ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 08:12
 

Καδής: Η διαχείριση των αποβλήτων αποτελεί προτεραιότητα

Στόχος μέχρι το 2035 οι συνολικές ποσότητες που καταλήγουν σε χώρους υγειονομικής ταφής να μειωθούν στο 10%

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Η διαχείριση των αποβλήτων, και ιδιαίτερα των δημοτικών αποβλήτων, που από τη φύση και την ποσότητά τους κατέχουν ένα σημαντικό ποσοστό στη συνολική παραγωγή, αποτελεί αναγκαιότητα και προτεραιότητα για την πατρίδα μας, δήλωσε ο Υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής στην ημερίδα για τη διαχείριση των δημοτικών απόβλητων από τις Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Στον χαιρετισμό του ο κ. Καδής είπε ότι οι πολιτικές και οι δράσεις που προωθεί το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος στοχεύουν στη σταδιακή μετάβαση προς την κυκλική οικονομία, υιοθετώντας τους φιλόδοξους ευρωπαϊκούς στόχους για μείωση της δημιουργίας αποβλήτων, αύξηση της διαλογής στην πηγή, αύξηση της επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης των αποβλήτων και σημαντική μείωση αποβλήτων που προορίζονται για ταφή.

Στόχος, είπε, είναι όπως, μέχρι το 2035, οι συνολικές ποσότητες αστικών αποβλήτων που καταλήγουν σε χώρους υγειονομικής ταφής μειωθούν στο 10% των συνολικών ποσοτήτων που παράγονται.

Ανέφερε ακόμη ότι σημαντικό βήμα προς την υλοποίηση των περιβαλλοντικών στόχων του Υπουργείου αποτελούν οι Κανονισμοί που παρουσιάζονται σήμερα, οι οποίοι βρίσκονται στο τελικό στάδιο ετοιμασίας και διαβούλευσης με τις Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης και έχουν στόχο τον καθορισμό των υποχρεώσεων των τοπικών αρχών για τη διαχείριση των δημοτικών αποβλήτων.

Οι Κανονισμοί, προβλέπουν την εκπόνηση τοπικών σχεδίων δράσης για την πρόληψη της δημιουργίας και τη διαχείριση των δημοτικών αποβλήτων, την εγκαθίδρυση παγκύπριου προγράμματος διαλογής στην πηγή και χωριστής συλλογής των δημοτικών αποβλήτων και την εφαρμογή ενιαίου συστήματος «Πληρώνω Όσο Πετώ».

Η χωριστή συλλογή θα καλύπτει τόσο τα ανακυκλώσιμα ρεύματα όσο και τα οργανικά απόβλητα που παράγονται από τα νοικοκυριά, συνέχισε.

Ο κ. Καδής είπε πως για την εφαρμογή των Κανονισμών, το Υπουργείο έχει διεξάγει δύο μελέτες. Η πρώτη μελέτη προτείνει τις προδιαγραφές του συστήματος διαλογής στην πηγή και χωριστής συλλογής των οργανικών αποβλήτων, που θα εγκατασταθεί σε αστικές, τουριστικές και αγροτικές περιοχές και η δεύτερη μελέτη αφορά στο παγκύπριο σύστημα «Πληρώνω Όσο Πετώ», που θα πρέπει να εφαρμοστεί από τις Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης, και προτείνει επιλογές για τη χωριστή συλλογή των ανακυκλώσιμων υλικών σε περιοχές που δεν καλύπτονται από τα υφιστάμενα συστήματα ευθύνης του παραγωγού.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

«Ο Αντώνης τώρα μπορεί να κοιτάζει με τα ματάκια του το μέλλον»

«Ο Ιησούς Χριστος, η Πάναγία θεοτόκος και όλοι οι αγιοι να θεραπεύσουν τον μικρό αντώνη και να γίνει ...»
Μαριος  |  16:44

Η τοποθέτηση του OCCRP για τα περί λιβέλλου

«Γιατί δεν κινούνται νομικά εναντίον της OCCRP αφού νοιώθουν ότι διαβάλλονται παρά μόνο φωνασκούν και ...»
leo  |  14:06

ΗΠΑ: Κυρώσεις σε όσους βοηθήσουν το ιρανικό δεξαμενόπλοιο

«Είμαι πολύ περίεργος να δω τι θα κάνουν οι Αμερικανοί αν το πλοίο ελλιμενιστεί στην Τουρκία. Άραγε ...»
Σοφούλης  |  11:55

Πάει για κατάθεση στην αστυνομία ο Μητροπολίτης Μόρφου

«Δίωξη κατά των 38 αυτόκλητων υπερασπιστών του σεβασμιότατου Μόρφου, θα πρέπει να εξασκήσει η Εισαγγελία ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  14:56

Περιβάλλον: Τελευταία Ενημέρωση

X