ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

«Ναι» από Υπουργικό στα μέτρα για Ενέργεια και Κλίμα

Μείωση ενεργειακής κατανάλωσης και διείσδυση των ΑΠΕ κατά 32% στους βασικούς στόχους.

Newsroom K

Το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών και ενεργειακών ζητημάτων στην Κύπρο έγινε. Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε το προσχέδιο του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα για την περίοδο 2021- 2030. Αν και η προθεσμία που είχε δοθεί από την Κομισιόν έληξε τέλη Δεκεμβρίου, η Κυπριακή Δημοκρατία ζήτησε και έλαβε παράταση μέχρι τέλος Ιανουαρίου, σύμφωνα με ενημέρωση από το Υπουργείο Γεωργίας. Το κείμενο του προσχεδίου περιλαμβάνει τομείς που άπτονται των αρμοδιοτήτων τόσο του Υπουργείου Γεωργίας και Περιβάλλοντος, όσο και του Υπουργείου Ενέργειας και Μεταφορών.

Οι στόχοι

Το σχέδιο θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στις 29-30.Ιανουαρίου ενώπιον τεχνικής Ομάδας Εργασίας.

Μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται πολιτικές και μέτρα για μείωση της εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου κατά 24% μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου το 2030 σε σχέση με τα επίπεδα του 2005 για τους τομείς εκτός του Συστήματος Εμπορίας Εκπομπής. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με πρόσφατη απογραφή των εκπομπών της Κύπρου, ο τομέας των μεταφορών συνεισφέρει 49%, της ενέργειας (εκτός ηλεκτροπαραγωγής) 17%, των αποβλήτων 14%, της γεωργίας 12% και της βιομηχανίας 8%.

Στους στόχους περιλαμβάνεται η διείσδυση των ΑΠΕ στην ακαθάριστη τελική κατανάλωση ενέργειας της ΕΕ κατά 32% μέχρι το 2030. Υπάρχουν επιμέρους εθνικοί στόχοι για ΑΠΕ στις μεταφορές, ενδεικτικοί στόχοι στη θέρμανση-ψύξη, ενώ οι στόχοι για την ηλεκτροπαραγωγή θα καθοριστούν σε μεταγενέστερο στάδιο.

Στην περίπτωση της ενεργειακής κατανάλωσης ο στόχος είναι να μειωθεί κατά 32,5% σε επίπεδο ΕΕ μέχρι το 2030. Η εκτιμωμένη εθνική συνεισφορά αφορά την μείωση της πρωτογενούς κατανάλωσης ενέργειας στα 2,6 Mtoe το 2030, δηλαδή κατά 9,5%, σε σχέση με την αντίστοιχη πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Κύπρο το 2007 και την επίτευξη σωρευτικού στόχου εξοικονόμησης ενέργειας με νέα μέτρα στην τελική χρήση που εκτιμάται προκαταρτικά στα 235.000-238.000 toe.

Το εν λόγω Σχέδιο περιγράφει το εθνικό ενεργειακό σύστημα, την εθνική πολιτική για το κλίμα και το εθνικό πλαίσιο πολιτικής για τις πέντε διαστάσεις της Ενεργειακής Ένωσης, περιλαμβάνοντας συναφείς εθνικές ιδιαιτερότητες και προκλήσεις. Περιλαμβάνει επίσης πολιτικές και μέτρα στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών, της βιομηχανίας, των αποβλήτων, της γεωργίας και της χρήσης γης που συνεισφέρουν κατάλληλα στην επίτευξη των σχετικών στόχων και δεσμεύσεων.

Στο μεταξύ το Υπουργικό Συμβούλιο με απόφασή του το 2017 ενέκρινε τη συγκρότηση, δομή και λειτουργία Εθνικού Συστήματος Διακυβέρνησης για την Ενέργεια και το Κλίμα. Το εν λόγω Εθνικό Σύστημα Διακυβέρνησης, μεταξύ άλλων, έχει την ευθύνη για την ετοιμασία του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα για την περίοδο 2021-2030, καθώς επίσης και την παρακολούθηση της προόδου προς την κατεύθυνση της επίτευξης των εθνικών στόχων για την Ενέργεια και το Κλίμα.

Σημειώνεται ότι το εν λόγω Εθνικό Προσχέδιο, όπως και των άλλων Κρατών Μελών, θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στις 29-30.1.2019 ενώπιον τεχνικής Ομάδας Εργασίας. Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν διαβουλεύσεις με όλους του εμπλεκόμενους φορείς, ώστε μέχρι τις 31.12.2019 να υποβληθεί το τελικό Εθνικό Σχέδιο.

 

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Διαγράφηκαν δάνεια εκτοπισθέντων γεωργοκτηνοτρόφων από την ΣΚΤ

«Γεια σας, Χρειάζεστε οικονομική υποστήριξη; χρειάζεσαι δάνειο; Είμαι η Susan Benson της Sunshine Financial ...»
Susan Benson  |  01:52

Επιστροφή στην κανονικότητα σε ένα μη κανονικό κράτος

«Για να εχεις φυσιολογικο κρατος πρεπει να εχεις και φυσιολογικους ανθρωπους! Αλλα στον @manotopo που ...»
Γιωργος Χ  |  07:01

Η Τουρκία στη Λιβύη

«Πέδτα των Ευρωπαίων Χάρη μου εμείς τσ ξέρουμε...»
Αρμαγεδών  |  16:03

#PoliticsBlog Η επεισοδιακή αποχώρηση του Κώστα Κληρίδη και η «ντροπή»

«Ακόμα ένας καρεκλοκένταυρος γενικώς που έχει πέσει ακόμα πιο χαμηλά....»
Αρμαγεδών  |  18:54

Περιβάλλον: Τελευταία Ενημέρωση

X