ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πετρέλαιο: Ανοδος τιμών λόγω περικοπής παραγωγής του Ριάντ

Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε την Κυριακή ότι θα παράγει 1 εκατ. βαρέλια λιγότερα την ημέρα

ΠΗΓΗ: Reuters

Με σαφώς ανοδική πορεία κινούνται τη Δευτέρα στις διεθνείς αγορές οι τιμές του πετρελαίου, στον απόηχο της ανακοίνωσης της Σαουδικής Αραβίας περί επικείμενης μείωσης της παραγωγής πετρελαίου από τον επόμενο μήνα.

Υστερα από την πολύωρη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ+ την Κυριακή, το Ριάντ ανακοίνωσε ότι θα περικόψει κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα, ή κατά 10%, την παραγωγή του «μαύρου χρυσού» στη χώρα με σκοπό την ανάκαμψη των τιμών του στις αγορές.

Η μείωση της παραγωγής θα λάβει χώρα από την 1η Ιουλίου.

Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Αμπντελαζίζ μπιν Σαλμάν, είπε ότι η μείωση της παραγωγής κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως μπορεί να παραταθεί και μετά τον Ιούλιο, εάν χρειαστεί. Πρόκειται για «εθελοντική» μείωση, διευκρίνισε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη σύνοδο, στη Βιέννη, των 13 χωρών μελών του ΟΠΕΚ και των δέκα συνεργαζόμενων χωρών, με επικεφαλής της Ρωσία.

Η περικοπή αυτή είναι επιπλέον της ανακοινωθείσας από τον Απρίλιο απόφασης των χωρών του ΟΠΕΚ+ (που παράγει άνω του 40% του παγκόσμιου πετρελαίου) για μείωση της παραγωγής από το 2024.

Η τιμή ανά βαρέλι είχε πρόσφατα πέσει στα επίπεδα των 70 δολαρίων ανά βαρέλι, στο μισό δηλαδή από εκεί όπου βρισκόταν λίγο πάνω από έναν χρόνο νωρίτερα: Τον Μάρτιο του 2022 η διεθνής τιμή είχε σκαρφαλώσει στα 139 δολάρια/βαρέλι. Η αντίδραση των αγορών τη Δευτέρα ήταν η άνοδος κατά περίπου 2% των διεθνών τιμών του πετρελαίου.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: Reuters

Οικονομική: Τελευταία Ενημέρωση

Η BBF παραμένει ακλόνητη στη δέσμευσή της να στηρίζει τις τοπικές κοινότητες που εμπνέουν και συγκινούν με τις δράσεις τους ...
Δελτίο Τύπου
 |  ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ