ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η αύξηση της φορολογίας ρίχνει τις τιμές στο Χονγκ Κονγκ

Πτώση των τιμών κατά 5% προβλέπουν για αγορά κατοικίας του Χονγκ Κονγκ το 2017

Kathimerini.gr

Πτώση των τιμών κατά 5% προβλέπουν για την αγορά κατοικίας του Χονγκ Κονγκ το 2017 οι εταιρείες παροχής υπηρεσιών ακινήτων, όπως η Knight Frank, η οποία σε σχετική της ανάλυση επισημαίνει την άμεση αρνητική επίπτωση που είχε στην αγορά η απόφαση της τοπικής κυβέρνησης να αυξήσει το τέλος χαρτοσήμου στο 15% για όλες τις αγοραπωλησίες κατοικιών, πλην εκείνων που αφορούν την απόκτηση πρώτης κατοικίας από εγχώριους αγοραστές. Ασφαλώς, οι τιμές πώλησης των υφιστάμενων κατοικιών παραμένουν σε επίπεδο 40% υψηλότερο από τον Ιούλιο του 2012, όταν και ξεκίνησε η προσπάθεια περιορισμού του «ράλι» των αξιών στο Χονγκ Κονγκ, καταγράφοντας αύξηση της τάξεως του 7,7% το 2016.

Η απόφαση για την αύξηση της φορολογίας ξεκίνησε να εφαρμόζεται τον προηγούμενο Νοέμβριο και ήδη οι πωλήσεις κατοικιών υποχώρησαν κατά 47,3% τον αμέσως επόμενο μήνα (Δεκέμβριος 2016), αν και μέρος της πτώσης οφείλεται και στην εορταστική περίοδο. Εξαίρεση βέβαια, αποτέλεσαν και πάλι οι υπερπολυτελείς και πανάκριβες κατασκευές, όπου η δραστηριότητα των αγοραπωλησιών συνεχίστηκε με αμείωτη ένταση και κατά τον τελευταίο μήνα του έτους. Πάντως, στο σύνολο του 2016, οι αγοραπωλησίες κατοικιών μειώθηκαν κατά μόλις 2,3% έναντι του προηγούμενου έτους, κυρίως λόγω της μεγάλης ανόδου της ζήτησης για νεόδμητες κατασκευές.

Ωστόσο, ακόμα σημαντικότερο ρόλο για την εκτίμηση ότι οι τιμές στην ακριβότερη αγορά κατοικίας παγκοσμίως θα υποχωρήσουν φέτος, φαίνεται πως διαδραματίζει η επικείμενη εκτόξευση της προσφοράς νέων κατοικιών, που από πολλούς θεωρείται και το «κλειδί» για την υποχώρηση των αξιών σε πιο φυσιολογικά επίπεδα. Οι προθέσεις της κυβέρνησης είναι άλλωστε ξεκάθαρες, κάτι που τονίστηκε και στο μήνυμα των ιθυνόντων, με αφορμή το νέο έτος, όπου ανέφεραν ότι η μέση ετήσια προσφορά αναμένεται να αγγίξει τις 94.000 κατοικίες κατά τη διάρκεια των επόμενων τριών-τεσσάρων ετών.

Πρόκειται για ιστορικά υψηλό μέγεθος, το οποίο, σύμφωνα με τη Knight Frank, αναμένεται να συμβάλει στη μείωση των τιμών ήδη από το τρέχον έτος. Στην εξέλιξη αυτή αναμένεται να συμβάλει και η γενικότερη οικονομική και πολιτική αβεβαιότητα.

Πάντως, η κατακόρυφη άνοδος της προσφοράς νέων κατοικιών καταγράφηκε και κατά το 2016, καθώς οι κατασκευαστές ξεκίνησαν την ανέγερση συνολικά 25.500 νέων ιδιωτικών κατοικιών, αριθμός αυξημένος κατά 80% σε σχέση με το 2015 και ο υψηλότερος από το 2010. Κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2016, οι ενάρξεις νέων οικοδομών ανήλθαν σε 6.400, όντας υπερδιπλάσιες σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Real Estate: Τελευταία Ενημέρωση

Πρόκειται για νέα, σύγχρονα οικιστικά και εμπορικά έργα που θα προσφέρουν υψηλότερη ποιότητα ζωής
Δελτίο Τύπου
 |  ΚΥΠΡΟΣ