ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στην Μπρατισλάβα τελικώς θα εγκατασταθεί η Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας

Την έδρα διεκδικούσε και η Λευκωσία ωστόσο θα εγκατασταθεί στη Σλοβακία

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Την Μπρατισλάβα, πρωτεύουσα της Σλοβακίας, επέλεξε τελικώς το Συμβούλιο των Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για έδρα της νεοσύστατης Ευρωπαϊκής Αρχής Εργασίας (ELA), έδρα την οποία διεκδίκησε και η Λευκωσία.

Η απόφαση ελήφθη με σειρά ψηφοφοριών πριν από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου για την Απασχόληση, την Κοινωνική Πολιτική, την Υγεία και τους Καταναλωτές, όπου οι Υπουργοί εγκρίνουν τυπικά τον κανονισμό για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εργασίας.

Την απόφαση χαιρέτισε η Επίτροπος για την Απασχόληση, τις Κοινωνικές Υποθέσεις, τις Δεξιότητες και την Κινητικότητα στην Εργασία, Marianne Thyssen.

«Συγχαίρω την πόλη της Μπρατισλάβα και την κυβέρνηση της Σλοβακίας για το ότι επιλέχθηκε να φιλοξενήσει την έδρα της Ευρωπαϊκής Αρχής Εργασίας», είπε.

«Από την αρχή της εντολής μου, έχω καταστήσει ως βασική προτεραιότητα τη δίκαιη κινητικότητα εργασίας καθώς η ελεύθερη κυκλοφορία ενισχύει την ανάπτυξη, βοηθά τις επιχειρήσεις να βρουν τις δεξιότητες που χρειάζονται και δίνει σε όλους τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν στο έπακρο τα ταλέντα τους - αλλά τυγχάνει ορθής διαχείρισης», σημείωσε η Επίτροπος.

«Αυτό απαιτεί κανόνες που να είναι δίκαιοι, σαφείς και αποτελεσματικά επιβαλλόμενοι. Η Ευρωπαϊκή Αρχής Εργασίας είναι το κόσμημα στο στέμμα αυτής της διαδικασίας. Θα υποστηρίξει την κινητικότητα των εργαζομένων και θα παράσχει στα κράτη μέλη της ΕΕ τα μέσα που χρειάζονται για την αποτελεσματικότερη συνεργασία τους και την καταπολέμηση της κατάχρησης», διευκρίνισε.

«Ο κανονισμός του ELA εγκρίθηκε σε χρόνο ρεκόρ και είμαι βέβαιος ότι η μετάβαση της Ευρωπαϊκής Aρχής Εργασίας στην Μπρατισλάβα θα είναι εξίσου ομαλή και γρήγορη. Ο ELA θα αρχίσει να λειτουργεί από τις Βρυξέλλες από τον Οκτώβριο έως ότου μετακομίσει στην πόλη υποδοχής της. Ανυπομονώ να δω τον ELA να εγκατασταθεί και να αρχίσει τις εργασίες τoυ από τη Μπρατισλάβα το συντομότερο δυνατόν».

Απογοήτευση ΟΕΒ

Την απογοήτευση της για τη μη επιλογή της Λευκωσίας ως έδρας της νεοσύστατης Ευρωπαϊκής Αρχής Εργασίας (European Labour Authority), εκφράζει η Ομοσπονδία Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ).   Σε ανακοίνωση της η ΟΕΒ επισημαίνει ότι τυχόν επιλογή της Λευκωσίας θα σηματοδοτούσε για πρώτη φορά την φιλοξενία μιας Ευρωπαϊκής Αρχής επί Κυπριακού εδάφους, εμβαθύνοντας και ενδυναμώνοντας την σχέση μας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επισημαίνει ότι η επιλογή της Μπρατισλάβας ως της πόλης που θα φιλοξενήσει την έδρα της Αρχής, έγινε μέσα από ανταγωνιστική διαδικασία και στην βάση κριτηρίων, στην οποία συμμετείχαν τέσσερα κράτη-Μέλη με υποψήφιες τις πρωτεύουσες τους. Η ΟΕΒ στήριξε από την πρώτη στιγμή την Κυπριακή υποψηφιότητα, ενισχύοντας την επιχειρηματολογία της Κυβέρνησης και προβαίνοντας σε παραστάσεις προς Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Αναφέρει ότι «λαμβάνοντας υπόψη τις αξιόλογες προσφορές που υπέβαλαν οι υπόλοιπες υποψήφιες Ευρωπαϊκές και αδελφές οργανώσεις, η ολοκληρωμένη και διεκδικητική προσφορά που υπέβαλε η Κύπρος είναι από μόνη της άξια συγχαρητηρίων. Παρά το ότι δεν απέδωσε το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, η ΟΕΒ συγχαίρει θερμά τους συντελεστές αυτής της προσπάθειας και ιδιαίτερα την Υπουργό Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κα Ζέτα Αιμιλιανίδου, η οποία ανέλαβε την σχετική πρωτοβουλία και τον Υπουργό Εξωτερικών, κ. Νίκο Χριστοδουλίδη, που την στήριξε παντοιοτρόπως από την πρώτη στιγμή».

Τέλος η ΟΕΒ σημειώνει ότι η Κύπρος διαθέτει τις προϋποθέσεις για να διεκδικεί με αξιώσεις την εγκατάσταση στην επικράτεια της, Αρχών ή Ιδρυμάτων της ΕΕ. Καλεί όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, πολιτεία και κοινωνικούς εταίρους, να είναι σε εγρήγορση για αξιοποίηση παρόμοιων ευκαιριών που θα προκύψουν στο μέλλον. «Η προσπάθεια που έγινε για φιλοξενία της έδρας της Αρχής Εργασίας είναι μία καλή αρχή» καταλήγει.ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Επιστροφή στην κανονικότητα σε ένα μη κανονικό κράτος

«Για να εχεις φυσιολογικο κρατος πρεπει να εχεις και φυσιολογικους ανθρωπους! Αλλα στον @manotopo που ...»
Γιωργος Χ  |  07:01

Η Τουρκία στη Λιβύη

«Πέδτα των Ευρωπαίων Χάρη μου εμείς τσ ξέρουμε...»
Αρμαγεδών  |  16:03

#PoliticsBlog Η επεισοδιακή αποχώρηση του Κώστα Κληρίδη και η «ντροπή»

«Ακόμα ένας καρεκλοκένταυρος γενικώς που έχει πέσει ακόμα πιο χαμηλά....»
Αρμαγεδών  |  18:54

#PoliticsBlog Το νέο Υπουργικό και τα σενάρια για 3η θητεία του Νίκαρου

«Επι εποχης Τασου ο Νικαρος δηλωνε οτι δεν επιθυμει να ειναι Προεδρος ενος κρατους με συνορα στο Ληδρα ...»
Γιωργος Χ  |  07:47

Οικονομική: Τελευταία Ενημέρωση

X