ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κύμα «καύσωνα» χτύπησε ακόμη και την Ανταρκτική

Μοιάζει να έχει πάρει ο κόσμος φωτιά εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής στον πλανήτη μας

Kathimerini.gr

Μοιάζει σαν να έχει πάρει ο κόσμος φωτιά εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής που συντελείται στον πλανήτη μας. Σε ερευνητική βάση της Αργεντινής, η οποία βρίσκεται στο βόρειο άκρο της Χερσονήσου της Ανταρκτικής, καταγράφηκαν θερμοκρασίες που προσέγγιζαν τους 17,5 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Ειδικότερα, η εξαιρετικά υψηλή θερμοκρασία για την περιοχή καταγράφηκε στη βάση Εσπεράντζα στις 24 Μαρτίου 2015, ανέφερε ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός μετά την ανάλυση δεδομένων που συγκεντρώθηκαν σχετικά με την Ανταρκτική, στοιχεία που θα βοηθήσουν έτσι ώστε να παρακολουθηθούν οι θερμοκρασιακές διακυμάνσεις στο μέλλον. «Η καταγραφή των μέγιστων και ελάχιστων θερμοκρασιών μάς βοηθάει να δημιουργήσουμε μια εικόνα του καιρού και του κλίματος σε ένα από τα τελευταία σύνορα αυτού του κόσμου», εξηγεί ο Μάικλ Σπάροου, ο οποίος εργάζεται για το Ερευνητικό Πρόγραμμα Παγκοσμίου Κλίματος.

Την ίδια στιγμή, μια σημαντική αλλαγή συντελείται και στον Αρκτικό Κύκλο, όπου τα φυτά και τα λουλούδια της άνοιξης βασίζονται σε άμεσα ή έμμεσα σημάδια του περιβάλλοντος, όπως είναι οι μικρότερες νύκτες, ο θερμότερος καιρός και η συρρίκνωση των πάγων, προκειμένου να γνωρίζουν αν πρέπει να ξυπνήσουν από τη χειμέρια νάρκη τους. Αλλά καθώς η κλιματική αλλαγή παίρνει σάρκα και οστά πολύ συχνά το τελευταίο καιρό, τα σήματα αυτά είναι ανάμεικτα.

Στη Γροιλανδία

Σε νέα εργασία η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Biology Letters, οι ερευνητές ξεδιπλώνουν τα ευρήματα της δωδεκαετούς μελέτης τους στην περιοχή της Γροιλανδίας. Οπως διαπίστωσαν, η χρονική περίοδος της ανθοφορίας διέφερε από είδος σε είδος, ενώ ένα είδος που μοιάζει με χόρτο άνθισε 26 ημέρες νωρίτερα από ό,τι πριν από μία δεκαετία.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μεταβολή στην ανθοφορία που κατέγραψαν οι επιστήμονες στον Αρκτικό Κύκλο.

Οπως επισημαίνουν στη μελέτη τους, τέτοιου είδους αλλαγές οφείλονται στη διακύμανση της κάλυψης από θαλάσσιους πάγους, «κάτι που μπορεί να επηρεάσει σημαντικά και τη ζωή στην ξηρά», επισημαίνει ο Τζέφρι Κέρμπι, ερευνητής του Ντάρμουθ Κόλετζ και ένας εκ των συντακτών της σχετικής έρευνας. Επίσης, οι μεταβολές στην ανάπτυξη των φυτών μπορεί να έχει επιπτώσεις στην πρόσβαση των φυτοφάγων ζώων σε τροφή.

Ο δρ Κέρμπι και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν ότι περισσότερα μικρά καριμπού πέθαναν τις χρονιές που η άνοιξη ερχόταν πριν από την περίοδο των γεννήσεων των ζώων. Στη νέα μελέτη διαπιστώνεται και η ύπαρξη περιόδων όπου τίποτα δεν ανθίζει στον Αρκτικό Κύκλο.

Μάλιστα, όπως επισημαίνει ο Ερικ Ποστ, καθηγητής Οικολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας και βασικός συντάκτης της τελευταίας μελέτης, οι μεταβολές στον Αρκτικό Κύκλο συμβαίνουν με τέτοια ταχύτητα, ώστε γίνονται αντιληπτές ακόμη και από τους επιστήμονες που μελετούν την οικολογία του τόπου επί δεκαετίες.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Περιβάλλον: Τελευταία Ενημέρωση