ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Στο «παρά ένα» της δημοσίευσης το Σχέδιο Ακάμα

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένονται οι ανακοινώσεις για το Τοπικό Σχέδιο, με άμεση ισχύ η δημοσίευση του

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Έτοιμη η νέα έκδοση του Τοπικού Σχεδίου Ακάμα, και πλέον βρίσκεται ενώπιον της Περιβαλλοντικής Αρχής για αξιολόγηση. Όπως δήλωσε ο Υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής στο κρατικό ραδιόφωνο, το περιεχόμενο του σχεδίου θα περάσει από δύο επιτροπές της Περιβαλλοντικής Αρχής. Ήδη, τέθηκε ενώπιον της 1ης επιτροπής την Δευτέρα, από την οποία φαίνεται ότι δεν παρατηρήθηκαν ουσιαστικά προβλήματα και η 1η διαπίστωση είναι ότι η νέα εκδοχή του Τοπικού Σχεδίου συνάδει με τις βασικές αρχές της γνωμάτευσης. Η 2η επιτροπή αναμένεται να δει το Τοπικό Σχέδιο σήμερα. «Από εκεί και πέρα είναι καθαρά διαδικαστικό θέμα- θα σταλεί η νέα τελική γνωμάτευση στο πολεοδομικό συμβούλιο και στο τμήμα πολεοδομίας και εφόσον ο ΥΠΕΣ λάβει όλη την πληροφόρηση μπορεί να δημοσιεύσει το Τοπικό Σχέδιο», ανέφερε ο Κ.Καδής. Αυτό αναμένεται να γίνει την ερχόμενη εβδομάδα σύμφωνα με την εκτίμηση του Υπ. Γεωργίας, και θα έχει ισχύ από την 1η μέρα της δημοσίευσης του.

Τα αντισταθμιστικά

Όσον αφορά τα αντισταθμιστικά μέτρα, τα οποία θα εξαγγελθούν μαζί με το Τοπικό Σχέδιο, ο Κ. Καδής ανέφερε ότι ήδη έχουν συζητηθεί και ενδεχομένως να συνέλεθι μια διυπουργική επιτροπή με στόχο την οριστικοποίηση τους. «Θα ήθελα την Δευτέρα όταν θα δούμε τους κοινοτάρχες με τον ΥΠΕΣ για να τους παρουσιάσουμε τις τελικές πρόνοιες του Τοπικού Σχεδίου να τους πούμε για τα αντισταθμιστικά και να ακολουθήσει η δημοσίευση».

Ο Υπουργός ανέφερε ότι είναι ανοικτοί για να ακούσουν προτάσεις μέσα στο σωστό πλαίσιο, ωστόσο ανέφερε ότι το τοπικό σχέδιο διαμορφώθηκε μέσα από εκτεταμένη διαβούλευση με τις τοπικές αρχές και η συντριπτική πλειονότητα των αιτημάτων έχουν γίνει αποδεκτά και ενσωματωθεί στο Τοπικό Σχέδιο. Πρόκειται για 16-18 αναβαθμίσεις υφιστάμενων πολεδομικών ζωνών και άλλες τόσες επεκτάσεις, οι οποίες είναι γύρω από τους πυρήνες των κοινοτήτων, χωρίς να επεκτείνεται διάσπαρτα. «Πιστεύω ότι μαζί με το Τοπικό Σχέδιο και τα αντισταθμιστικά θα κλείσουμε ένα θέμα που συζητείται από την δεκαετία του 80' με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Ενστάσεις
Ο Υπουργός ξεκαθάρισε ότι το σχέδιο ισχύει από την 1η μέρα της δημοσίευσης του, ωστόσο υπάρχει η δυνατότητα για υποβολή ενστάσεων από όσους θεωρούν ότι επηρεάζονται αρνητικά και αδικαιολόγητα.

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομική: Τελευταία Ενημέρωση