ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η κλιματική αλλαγή και η «φούσκα» των ακινήτων

Οι χώρες που κινδυνεύουν περισσότερο από την άνοδο της στάθμης των θαλασσών

Εως το 2100, καθώς εντείνεται ολοένα και περισσότερο η άνοδος της στάθμης των θαλασσών, απόρροια της κλιματικής κρίσης και της υπερθέρμανσης του πλανήτη, πάνω από 410 εκατ. άνθρωποι παράκτιων περιοχών εκτιμάται πως θα βιώσουν τον κίνδυνο πλημμυρών.

Και η οικοδόμηση ή επέκταση υφιστάμενων οικισμών σε παραθαλάσσιες περιοχές, θα θέτει όλο και περισσότερους ανθρώπους σε κίνδυνο.

Η Ανταρκτική χάνει περίπου 150 δισεκατομμύρια τόνους πάγου ετησίως, ενώ η Γροιλανδία 280 δισ. τόνους.

Η στάθμη των θαλασσών έφτασε σε σημείο-ρεκόρ το 2021, με τη NASA να προειδοποιεί πως τα επίπεδα νερού αυξάνονται με πρωτοφανείς ρυθμούς τα τελευταία 2.500 χρόνια.

Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία, καθώς και άλλοι κυβερνητικοί φορείς προειδοποίησαν προ μηνών πως μόνο στις ΗΠΑ, τα επίπεδα κατά μήκος των ακτών θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά ακόμη 25-30 εκατοστά έως το 2050.

Σε παγκόσμιο επίπεδο η στάθμη των θαλασσών έχει ανέβει κατά 21 εκατοστά από τη στιγμή που άρχισαν να διατηρούνται αντίστοιχα αρχεία, το 1880. Κύρια αιτία είναι το λιώσιμο των πάγων, εξηγεί η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (ΝΟΑΑ).

Σύμφωνα με τη NASA, από το 1993, η τήξη των παγετώνων Ανταρκτικής και Γροιλανδίας έχουν προκαλέσει περί το ένα τρίτο της παγκόσμιας μέσης ανόδου της στάθμης της θάλασσας.

Η Ανταρκτική χάνει περίπου 150 δισεκατομμύρια τόνους πάγου ετησίως, ενώ η Γροιλανδία 280 δισ. τόνους.

Ποιες χώρες κινδυνεύουν περισσότερο;

Κίνα, Μπαγκλαντές, Ινδία, Αίγυπτος, Ολλανδία, Ηνωμένες Πολιτείες, Βραζιλία, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία και κάποια νησιά του Ειρηνικού Ωκεανού, όπως τα Φίτζι και οι Μαλδίβες, είναι μεταξύ των χωρών που κινδυνεύουν περισσότερο από την άνοδο της στάθμης των θαλασσών, σύμφωνα με την εταιρεία οπτικοποίησης δεδομένων, Visual Capitalist.

Στην Αίγυπτο, περίπου το 95% του αιγυπτιακού πληθυσμού ζει κατά μήκος του Νείλου, όπου κάποιες περιοχές βρίσκονται κάτω από τα επίπεδα τη θάλασσας. Ομοίως, και στην Ολλανδία που αυτό αφορά το ήμισυ του πληθυσμού της.

Σύμφωνα με το Reuters, η στάθμη της θάλασσας γύρω από το σύμπλεγμα νησιών Τόνγκα αυξάνεται σχεδόν με διπλάσιο ρυθμό από τον παγκόσμιο μέσο όρο.

Στη Σαγκάη, ο αριθμός ανθρώπων που ζουν σε περιοχές υψηλού κινδύνου πλημμύρας σε περίπτωση ανόδου της θάλασσας, ενδέχεται να διπλασιαστούν στα 22,4 εκατ., αν η άνοδος της παγκόσμιας θερμοκρασίας ξεπεράσει τους 2 βαθμούς και φτάσει τους 4 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με το EarthTime.

Η κτηματομεσιτική «φούσκα» στις ΗΠΑ

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, τα ακίνητα που έχουν κατασκευαστεί σε ζώνες κινδύνου (από πλημμύρες, μειωμένη διαθεσιμότητα νερού και συχνές πυρκαγιές) είναι υπερτιμημένα κατά εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια, κάτι που δημιουργεί μια «φούσκα» ακινήτων που θέτει σε κίνδυνο το χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ .

Το πρόβλημα, σημειώνεται, θα επιδεινώνεται καθώς η στάθμη των θαλασσών ανεβαίνει, οι καταιγίδες γίνονται ισχυρότερες και η αυθαίρετη οικοδόμηση συνεχίζεται. Αυτό που μπορεί να περιορίσει την υπερτίμηση -και ως εκ τούτου τον κίνδυνο να σκάσει η «φούσκα» με οικονομικά ολέθρια αποτελέσματα- είναι η ευαισθητοποίηση σχετικά με τους κλιματικούς κινδύνους, η ρεαλιστική τιμολόγηση της ασφάλισης κατά των πλημμυρών και μεταρρύθμιση της κυβερνητικής πολιτικής για τις καταστροφές.

Μελέτη του 2023 που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Climate Change εστιάζει σε μια τεράστια «φούσκα» ακινήτων στις ΗΠΑ – ακίνητα που υπερτιμώνται κατά 121-237 δισεκατομμύρια δολάρια λόγω κινδύνου πλημμύρας. Το ποσό αυτό της φούσκας προηγούμενη έρευνα ανεβάζει στα 520 δισ. δολ., με σχεδόν 3,5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων να αντιμετωπίζουν υποτίμηση μεγαλύτερη του 10% της αξίας των ακινήτων τους, αν ο κίνδυνος πλημμύρας αποτιμηθεί σωστά.

Πηγή: World Economic Forum/Yale University/NOAA

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Περιβάλλον: Τελευταία Ενημέρωση