ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Συμβουλές ΣΥΠΡΟΔΑΤ για επιστολές τραπεζών σε πωλήσεις δανείων

Ο ΣΥΠΡΟΔΑΤ καλεί τους δανειολήπτες να απαντούν στις επιστολές πρόθεσης πώλησης δανείων που τους αποστέλλονται

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Ο Σύνδεσμος Προστασίας Δανειοληπτών με σημερινή ανακοίνωσή του καθοδηγεί τους δανειολήπτες σε σχέση με το τι θα πρέπει να πράξουν σε περίπτωση που λάβουν επιστολή από τραπεζικό ίδρυμα για πώληση του δανείου τους.

Συγκεκριμένα ο ΣΥΠΡΟΔΑΤ καλεί τους δανειολήπτες να απαντούν στις επιστολές πρόθεσης πώλησης δανείων που τους αποστέλλονται από τις τράπεζες, με τις οποίες καλούνται να κάνουν προσφορά εξαγοράς εντός 45 ημερών.

Οι δανειολήπτες, προστίθεται, θα πρέπει να ζητούν γραπτώς από την τράπεζα να τους αποκαλύπτει το ποσό για το οποίο θα γίνει η πώληση της εκάστοτε πιστωτικής διευκόλυνσης και μετά να υποβάλλουν την προσφορά εξαγοράς τους, εάν επιθυμούν.

Θα πρέπει επίσης οι δανειολήπτες να απαιτούν γραπτώς, όπως σε περίπτωση απόρριψης της δικής τους προσφοράς, να τους αποκαλύπτονται οι λόγοι απόρριψης.

Σύμφωνα με το Σύνδεσμο, οι δανειολήπτες θα πρέπει γραπτώς να καταστήσουν σαφές στην τράπεζα ότι η ημερομηνία σύνταξης της επιστολής απέχει σημαντικά από την ημερομηνία παραλαβής της, καθώς τούτο είναι αντίθετο με το σχετικό νόμο που καθορίζει ότι οι 45 ημέρες υπολογίζονται από την ημερομηνία παραλαβής.

Τέλος τονίζει ότι τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των δανειοληπτών όπως καθορίζονται από τις δανειακές τους συμφωνίες, δεν επηρεάζονται ποσώς. Εάν η πώληση γίνει, τότε ο αγοραστής υποχρεούται να συμμορφώνεται με όλα όσα ίσχυαν και πριν. Υποχρεούται να εφαρμόζει την οδηγία και τον κώδικα της Κεντρικής Τράπεζας για τις αναδιαρθρώσεις και γενικά να επιδιώκει βιώσιμες και μακροπρόθεσμες αναδιαρθρώσεις, σημειώνει ο Σύνδεσμος.

Τονίζει ακόμα ότι οι δανειολήπτες πρέπει να απαιτούν συμμόρφωση προς τα όσα αναφέρονται στις επιστολές τύπου «Θ» εάν ο αγοραστής αποστείλει τέτοια επιστολή στα πλαίσια προώθησης της διαδικασίας ιδιωτικής εκποίησης.

Μαζικές επιστολές για ιδιωτικές εκποιήσεις

Σύμφωνα με τον ΣΥΠΡΟΔΑΤ, οι τράπεζες εξακολουθούν να στέλλουν μαζικά επιστολές τύπου «Θ», «Ι», «ΙΑ», «ΙΒ» κλπ που προετοιμάζουν την διαδικασία ιδιωτικής εκποίησης. «Έχουν ξεπεράσει φαίνεται ή αισθάνονται παντοδύναμες και δεν ασχολούνται με εκείνους που ονομάζουν «στρατηγικούς κακοπληρωτές» αναφέρει ο Σύνδεσμος και προσθέτει πως οι τράπεζες «αντιμετωπίζουν όλους τους δανειολήπτες (ευάλωτες ομάδες, μικρομεσαίες επιχειρήσεις, νοικοκυριά) με τον ίδιο τρόπο, αδιαφορώντας για τη δεινή οικονομική κατάσταση που βρίσκονται».

Θα πρέπει επειγόντως, σημειώνει, να βρεθεί νομοθετική ρύθμιση του θέματος ούτως ώστε να φύγει η «δαμόκλειος σπάθη» από τα κεφάλια των δανειοληπτών και προσθέτει ότι αυτό θα επιδιωχθεί επίμονα από πλευράς του.

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο, ιδιαίτερα μεγάλο είναι και το πρόβλημα της συμφόρησης στα πινάκια των δικαστηρίων από τις νέες διαδικασίες που οι δανειολήπτες αναγκάζονται να καταχωρούν για να αναστείλουν τις εκποιήσεις των περιουσιών τους.

«Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα μεγάλο και εντείνεται από τις αντιφατικές δικαστικές αποφάσεις των πρωτόδικων δικαστηρίων» σημειώνει ο ΣΥΠΡΟΔΑΤ.

Αναφέρει δε ότι οι τράπεζες αγνοούν πλέον και τη δικαστική εξουσία, παραπέμποντας σε πρόσφατη περίπτωση συγκεκριμένης τράπεζας, η οποία παρακούοντας προσωρινό διάταγμα δικαστηρίου, συνεχίζει τη διαδικασία εκποίησης. «Θα πρέπει κάπου να σταματήσει αυτό το ολίσθημα, πράγμα που μόνο η Βουλή μπορεί να κάνει. Οι πολίτες εναποθέτουν όλες τους τις ελπίδες στη Βουλή. Όσον αφορά εμάς θα επιδιώξουμε να συναντηθούμε με όλα τα κόμματα ούτως ώστε να προωθηθούν τα ορθά νομοθετικά μέτρα που θα ισοζυγίζουν την κατάσταση» σημειώνει.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Αρμόδιον ζητώ!

«Και ο κτίστης θα ηθελε ( μπορεί και είναι) καλλιτέχνης, όπως και πολλοί άλλοι ιδιώτες... βασικά όλοι ...»
Αρμαγεδών  |  20:40

Η Τουρκία στη Λιβύη

«Πέδτα των Ευρωπαίων Χάρη μου εμείς τσ ξέρουμε...»
Αρμαγεδών  |  16:03

#PoliticsBlog Η επεισοδιακή αποχώρηση του Κώστα Κληρίδη και η «ντροπή»

«Ακόμα ένας καρεκλοκένταυρος γενικώς που έχει πέσει ακόμα πιο χαμηλά....»
Αρμαγεδών  |  18:54

Real Estate: Τελευταία Ενημέρωση

BidX1: Στήριξη του τομέα των ακινήτων στην Κύπρο διευκολύνοντας τη συνέχιση της επιχειρηματικής δραστηριότητας μέσω της διαδικτυακής της πλατφόρμας

BidX1: Στήριξη του τομέα των ακινήτων στην Κύπρο διευκολύνοντας τη συνέχιση της επιχειρηματικής δραστηριότητας μέσω της διαδικτυακής της πλατφόρμας

Σημαντικό να αναφερθεί ότι παρά τα μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων που εφαρμόστηκαν στην Κύπρο, η BidX1 συνεχίζει να ...
Δελτίο Τύπου
 |  ΚΥΠΡΟΣ
X