
ΚΥΠΕ
Μέχρι τέλος του χρόνου, αλλά και για την επόμενη χρονιά, διασφαλίζεται η απρόσκοπτη ροή νερού για σκοπούς υδροδότησης στην ευρύτερη περιοχή της Πάφου, ανέφερε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Ανδρέας Γρηγορίου, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση διαχειρίσιμη.
Μιλούσε μετά το πέρας ευρείας σύσκεψης στον ΕΟΑ Πάφου για το υδατικό όπου ήταν επίσης παρόντες ο Πρόεδρος του ΕΟΑ Πάφου, Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης, Βουλευτές, δήμαρχοι και εκπρόσωποι υπηρεσιών και φορέων.
Στις δηλώσεις του ο κ. Γρηγορίου είπε ότι υπάρχει ένα σενάριο όπου έχει υπολογιστεί η ανάγκη σε περίοδο αιχμής της ποσότητας νερού για σκοπούς ύδρευσης, λαμβάνοντας υπόψη τις περσινές ποσότητες και μια πρόσθετη αύξηση της τάξεως του 4%-5%.
Έχουμε, είπε, ενημερώσει ότι έχει ενισχυθεί το υδατικό ισοζύγιο από το διυλιστήριο του φράγματος του Ασπρόκρεμου, από την Καναβιού, και με πρόσθετες γεωτρήσεις οι οποίες ήδη έχουν αξιοποιηθεί και διασυνδεθεί με το δίκτυο. Συμπλήρωσε πως βρίσκεται σε εξέλιξη και η ανόρυξη άλλων διατρήσεων εάν κριθεί αναγκαία.
Ο κ. Γρηγορίου είπε επίσης ότι ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους ότι έχει υπογραφεί χτες, Δευτέρα το συμβόλαιο για την εγκατάσταση της κινητής μονάδας στην περιοχή Κισσόνεργας, δυναμικότητας 10.000 κυβικών μέτρων νερού η οποία θα είναι σε θέση να δώσει τις πρώτες ποσότητες εντός Σεπτεμβρίου.
Δεύτερον, συνέχισε, έχει ενημερώσει ότι ο Ανάδοχος θα τους παραδώσει την μονάδα αφαλάτωσης στα Κούκλια με πλήρη απόδοση εντός Αυγούστου και ακολούθως ενημέρωσε ότι σε συνεννόηση με το Ανάδοχο που θα κατασκευάσει την μονάδα στην Κισσόνεργα θα μπορέσει να τους δώσει πρόσθετες ποσότητες με μία κινητή μονάδα 12.000 κυβικών μέτρων νερού εντός του Ιουλίου.
Εργαζόμαστε είπε ο κ. Γρηγορίου «για να υλοποιήσουμε αποφάσεις Υπουργικού Συμβουλίου για επίλυση του υδατικού προβλήματος και αντιμετώπιση της λειψυδρίας που μαστίζει τον τόπο μας σε όλη την Κύπρο». Ο στόχος και η προσπάθεια μας, συνέχισε, είναι να μην γίνει αποκοπή νερού σε καμμιά από τις επαρχίες.
Όσον αφορά τα μακροπρόθεσμα σχέδια για την Πάφο ο κ. Γρηγορίου είπε πως από τον Σεπτέμβριο αναμένεται να έχουν τις δύο μονάδες που θα παρέχουν 25.000 τόνους νερού συν τις 2.000 της κινητής μονάδας αφαλάτωσης, προσθέτοντας πως από τον Σεπτέμβριο θα έχουμε 27.000 κυβικά μέτρα νερού στην διάθεση μας για σκοπούς ύδρευσης.
«Μέχρι τέλος του χρόνου αλλά και για την επόμενη χρονιά, διασφαλίζεται η απρόσκοπτη ροή νερού για σκοπούς υδροδότησης στην ευρύτερη περιοχή της Πάφου» είπε.
Η κατάσταση, συνέχισε, είναι διαχειρίσιμη, ωστόσο ανέφερε πως πρέπει όλοι μας να εργαστούμε και στην πλευρά της ζήτησης. Σημείωσε τη δουλειά που γίνεται προς αυτή την κατεύθυνση με την τελευταία απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου να διατεθούν τα 8 εκατ. στους ΕΟΑ, για περιορισμό των απωλειών, αλλά και τη διάθεση στις κοινότητες 1 εκατ. ευρώ για δική τους αξιοποίηση, πάλι για περιορισμό των απωλειών.
Επιπρόσθετα ο κ. Γρηγορίου έστειλε το μήνυμα πως με την εκστρατεία που ξεκίνησε από τα ΜΜΕ πρέπει και εμείς ως πολίτες, ως καταναλωτές να κάνουμε ορθολογική χρήση του νερού.
Με όλα αυτά τα μέτρα, συνέχισε ο κ. Γρηγορίου, είμαστε πολύ αισιόδοξοι ότι θα πάνε όλα καλά.
Για το 2026 ο κ. Γρηγορίου εκτίμησε για την επαρχία Πάφου, για σκοπούς ύδρευσης, ότι δεν θα υπάρχει πρόβλημα, ωστόσο, όπως είπε, προσβλέπουν και αναμένουν ότι ο χειμώνας φέτος θα είναι βροχερός.
Ερωτηθείς σχετικά για τις ανάγκες της Πάφου, ο κ. Γρηγορίου σημείωσε πως η ημερήσια εκτίμηση για τις ανάγκες για νερό ύδρευσης της Πάφου είναι 43.000 κυβικά μέτρα, το οποίο είναι αυξημένο κατά 4% με τις περσινές ανάγκες.
Ενδεικτικά είπε πως φέτος λάβανε υπόψη ως Υπουργείο ότι θα χρειαστούν περισσότερο νερό λόγω και της αναμενόμενης αύξησης του τουριστικού ρεύματος. Πρόσθεσε πως για την κάλυψη αυτών των αναγκών θα παίρνουν 30.000 κυβικά μέτρων νερού από τον Ασπρόκρεμο και τα υπόλοιπα από γεωτρήσεις οι οποίες έχουν συνδεθεί ήδη με το δίκτυο.
Κληθείς να σχολιάσει την αποτελεσματικότητα των γεωτρήσεων, ο κ. Γρηγορίου σημείωσε πως υπάρχουν εναλλακτικά σενάρια, προσθέτοντας ωστόσο πως κάποιες απ' αυτές ενδεχομένως να έχουν μειωμένη απόδοση σε ένα χρονικό ορίζοντα μερικών μηνών. Όπως είπε, ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη διερεύνηση και άλλων γεωτρήσεων για να μπορέσουνε να τις προσθέσουν στο δίκτυο.
Ενδεικτικά είπε, πως ήδη έχουν ανορυχτεί 4 γεωτρήσεις από το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης στην περιοχή της Πέγειας «με πολύ θετικά αποτελέσματα» σημειώνοντας πως εάν κριθεί αναγκαίο θα ανορυχθούν και άλλες γεωτρήσεις.
Για τα ιδιαίτερα προβλήματα της Πέγειας που δεν έχουν σχέση με την διάθεση νερού ο κ. Γρηγορίου ανέφερε ότι ύστερα από ενημέρωση που έτυχε από τον Επαρχιακό του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων Πάφου, ήδη έχει κατασκευαστεί ένα αντλιοστάσιο με τρόπο ώστε να προωθηθούν πρόσθετες ποσότητες νερού με περισσότερη πίεση προς τα υψηλά σημεία της Πέγειας.
Μέσα στο εθνικό επενδυτικό πλάνο για αντιμετώπιση της λειψυδρίας που αποφασίστηκε τον περασμένο Απρίλιο του 2024 προβλέπονται δαπάνες της τάξης των 1,2 δισ. ευρώ, τα οποία έργα αναμένεται να υλοποιηθούν την επόμενη πενταετία, συμπλήρωσε. Σε αυτό τον σχεδιασμό υπάρχει πρόνοια για την κατασκευή φραγμάτων.
Σε σχέση με την κάλυψη των αναγκών των ξενοδοχειακών μονάδων ο κ. Γρηγορίου είπε πως το σενάριο καλύπτει και τις ανάγκες ύδρευσης και των ξενοδοχείων , ωστόσο τόνισε πως για σκοπούς άρδευσης στο χώρο πρασίνου με ενέργειες που έγιναν από το Επαρχιακό Γραφείο του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων αναμένεται εντός Ιουνίου να δοθούν πρόσθετες ποσότητες νερού από το ανακτημένο νερού για να καλύψει και τις ανάγκες για σκοπούς άρδευσης.
Ο Πρόεδρος του ΕΟΑ Πάφου Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης μίλησε για μια «πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση» όσον αφορά το υδατικό, εκφράζοντας συγκρατημένη αισιοδοξία μετά την σύσκεψη.
«Μετά και τις σημερινές τοποθετήσεις και εξαγγελίες από τον ΓΔ του Υπουργείου Γεωργίας, δηλώνουμε συγκρατημένα αισιόδοξοι και ότι στο τέλος της ημέρας η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη, είναι υπό έλεγχο και πως δεν θα χρειαστεί να πάμε σε περικοπές» πρόσθεσε. Κάλεσε παράλληλα τον κόσμο της επαρχίας να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όσον αφορά την χρήση του νερού, γιατί, όπως είπε, και η τελευταία σταγόνα νερού είναι πολύτιμη.
Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσανθος Σαββίδης δήλωσε μετά το πέρας της σύσκεψης πως «ακούσαμε κάποια μέτρα, είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι», λέγοντας μεταξύ άλλων ότι άκουσαν ότι «σχεδιάζονται δύο νέα φράγματα στην Πάφο, του Διαρίζου και της Έζουσας», ενώ ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Βαλεντίνος Φακοντής είπε ότι ουσιαστική λύση θα υπάρξει όταν υλοποιηθούν τα απαραίτητα έργα. Ο Βουλευτής του Κ.Σ. ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους εξέφρασε ικανοποίηση για τις δηλώσεις του ΓΔ του Υπουργείου Γεωργίας δηλώνοντας πως είναι σημαντικό να τηρηθούν τα χρονοδιάγραμμα.
Τέλος ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Πάφου Ευριπίδης Λοϊζίδης εξέφρασε την συγκρατημένη του αισιοδοξία προσθέτοντας ωστόσο πως υπάρχουν αστάθμητοι παράγοντες που μπορεί να ανατρέψουν τα γεγονότα. Σε σχέση με την εγκατάσταση μικρών φορητών μονάδων αφαλάτωσης στις ξενοδοχειακές μονάδες ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Πάφου ανέφερε πως σχεδόν δεν υπάρχουν μηχανήματα διαθέσιμα αυτή την στιγμή και παρέπεμψε στην επόμενη σεζόν.