ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ναι στις ΑΠΕ αλλά με χωροταξική μελέτη, λέει η Επ. Περιβάλλοντος

Η Επιτροπή ενημερώθηκε επίσης για την προτιθέμενη ανάπτυξη φωτοβολταϊκών συστημάτων στις κοινότητες Ακρωτηρίου και Μαλούντας

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Κανείς δεν είναι εναντίον της ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, υπό το βάρος των στόχων που έχει θέσει η ΕΕ για το 2020, αλλά με χωροταξική μελέτη, τον σωστό τρόπο και τον σωστό τόπο, ανέφεραν ο Πρόεδρος και μέλη της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής.

Η Επιτροπή συζήτησε την Τετάρτη την κατασκευή μεγάλων φωτοβολταϊκών πάρκων μεταξύ των κοινοτήτων Τρούλλων, Αβδελλερού και Κελλιών, οι οποίες διαμαρτύρονται για περιβαλλοντικές επιπτώσεις, μείωση γεωργικής έκτασης και περιοχών Natura αλλά και επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων και στην βιοποικιλότητα της περιοχής.

Η Επιτροπή ενημερώθηκε επίσης για την προτιθέμενη ανάπτυξη φωτοβολταϊκών συστημάτων στις κοινότητες Ακρωτηρίου και Μαλούντας, όπου και εκεί υπάρχουν αντιδράσεις από την τοπική κοινωνία.

Άλλο να υποστηρίζεις τις ΑΠΕ και άλλο να δίνεις άδειες για ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων χωρίς χωροταξικό σχεδιασμό, δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Αδάμος Αδάμου σημειώνοντας ότι η Κύπρος είναι πίσω από τους στόχους της ΕΕ για το 2020 και εάν δεν τους επιτύχουμε θα μας επιβληθεί πρόστιμο.

Ωστόσο, είπε, στην περιοχή Τρούλλων, Αβδελερού, Κελλιών μειώνονται δραματικά τη γεωργική και κτηνοτροφική ζώνη, επεκτείνονται οι περιοχές απαγόρευσης του κυνηγιού, επηρεάζεται περιοχή Natura λέγοντας ότι υπάρχουν 11 αιτήσεις για ανάπτυξη φωτοβολταϊκών εκεί εκ των οποίων οι τέσσερις απορρίφθηκαν και οι επτά συζητούνται, για τις οποίες το Τμήμα Περιβάλλοντος έχει δώσει θετική γνωμοδότηση και εναπόκειται στο Τμήμα Περιβάλλοντος να εκδώσει άδεια. Μετά την κριτική που ακούστηκε στην Επιτροπή, ανέφερε ο κ. Αδάμου, αποφασίστηκε όπως το Τμήμα Πολεοδομίας προβεί σε νέα σύσκεψη στην παρουσία των αγροτικών οργανώσεων, της Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων και των Περιβαλλοντικών οργανώσεων.

Η Επαρχιακή Διοίκηση Λεμεσού έχει επίσης δεσμευθεί, συνέχισε, να επανέλθει με στοιχεία για τις περιπτώσεις Ακρωτηρίου Μαλούντας όπου υπάρχει αντιδράσεις.

Επιβάλλεται η κυβέρνηση να φέρει την ανάπτυξη των ΑΠΕ με σωστό χωροταξικό σχεδιασμό, και να εκλείψει η αναρχία και ο μη συντονισμός, δήλωσε ο Αδάμος Αδάμου διερωτώμενος γιατί «δεν τρέχουμε τα φωτοβολταϊκά πάνω στα σπίτια, τα σχολεία, τις κυβερνητικές υπηρεσίες, παρ’ ότι εκπρόσωπος του Υπουργείου Ενέργειας μας είπε ότι από την 1/1/2017 τα νέα σπίτια που παίρνουν πολεοδομική άδεια πρέπει να είναι και αυτοτελή ενεργειακά».

Μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 148 αιτήσεις για φωτοβολταϊκά πάρκα, εκ των οποίων 30 εγκρίθηκαν, 20 απορρίφθηκαν και απομένουν 98 να εξεταστούν. Η παραγόμενη σήμερα ενέργεια από ΑΠΕ φτάνει τα 130 μέγκαβατ και απομένουν 360 μέγκαβατ για να πιάσει η Κύπρος τον στόχο που έχει θέσει η ΕΕ μέχρι το 2020.

Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου είπε ότι η ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών πάρκων πρέπει να γίνει με τον σωστό τρόπο και τον σωστό τόπο. Δεν γίνεται να μην υπολογίζονται οι καταστροφικές συνέπειες στη χλωρίδα, την πανίδα και τη βιοποικιλότητα, πρόσθεσε διερωτώμενη τι θα απομείνει στις περιοχές Τρούλλων, Αβδελερού, Κελλιών, σημειώνοντας ότι πρόκειται για ακριτικές περιοχές.

«Δεν νοείται να μην υπάρχει στρατηγική μελέτη και ολοκληρωμένη χωροθετική πολιτική». Είναι απαράδεκτο να υπάρχει πρόθεση μίσθωσης τέτοιας έκτασης κρατικής γης εις βάρος της ανάπτυξης, πρόσθεσε. «Αναλογιζόμαστε τις συνέπειες;». Η Επιτροπή Περιβάλλοντος αναμένει, είπε, πλήρη ενημέρωση και κατάθεση των θέσεων όλων των εμπλεκομένων και θα παρακολουθεί το ζήτημα. Στόχος, είπε, είναι να διαφυλαχθεί η εύφορη γη, η χλωρίδα και η πανίδα της Κύπρου.

Ο Βουλευτής των Οικολόγων, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου μίλησε για ανεξέλεγκτη εγκατάσταση φωτοβολταϊκών λόγω του ότι η Κύπρος έχει μείνει πίσω στους στόχους της ΕΕ για το 2020, λέγοντας «μείναμε στο τέλος, έχουμε μεγάλες αναπτύξεις και κάνουμε εισβολή στη φύση».

Έπρεπε, πρόσθεσε, να προωθούμε την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε στέγες σπιτιών, σχολείων, κυβερνητικών και βιομηχανικών κτιρίων, ακόμα και δωρεάν εγκατάσταση σε σπίτια φτωχών οικογενειών.

Η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου, είπε ο κ. Θεοπέμπτου εκφράζοντας ανησυχία εάν το Τμήμα Πολεοδομίας είναι σε θέση να αλλάξει τις εντολές του Υπουργού που έχουν δημιουργήσει τα προβλήματα.

Ο Κοινοτάρχης Αβδελερού, Θεόδωρος Δημητριάδης είπε ότι δεν είναι αντίθετοι με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και την λελογισμένη τοποθέτησής τους. Η κοινότητα, είπε, καλύπτεται κατά 4/5 από το σχέδιο Natura και την νεκρή ζώνη και έρχεται τώρα ο ιδιώτης να χρησιμοποιήσει κρατική γη 670 δεκρίων για να κάνει αυτή την ανάπτυξη.

Θα επηρεαστεί, συνέχισε, η χλωρίδα και πανίδα στην ανατολική πλευρά του χωριού, θα υπάρξει εγκλωβισμός χωραφιών, θα καταστραφεί χαμηλή βλάστηση και θάμνοι που συντηρούν την μελισσοκομία, την κτηνοτροφία και την γεωργία.

Θα υπάρξει, είπε ο Κοινοτάρχης Αβδελερού σύγκρουση των καλλιεργητών με την εταιρεία, θα εναντιωθούν οι οργανωμένοι κυνηγοί και οι περιβαλλοντιστές και γι’ αυτό ζητούν όπως μη δοθεί άδεια για την εγκατάσταση τόσης μεγάλης έκτασης φωτοβολταϊκών στην περιοχή.

Αντίθεση σε μια τέτοια ανάπτυξη εκφράζει και το κοινοτικό συμβούλιο Τρούλλων, σύμφωνα με τον Κοινοτάρχη, Σπύρο Πάμπουλο. Σημείωσε ότι πρόκειται για κοινότητα που βρίσκεται σχεδόν εξ’ ολοκλήρου στην νεκρή ζώνη, βόρεια υπάρχουν τα τουρκικά στρατεύματα, νότια η περιοχή Natura, η ανάπτυξη είναι πολύ περιορισμένη και θα περιοριστεί ακόμη περισσότερο δυτικά του χωριού με την εν λόγω κατασκευή. Θα επηρεαστούν επίσης οι γεωργοί και κτηνοτρόφοι που έχουν ως μοναδική πηγή εισοδήματος τους τομείς τους.

Δεν γνωρίζουμε εάν υπάρχουν επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων, σημείωσε επίσης ο Κοινοτάρχης λέγοντας όλοι οι κυνηγετικοί σύλλογοι της περιοχής είναι εναντίον σε αυτό το έργο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

Αρμόδιον ζητώ!

«Και ο κτίστης θα ηθελε ( μπορεί και είναι) καλλιτέχνης, όπως και πολλοί άλλοι ιδιώτες... βασικά όλοι ...»
Αρμαγεδών  |  20:40

Περιβάλλον: Τελευταία Ενημέρωση

X