια νέα οικονομική εποχή και τόνισε την ανάγκη να διατηρήσει και το δημόσιο κάποιες αντοχές λόγω και της αβεβαιότητας η οποία υπάρχει.

Είμαστε από τις χώρες που πήραμε τα πιο δραστικά μέτρα

Κληθείς να σχολιάσει τις αυξήσεις σε όλο το φάσμα των προϊόντων, ο Υπουργός είπε ότι έχουν ληφθεί αρκετά μέτρα, αλλά τόνισε ότι «δυστυχώς δεν μπορούμε να σκοτώσουμε τον πληθωρισμό» που είναι ένα πανευρωπαϊκό φαινόμενο που οφείλεται σε αρκετούς λόγους συμπεριλαμβανομένου και του πολέμου αλλά όχι μόνο.

Είπε ότι μέχρι στιγμής υπήρξε στήριξη με πέραν των 160 εκατ ευρώ μέσω αρκετών προγραμμάτων, όπως μέσω της μείωσης του φόρου κατανάλωσης, της μείωσης του ΦΠΑ από 19% σε 10% οριζόμντια και από 19% σε 5% για τους πιο ευάλωτους, υπήρξε αύξηση του επιδόματος για τις ορεινές περιοχές λόγω της ακρίβειας του πετρελαίου κατά 50% και δόθηκε έκτακτη στήριξη στους κτηνοτρόφους λόγω της κατάστασης με τα σιτηρά.

Τόνισε ότι η Κύπρος είναι μια από τις δύο χώρες που διατηρεί και τον θεσμό της ΑΤΑ ο οποίος αποζημιώνει κατά 50% περίπου τον πληθωρισμό.

«Αν τα βάλουμε όλα αυτά κάτω είμαστε από τις χώρες που πήραμε τα πιο δραστικά μέτρα», είπε ο Υπουργός αλλά εξέφρασε ανησυχία για την πιθανότητα διατήρησης των τιμών σε ψηλά επίπεδα.

Είπε ότι εισερχόμαστε σε μια νέα οικονομική εποχή και σημείωσε ότι είναι πολύ σημαντικό να διατηρήσει και το δημόσιο κάποιες αντοχές λόγω και της αβεβαιότητας η οποία υπάρχει.

Ερωτηθείς κατά πόσον υπάρχει περίπτωση να ζητηθεί κάποια βοήθεια από την ΕΕ, απάντησε «δεν υπάρχει βοήθεια από την ΕΕ».

Διαφορετική αυτή η κρίση από την κρίση της πανδημίας

Κληθείς να σχολιάσει επιστολή του ΚΕΒΕ στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπου ζητείται επέκταση του σχεδίου κρατικών εγγυήσεων και αναστολη στην καταβολή δόσεων, ο Υπουργός είπε ότι δεν υπάρχει θέμα αναστολής δόσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, «αυτά έχουν λήξει, νομίζω το ξέρει και το ΚΕΒΕ».

«Θα δούμε τις επιστολές τους αλλά αυτή η κρίση είναι πάρα πολύ διαφορετική από την κρίση της πανδημίας που η δημοσιονομική πολιτική είναι που κράτησε τις επιχειρήσεις, για αυτό και δεν έχουμε δει πτώχευση των επιχειρήσεων, δεν έχουμε δει ανεργία», συμπλήρωσε.

Είπε ότι η κυβέρνηση θα είναι πολύ προσεκτική σε ό,τι αφορά την στήριξη, λέγοντας ότι αυτοί που πλήττονται περισσότερο από τον πληθωρισμό είναι και οι ευάλωτες ομάδες, «άρα θα πρέπει να δούμε και την κοινωνική έννοια της πολιτικής».

Υπάρχουν, είπε, εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στον προϋπολογισμό που βοηθούν τις επιχειρήσεις και ειδικά όσον αφορά την απεξαρτητοποίησή τους από τα ορυκτά καύσιμα με σχέδια ενεργειακής αναβάθμισης, με φωτοβολταϊκά με μια σειρά μέτρων.

«Πρέπει οι επιχειρήσεις να λάβουν αυτά τα μέτρα ούτως ώστε όσο πιο σύντομα να επέλθουν αυτές οι εξοικονομήσεις που απαιτούνται από την ενεργειακή απεξάρτηση», συνέχισε.

Πολύ σημαντικό το φόρουμ

Αναφερόμενος στο επιχειρηματικό φόρουμ, το χαρακτήρισε πάρα πολύ σημαντικό, λέγοντας ότι καταδεικνύει και τη σύσφιξη των δεσμών μεταξύ όχι μόνο των δύο επιμελητηρίων αλλά και των δύο χωρών.

Δύο χώρες, είπε, οι οποίες τα τελευταία χρόνια σε περίοδο κρίσεων κατάδειξαν την ανθεκτικότητά τους.

«Διαψεύσαμε τις προβλέψεις επειδή αγαπούμε το επιχειρείν και επειδή ευνοούμε το επιχειρείν και σε αυτά τα πλαίσια δυναμώνονται πλέον και οι επιχειρηματικοί δεσμοί των δύο χωρών. Διότι και στο νέο πλαίσιο της πράσινης μετάβασης που περνούμε υπάρχουν πολλές δυνατότητες συνεργασίας μεταξύ του ιδιωτικού τομέα, των επιχειρήσεων και είναι αυτά που καλλιεγούν αυτά τα φόρουμ με την Ελλάδα, υπάρχουν πολλές προοπτικές», κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση