ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ρεκόρ καταγράφουν οι αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων

Στον απόηχο της πιο επιθετικής στάσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σε ό,τι αφορά τη νομισματική πολιτική

ΚΥΠΕ

Ανοδικά κινήθηκαν οι αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων την Τρίτη, με την απόδοση του διετούς ομολόγου να φτάνει στο ψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 14 ετών, στον απόηχο της πιο επιθετικής στάσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σε ό,τι αφορά τη νομισματική πολιτική.

Η απόδοση του γερμανικού διετούς ομολόγου (bund), το οποίο θεωρείται το πιο ευαίσθητο στις προσδοκίες όσον αφορά τα επιτόκια, κατέγραψε, κατά τη διαπραγμάτευση στις αγορές νωρίτερα σήμερα, αύξηση 4 μονάδων βάσης φτάνοντας στο 2,682%, που αποτελεί το υψηλότερο σημείο από τον Οκτώβριο του 2008.

Παράλληλα, το δεκαετές bund, που αποτελεί το σημείο αναφοράς στην ευρωζώνη, κατέγραφε άνοδο 8 μονάδων βάσης, φτάνοντας στο 2,476%, που αποτελεί το ψηλότερο σημείο από τον Οκτώβριο του 2011.

Ο Γιαν φον Γκέρις, επικεφαλής αναλυτής στην Nordea, δήλωσε ότι οι επιθετικές αναφορές από μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ κατά την ανάπαυλα των εορτών οδήγησαν στην ανοδική τάση των αποδόσεων.

«Η ρητορική από την ΕΚΤ κατά τις διακοπές κινείτο κυρίως στην επιθετική πλευρά», είπε, αναφερόμενος στις δηλώσεις ειδικότερα του Ολλανδού μέλους της ΕΚΤ Κλας Νοτ.

Σημείωσε πως οι αναφορές αυτές σε συνδυασμό με τις χαμηλές συναλλαγές λόγω των εορτών ώθησαν τις αποδόσεις ανοδικά.

Πάντως, οι αγορές προεξοφλούν αύξηση των βασικών επιτοκίων της ΕΚΤ κατά 25 μονάδες βάσης στην επόμενη συνεδρία νομισματικής πολιτικής, με 90% πιθανότητα κατά 50 μονάδες βάσης, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv.

Παράλληλα, τα κράτη της ΕΕ με υψηλό χρέος, όπως η Ιταλία, είδαν το κόστος δανεισμού τους να αυξάνεται σημαντικά, έπειτα από τον επιθετικό τόνο της ΕΚΤ. Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου κατέγραφε άνοδο 5 μονάδων βάσης φτάνοντας στο 4,606%, ενώ από την αρχή του μήνα καταγράφει άνοδο 66 μονάδων βάσης και βρίσκεται σε πορεία καταγραφής της μεγαλύτερης μηνιαίας ανόδου από τον περασμένο Αύγουστο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομική: Τελευταία Ενημέρωση