ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τα σενάρια για το φιλέτο του Συνεργατισμού στην Αθαλάσσας

Το ακίνητο δόθηκε στον Δήμο Στροβόλου αντί καταβολής χρημάτων ύψους 9,5 εκατ. για φόρο θεάματος

Της Μαρίας Ηρακλέους

Το μέλλον για τρία τεμάχια του πρώην Συνεργατισμού αναμένεται να ξεκαθαρίσει μέσα στο επόμενο διάστημα. Πρόκειται για το φιλέτο επί της λεωφόρου Αθαλάσσας το οποίο πέρασε στην κατοχή του δήμου Στροβόλου μετά από σχετικό διακανονισμό για οφειλές του ΚΟΑ ύψους 9μιση εκατ. ευρώ. Τα άλλα δύο βρίσκονται εντός του πυρήνα Στροβόλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» εντός Φθινοπώρου αναμένονται εξελίξεις για το μέλλον του τεμαχίου γης στης Αθαλάσσας, απέναντι από την εκκλησία του Αποστόλου Βαρνάβα. Το τεμάχιο , αξίας 9,5 εκατ. ευρώ έχει εμβαδόν 6 χιλιάδων τ.μ.. Διαθέτει ήδη άδεια για γραφειακή χρήση, καθώς πριν την κατάρρευση του Συνεργατισμού, προοριζόταν για μεταφορά των κεντρικών του γραφείων.

Με αυτά τα δεδομένα και με βασικό στόχο να αποφέρει εισόδημα στο δημαρχείο, το δημοτικό συμβούλιο αναμένεται να εξετάσει τρόπους αξιοποίησης του. Στα πρώτα σενάρια περιλαμβάνεται η μετατροπή του χώρου σε δημοτικό χώρο στάθμευσης για τις καθημερινές, όπου υπάρχουν σοβαρές ανάγκες για χώρο στάθμευσης στην περιοχή. Τα Σαββατοκύριακα όπου δεν υπάρχει αυξημένη τροχαία κίνηση, ο χώρος θα μπορούσε να αξιοποιείται ως ανοικτή αγορά. Σε αυτό το πλαίσιο, ο χώρος θα τοπιοτεχνηθεί, κατά τρόπο ώστε να φιλοξενεί και καφετέρια για τις ανάγκες των επισκεπτών.

Ένα δεύτερο σενάριο είναι να αξιοποιηθεί ο χώρος μέσω συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα, και προκήρυξη προσφορών για προσέλκυση επενδυτή ο οποίος θα αποφασίσει πώς θα το αξιοποιήσει.

Οι οφειλές του ΚΟΑ και ο διακανονισμός

Η ιστορία πίσω από την μεταβίβαση του τεμαχίου στον δήμο Στροβόλου ξεκινά από το 2007 και την δικαστική διαμάχη η οποία ξεκίνησε για τον φόρο θεάματος ποδοσφαιρικών αγώνων στο ΓΣΠ, τον οποίο ο ΚΟΑ δεν κατέβαλε επί σειρά ετών στον δήμο. Μετά από 15 χρόνια ο δήμος Στροβόλου κέρδισε την δικαστική διαμάχη και την έφεση. Ως εκ τούτου ο ΚΟΑ και η Κυβέρνηση βρέθηκαν να χρωστούν στον Δήμο ποσό ύψους 9,5 εκατ. ευρώ. Λόγω αδυναμίας του ΚΟΑ να καταβάλει το ποσό, έγινε διακανονισμός μεταξύ του τέως Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη και του Δημάρχου Στροβόλου, για το συγκεκριμένο ακίνητο, το οποίο δόθηκε με μακροχρόνια μίσθωση 99 χρόνων.

Τμήμα του Πανεπιστημίου Κύπρου στο κέντρο Στροβόλου

Εξελίξεις αναμένονται το επόμενο διάστημα και όσο αφορά τα άλλα δύο κτήρια του Συνεργατισμού εντός Στροβόλου. Πρόκειται για την πρώην ΣΠΕ Στροβόλου στον πυρήνα του Δήμου, η οποία περιήλθε στην κατοχή της τοπικής αρχής μαζί με άλλα πέντε ακίνητα συνολικής αξίας 5 εκατ. ευρώ, με ετήσιο ενοίκιο 0.3% επί της αξίας του. Όπως πληροφορείται η «Κ» για το κύριο κτήριο με εμβαδόν 2 χιλιάδες τμ, ο δήμος είναι σε πολύ προχωρημένο στάδιο διαπραγμάτευσης με το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Στόχος είναι να αξιοποιηθεί ως ερευνητικό κέντρο του Πανεπιστημίου. Πηγές αναφέρουν στην «Κ» ότι μια ενδεχόμενη συνεργασία του δήμου Στροβόλου και Πανεπιστημίου Κύπρου, θα αναβαθμίσει την περιοχή του πυρήνα Στροβόλου, και θα προσθέσει στην διαδικασία λίφτινγκ που επιχειρείται στην περιοχή. Όσο αφορά το ισόγειο του 2ου παρακείμενου κτηρίου αναμένεται ότι θα αξιοποιηθεί για τις ανάγκες του δήμου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίας Ηρακλέους

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση