ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Υπόθεση Focus: Ακυρώθηκαν εντάλματα σύλληψης Ζολώτα και Φόλε

Είχαν εκδοθεί για παράλειψη εμφάνισής τους ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Η Ολομέλεια του Ανώτατου Δικαστηρίου ακύρωσε την Τρίτη τα εντάλματα σύλληψης που είχαν εκδοθεί εναντίον των κατηγορουμένων στην ποινική υπόθεση Focus, Μιχάλη Ζολώτα και Μιχαήλ Φόλε, η οποία εκδικάζεται από το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας.

Τα εντάλματα σύλληψης είχαν εκδοθεί από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας λόγω παράλειψης εμφάνισης τους ενώπιον του σε διαδικασία παραπομπής τους στο Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας.

Το Ανώτατο, υπό πενταμελή σύνθεση, με ομόφωνη απόφαση του έκανε αποδεκτή την έφεση που είχαν καταχωρήσει οι δύο κατηγορούμενοι, εκδίδοντας ένταλμα certiorari με το οποίο ακυρώθηκαν τα εντάλματα σύλληψης εναντίον τους.

Το Ανώτατο έκανε δεκτή τη θέση των συνηγόρων υπεράσπισης τους ότι το Δικαστήριο δεν είχε εξουσία να εκδώσει τα εντάλματα σύλληψης εναντίον τους, αφού η έκδοση τους έγινε κατά παράβαση του άρθρου 4(2) του περί Διεθνούς Συνεργασίας σε Ποινικά Θέματα Νόμου του 2001, δεδομένου ότι η επίδοση του κατηγορητηρίου προς αυτούς έγινε σε ξένη χώρα, δηλαδή στην Ελλάδα όπου κατοικούν οι κατηγορούμενοι.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του δικηγορικού γραφείου Α.& Α. Κ. Αιμιλιανίδης, Κ. Κατσαρός & Συνεργάτες Δ.Ε.Π.Ε, η Ολομέλεια, υιοθετώντας τις θέσεις του συνηγόρου των εφεσειόντων, Αχιλλέα Κ. Αιμιλιανίδη, «αποφάσισε ότι η έκδοση εντάλματος σύλληψης λόγω μη συμμόρφωσης με επίδοση κατηγορητηρίου που έγινε σε πρόσωπο στο εξωτερικό και με το οποίο καλείτο το πρόσωπο αυτό να εμφανιστεί ενώπιον δικαστηρίου της Κυπριακής Δημοκρατίας, συνιστά παραβίαση της κυριαρχίας της ξένης χώρας».

«Συνακόλουθα, έκρινε ότι η επίδοση του κατηγορητηρίου στον Μιχάλη Ζολώτα και Μιχαήλ Φόλε σε Ελλάδα και Ρουμανία αντίστοιχα, δεν επέβαλλε υποχρέωση στους εν λόγω κατηγορουμένους να προσέλθουν στο δικαστήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας, με αποτέλεσμα η απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, με την οποία εξεδόθη ένταλμα σύλληψης εναντίον των Μιχάλη Ζολώτα και Μιχαήλ Φόλε, να έχει εκδοθεί καθ’ υπέρβαση εξουσίας του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας και ειδικότερα καθ’ υπέρβαση του α. 4(2) του Περί Διεθνούς Συνεργασίας σε Ποινικά Θέματα Νόμου του 2001», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «η εν λόγω απόφαση επηρεάζει όλες τις ποινικές υποθέσεις που αφορούν επίδοση κατηγορητηρίου σε κατηγορούμενο εκτός Κύπρου».

Σε γραπτή τους δήλωση, οι συνήγοροι υπεράσπισης των Ζολώτα και Φόλε, σημειώνουν περαιτέρω ότι «η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου ομόφωνα απεφάνθη ότι η έκδοση εντάλματος σύλληψης σε βάρος των πελατών μας, με την οποία ξεκίνησε η ενώπιον του Κακουργιοδικείου συνεχιζόμενη διαδικασία, υπήρξε παράνομη και έγινε καθ` υπέρβαση δικαιοδοσίας».

«Η απόφαση έρχεται σε συνέχεια επιστολής που είχαμε αποστείλει πρόσφατα και με την οποία υποδεικνύαμε εκ νέου, εκ μέρους των πελατών μας, την εκ πρώτης όψεως διάπραξη σοβαρών αδικημάτων σε σχέση με τη διαδικασία έκδοσης των πελατών μας και το γεγονός ότι η έκδοση εντάλματος σύλληψης σε βάρος τους υπήρξε παράνομη. Σχετική καταγγελία έχει γίνει και στις ελληνικές αρχές», υποστηρίζουν.

«Οι πελάτες μας έχουν υποστεί λόγω των έκνομων αυτών ενεργειών σοβαρότατη ζημία και θα αιτηθούν αποζημιώσεις. Περαιτέρω θα αιτηθούμε εκ νέου εκ μέρους των πελατών μας την άμεση διακοπή της συνέχισης της διαδικασίας ενώπιον του Κακουργιοδικείου και την αποκατάσταση της νομιμότητας», καταλήγει η δήλωση των συνηγόρων υπεράσπισης.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

Αρμόδιον ζητώ!

«Και ο κτίστης θα ηθελε ( μπορεί και είναι) καλλιτέχνης, όπως και πολλοί άλλοι ιδιώτες... βασικά όλοι ...»
Αρμαγεδών  |  20:40

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X