ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΥΠΟΙΚ: Ο προϋπολογισμός δεν ξεκινά με το καλύτερο δυνατό κλίμα

Τέσσερις οι κυριότεροι δημοσιονομικοί κίνδυνοι για την Κύπρο – Κύριος στόχος η αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

«Στόχος η ταχεία επιστροφή στην παραγωγή πρωτογενών πλεονασμάτων και σε τροχιά μείωσης του δημοσίου χρέους», δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης κατά την πρώτη ημέρα παρουσίασης του κρατικού προϋπολογισμού 2021.Στο πλαίσιο της παρουσίασης, ο Υπουργός τόνισε πως η συζήτηση για τον προϋπολογισμό δεν διεξάγεται στο καλύτερο δυνατό κλίμα. Παρά ταύτα, όπως είπε, οι προκλήσεις για την οικονομία παραμένουν, ενώ ο προϋπολογισμός είναι διαφορετικός από όλους τους άλλους, λόγω αβεβαιότητας του covid-19 και της έκτασής του. Εξάλλου, όπως είπε, «τον έχω χαρακτηρίσει ως προϋπολογισμό έκτακτης ανάγκης», συμπληρώνοντας ότι, ετοιμάστηκε με την φιλοσοφία της ουσιαστικής αλλά και στοχευμένης επεκτατικής πολιτικής η οποία όμως δεν θα δημιουργήσει δημοσιονομική εκτροπή η οποία να φέρει τη χώρα σε μια δύσκολη κατάσταση.

Την ίδια ώρα, ο Υπουργός τόνισε πως κύριος στόχος είναι η αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, αλλά και να δημιουργηθούν θεμέλια για μία παραγωγή πρωτογενών πλεονασμάτων.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, τρεις είναι οι κυριότεροι δημοσιονομικοί κίνδυνοι αναφορικά με τον προϋπολογισμό του 2021. Οι κυριότερος δημοσιονομικός κίνδυνος που εντοπίζει το Υπουργείο είναι πρώτον τυχόν έξαρση της πανδημίας του κορωνοϊού στην κυπριακή επικράτεια, άρα και με αποτέλεσμα την επιδείνωση της οικονομικής δραστηριότητας. Δεύτερον, οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τραπεζικός τομέας λόγω του πολύ ψηλού ποσοστού των μη εξυπηρετούμενων δανείων παρά τη σημαντική μείωση που έχει επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια. Τρίτον, προκλήσεις και υπέρμετρες δαπάνες που ενδέχεται να προκύψουν από τη μη εύρυθμη λειτουργία του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ), αλλά και από μία αυξημένη ροή μεταναστών. Τέταρτον τυχόν σύναψη ανεπαρκούς εμπορικής συμφωνίας μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και ΕΕ.

Αυξημένος κατά 609 εκατ.

Ο κρατικός προϋπολογισμός του 2021 προβλέπει έσοδα της τάξης των €8.861.318.757 και πρωτογενείς δαπάνες (εξαιρουμένων των αποπληρωμών δανείων και των δαπανών για τόκους) ύψους €7.609.847.339, με το πρωτογενές ισοζύγιο να ανέρχεται σε €1.251.471.418.
Μεταξύ άλλων, την τριετία 2021-2023 αναμένεται να δαπανηθούν για κοινωνικές παροχές 4.65 δισ., για έργα υπό κατασκευή 1,01 δισ., για συγχρηματοδοτούμενα έργα 643,6 εκατ., για πράσινη ανάπτυξη 485,5 εκατ., για σχέδιο ανάπτυξης και ανθεκτικότητας 300 εκατ., και για έργα ψηφιοποίησης 142,1 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Πετρίδης έχει δηλώσει πως, ο προϋπολογισμός για το 2021 θα είναι αυξημένος σε σχέση με πέρσι κατά 609 εκατ. ευρώ ή 8,7% κάτι που οφείλεται τόσο στην ενίσχυση της κοινωνικής του διάστασης, συμπεριλαμβανομένων των έκτακτων μέτρων το 2021 για τη στήριξη ευάλωτων ομάδων, των εργαζομένων και των επιχειρήσεων, αλλά και την ενίσχυση της αναπτυξιακής πτυχής του.
Υπενθυμίζουμε πως, ο Προϋπολογισμός του 2021 ξεκινά σε μια περίοδο εν μέσω Covid-19 και των προκλήσεών του, αλλά και εν μέσω πολιτικών αντιπαραθέσεων λόγω των αποκαλύψεων του Προγράμματος των Πολιτογραφήσεων.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση