ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΗΠΑ: Οικολογικές οργανώσεις προσφεύγουν κατά απόφασης του Τραμπ

Ο Τραμπ ενέκρινε την άδεια κατασκευής του αμφιλεγόμενου πετρελαιαγωγού Keyst

ΠΗΓΗ: skai.gr

Έξι οικολογικές οργανώσεις κατέθεσαν μια προσφυγή εναντίον της απόφασης της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ να εγκρίνει την κατασκευή του αμφιλεγόμενου πετρελαιαγωγού Keystone XL.

Οι οργανώσεις υποστήριξαν στην προσφυγή τους σε ομοσπονδιακό δικαστήριο της Μοντάνας πως το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το οποίο έδωσε την απαιτούμενη άδεια προκειμένου ο αγωγός να περάσει τα σύνορα του Καναδά και των ΗΠΑ, βασίστηκε σε μια «πεπαλαιωμένη και ημιτελή εκτίμηση για τις επιπτώσεις (του έργου) στο περιβάλλον» όταν έλαβε την απόφασή του νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Εγκρίνοντας την κατασκευή του αγωγού χωρίς δημόσια διαβούλευση και μια επικαιροποιημένη περιβαλλοντική εκτίμηση, η κυβέρνηση παραβίασε τη νομοθεσία για την προστασία του περιβάλλοντος, ανέφεραν οι οργανώσεις στην προσφυγή τους.

Τα αρμόδια στελέχη «βασίστηκαν σε μια αυθαίρετη, παλιά και ατελή περιβαλλοντική εκτίμηση, που είχε ολοκληρωθεί πριν από τρία και πλέον χρόνια, για μια διαδικασία που είχε καταλήξει στην άρνηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να εκδώσει άδεια», σημείωσαν.

Ο πρόεδρος Τραμπ ανακοίνωσε ότι ενέκρινε την άδεια για την κατασκευή του Keystone XL στον Λευκό Οίκο την περασμένη εβδομάδα, πλαισιωμένος από τον Ρας Γκέρλινγκ, τον διευθύνοντα σύμβουλο της TransCanada Corp, και τον Σον ΜακΓκάρβι, πρόεδρο της συνομοσπονδίας συνδικάτων των εργαζομένων στις κατασκευές στη Βόρεια Αμερική.

Ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος επιχειρηματολόγησε πως το έργο θα μειώσει τις τιμές των καυσίμων για τους καταναλωτές, θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και θα μειώσει την εξάρτηση των ΗΠΑ από το εισαγόμενο πετρέλαιο.

Ο δημοκρατικός προκάτοχός του Μπαράκ Ομπάμα είχε απορρίψει το έργο, κρίνοντας πως θα συνεπαγόταν αύξηση των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και δεν θα συνέβαλε στη μείωση της τελικής τιμής των καυσίμων για τους αμερικανούς καταναλωτές.

Αυτός ο αγωγός «απειλεί άμεσα το κλίμα μας, το καθαρό νερό μας, την πανίδα μας, και χιλιάδες ιδιοκτήτες γης και κοινότητες κατά μήκος της πορείας αυτού του βρόμικου κι επικίνδυνου έργου, και πρέπει να σταματήσει και θα σταματήσει», τόνισε ο Μάικλ Μπρουν, εκτελεστικός διευθυντής της Sierra Club, της μιας από τις οργανώσεις που προσέφυγαν στη δικαιοσύνη.

Η προσφυγή είναι η δεύτερη που υποβάλλεται αυτή την εβδομάδα εναντίον των πρόσφατων κινήσεων της κυβέρνησης του Τραμπ με τις οποίες αναιρεί μέτρα και κανονισμούς που είχε θεσπίσει ο Ομπάμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Περιβάλλον: Τελευταία Ενημέρωση