ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΕΕ: Το φετινό καλοκαίρι ήταν με διαφορά το πιο καυτό στην ιστορία

Ο Αύγουστος ήταν ο θερμότερος που έχει καταγραφεί στην ήπειρο

Kathimerini.gr

Το καλοκαίρι του 2022 ήταν το θερμότερο στην καταγεγραμμένη ιστορία της Ευρώπης, με την ήπειρο να βράζει σε θερμοκρασίες-ρεκόρ και με τη χειρότερη ξηρασία εδώ και αιώνες, ανέφερε την Πέμπτη η υπηρεσία δορυφορικής παρακολούθησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι επιστήμονες λένε ότι οι καύσωνες και οι ξηρασίες γίνονται πιο συχνοί και πιο έντονοι λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Η Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus (C3S) δήλωσε ότι οι θερμοκρασίες στην Ευρώπη ήταν «οι υψηλότερες που έχουν καταγραφεί τόσο για τον μήνα Αύγουστο όσο και για το καλοκαίρι (Ιούνιος-Αύγουστος) συνολικά».

Τα στοιχεία έδειξαν ότι ο Αύγουστος ήταν ο θερμότερος που έχει καταγραφεί στην ήπειρο με «σημαντική διαφορά», ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ που είχε σημειωθεί τον Αύγουστο του 2021 κατά 0,4 βαθμούς Κελσίου.

«Μια έντονη σειρά από καύσωνες σε όλη την Ευρώπη, σε συνδυασμό με ασυνήθιστα ξηρές συνθήκες, οδήγησαν σε ένα καλοκαίρι με ακραίες συνθήκες με ρεκόρ όσον αφορά στη θερμοκρασία, την ξηρασία και την εκδήλωση πυρκαγιών σε πολλά μέρη της Ευρώπης, επηρεάζοντας την κοινωνία και τη φύση με διάφορους τρόπους», δήλωσε υψηλόβαθμη επιστήμονας του C3S.

«Τα δεδομένα δείχνουν ότι όχι μόνο είχαμε θερμοκρασίες-ρεκόρ για τον Αύγουστο στην Ευρώπη αλλά και για ολόκληρο το καλοκαίρι, με το προηγούμενο καλοκαιρινό ρεκόρ να είναι μόλις ενός έτους», ανέφερε η Φρέγια Βάμποργκ.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο Αύγουστος του 2022 ήταν ο θερμότερος Αύγουστος που έχει καταγραφεί. Η μέση θερμοκρασία ήταν 0,3 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη από τον μέσο όρο του μήνα 1991-2020, είπε η η ευρωπαϊκή υπηρεσία.
Πηγή: Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Περιβάλλον: Τελευταία Ενημέρωση