ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΥΠΟΙΚ και Υπ. Εργασίας: Συνέχιση της στήριξης στη βάση του κύκλου εργασιών

Τα δύο Υπουργεία προχωρούν σε μελέτες για εξέταση των τομέων της οικονομίας που θα συνεχίσουν να χρειάζονται στήριξη στη βάση της μείωσης του κύκλου εργασιών τους.

ΚΥΠΕ

Η στήριξη στην αγορά εργασίας και στις επιχειρήσεις, στη βάση του κύκλου εργασιών, θα συνεχιστεί παρά την σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομίας έπειτα από τη βελτίωση των επιδημιολογικών δεικτών, διαβεβαίωσαν το Σάββατο ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης και η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ζέτα Αιμιλινίδου.

Σε δηλώσεις στο περιθώριο προγραμματισμένης συνάντησης Υπουργών με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, σε καφετέρια στη Λευκωσία, ο κ. Πετρίδης και η κ. Αιμιλιανίδου είπαν πως τα δύο Υπουργεία προχωρούν σε μελέτες για εξέταση των τομέων της οικονομίας που θα συνεχίσουν να χρειάζονται στήριξη στη βάση της μείωσης του κύκλου εργασιών τους.

«Από την πρώτη στιγμή που είχαμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την κρίση, είχαμε τονίσει ότι λόγω της αβεβαιότητας αυτής της κρίσης, λόγω του πρωτοφανούς χαρακτήρα αυτής της κρίσης, η οικονομική διαχείριση θα πρέπει να χαρακτηρίζεται από μεγάλη ευελιξία, να αναθεωρούμε να εξετάζουμε συνεχώς τις μεταβαλλόμενες συνθήκες και από πλευράς υγειονομικής αλλά και από πλευράς της αγοράς», ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Πετρίδης, προσθέτοντας ότι «σίγουρα δεν θα αφήσουμε αβοήθητους τομείς οικονομίας, οι οποίοι χρειάζονται στήριξη».

Λέγοντας ότι τα δύο Υπουργεία είναι σε επαφή και εξετάζουν τις συνθήκες με επιστημονικά και με οικονομικά δεδομένα , ο ΥΠΟΙΚ τόνισε πως «σίγουρα δεν θα κοπεί απότομα στήριξη σε τομείς οι οποίοι τη χρειάζονται, λαμβάνοντας πάντα υπόψη τη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών».

«Καταφέραμε να φτάσουμε μέχρι εδώ χωρίς να υπερβούμε το 120% του χρέους ως προς ΑΕΠ, παρά το γεγονός ότι είναι το κράτος, είναι τα λεφτά του φορολογουμένου που, κατά κύριο λόγο, στήριξαν αυτούς τους 15 μήνες τη αγορά», είπε και κατέληξε: «Άρα με αυτό το σκεπτικό θα συνεχίσουμε με αυτή την ευελιξία μέχρι να μείνει οριστικά πίσω μας αυτή η επίπτωση της πανδημίας».

Από τι δική της πλευρά, η κ. Αιμιλινίδου αφού σημείωσε πως η στήριξη με τα υφιστάμενα σχέδια συνεχίζεται και το Μάιο, σημείωσε πως «μαζί με τον Υπουργό Οικονομικών έχουμε προωθήσει τις μελέτες, να εξετάσουμε τους τομείς της οικονομίας, οι οποίοι πράγματι θα συνεχίσουν να επηρεάζονται και για όσο χρειαστεί η στήριξη θα είμαστε δίπλα τους».

Ερωτηθείσα σχετικά, η Υπουργός Εργασίας συμφώνησε με την άποψη ότι τα μέτρα στήριξης δεν θα πρέπει να τερματιστούν απότομα αλλά σταδιακά. «Πολύ σωστά και για αυτό γίνονται οι μελέτες των οικονομικών δραστηριοτήτων και των τομέων οι οποίοι πρέπει να συνεχίσουν να έχουν στήριξη», είπε.

Υπενθυμίζοντας ότι όλα τα σχέδια στήριξης βασίζονται στη μείωση του κύκλου εργασιών, η κ. Αιμιλιανίδου πρόσθεσε πως «άρα οι επιχειρήσεις, οι οποίες μετά από τις μελέτες μας δείχνουν ότι συνεχίζουν να έχουν μείωση του κύκλου εργασιών θα συνεχίσουμε την στήριξη τους για όσο χρειάζονται».

Η κ. Αιμιλινίδου υπενθύμισε ότι ο στόχος της συγκράτησης της ανεργίας έχει μέχρι ενός βαθμού επιτευχθεί καθώς η ανεργία βρίσκεται στο 7,5% σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσία, προσθέτοντας πως συνεχίζουμε να στηρίζουμε τους εργαζόμενοι και τις επιχειρήσεις «για να μην αυξηθεί η ανεργία δραματικά, αλλά ούτε να βλέπουμε επιχειρήσεις να κλείνουν και ιδιαίτερα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τις μικρές επιχειρήσεις».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση