ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Eπιστήμονες δημιούργησαν επεξεργασμένα γονίδια ζώων για τελική βελτίωση της παραγωγής τροφίμων

Τα ζώα, που δημιουργήθηκαν για πρώτη φορά από ερευνητές στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Eπιστήμονες δημιούργησαν επεξεργασμένα γονίδια χοίρων, κατσικών και βοοειδών για την παραγωγή σπέρματος με χαρακτηριστικά όπως ανθεκτικότητα σε ασθένειες και υψηλότερη ποιότητα κρέατος, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι κάνουν έτσι ένα βήμα προς την γενετική ενίσχυση των ζώων για τη βελτίωση της παραγωγής τροφίμων.

Τα ζώα, που δημιουργήθηκαν για πρώτη φορά από ερευνητές στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία χρησιμοποιώντας ένα εργαλείο επεξεργασίας γονιδίων που ονομάζεται CRISPR-Cas9, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως αποστειρωμένα κενά πλακίδια που στη συνέχεια θα μπορούσαν να μεταμοσχευθούν με βλαστικά κύτταρα που παράγουν το επιθυμητό σπέρμα, ανέφεραν οι επιστήμονες.

Η διαδικασία θα μπορούσε να βοηθήσει τους αγρότες να εκτρέφουν πιο υγιή, πιο παραγωγικά ζώα χρησιμοποιώντας λιγότερους πόρους όπως ζωοτροφές, φάρμακα και νερό, ανέφεραν. Θα μπορούσε επίσης να δώσει στους κτηνοτρόφους σε απομακρυσμένες περιοχές του κόσμου καλύτερη πρόσβαση σε γενετικό υλικό ελίτ ζώων από άλλες περιοχές, επιτρέποντας την «αναπαραγωγή ακριβείας».

"Με αυτήν την τεχνολογία, μπορούμε να έχουμε καλύτερη διάδοση των επιθυμητών χαρακτηριστικών και να βελτιώσουμε την αποτελεσματικότητα της παραγωγής τροφίμων", δήλωσε ο Jon Oatley, αναπαραγωγικός βιολόγος στο Washington State University των Ηνωμένων Πολιτειών, ο οποίος είναι επικεφαλής του έργου.

Είπε ότι αυτό θα μπορούσε να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην αντιμετώπιση της επισιτιστικής ανασφάλειας σε όλο τον κόσμο. "Αν μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε γενετικά, τότε αυτό σημαίνει λιγότερο νερό, λιγότερες τροφές και λιγότερα αντιβιοτικά που πρέπει να βάλουμε στα ζώα."

Ωστόσο, η γονιδιακή επεξεργασία υπήρξε από καιρό ένα επίμαχο θέμα και η τελευταία πρόοδος θα μπορούσε να αντιμετωπίσει αντίσταση από κριτικούς που αντιτίθενται στη γενετική τροποποίηση των ζώων, τις οποίες θεωρούν επικίνδυνες παραβιάσεις της φύσης.

Οι ερευνητές τόνισαν ότι η διαδικασία επεξεργασίας γονιδίων που χρησιμοποίησαν σχεδιάστηκε μόνο για να επιφέρει αλλαγές σε ένα ζωικό είδος που θα μπορούσε να συμβεί φυσικά.

Η ομάδα του Oatley χρησιμοποίησε το CRISPR-Cas9 για να χτυπήσει ένα γονίδιο ειδικό για την ανδρική γονιμότητα στα έμβρυα των ζώων, το οποίο θα μεγάλωνε για να γίνει υποκατάστατο. Τα αρσενικά ζώα στη συνέχεια γεννήθηκαν στείρα, αλλά άρχισαν να παράγουν σπέρμα αφού οι ερευνητές μεταμοσχεύουν βλαστοκύτταρα από ζώα δότες στους όρχεις τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

ΥΠΟΙΚ: Ορατός ο κίνδυνος στάσης πληρωμών αν απορριφθεί ο προϋπολογισμός

«Tο ΑΚΕΛ ως βλαπτικό κόμμα για την Κύπρο επιθυμεί την διαβάθμιση της οικονομικής κατάστασης της Κύπρου, ...»
ΑΚΑ  |  22:09

Μας πήρε ο δαίμονας

«Dio erotimata gia skepsi kai isos na xrizoun kapion perisoteron dieukriniseon apo tous emplekomenous: ...»
G.  |  16:02

Νέος ρεαλισμός

«Όταν σε ένα πολιτικό κόμμα υπάρχουν εντελώς αντίθετες απόψεις για να ικανοποιούν όλες τις τάσεις τα ...»
Άδωνις Γιάγκου  |  07:19

Έκλεισε το θέμα, έμειναν οι πληγές

«Όταν σε ένα πολιτικό κόμμα υπάρχουν εντελώς αντίθετες απόψεις για να ικανοποιούν όλες τις τάσεις τα ...»
Άδωνις Γιάγκου  |  07:16

Περιβάλλον: Τελευταία Ενημέρωση