ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Γκέιτς, Σόρος και άλλοι μεγιστάνες στρέφουν την προσοχή τους στην «ηλιακή γεωμηχανική»

Η ηλιακή γεωμηχανική έχει επανέλθει τους τελευταίους μήνες στη δημόσια συζήτηση, παρότι πρόκειται για θέμα στο οποίο αντιτίθενται σθεναρά ακτιβιστές και περιβαλλοντικές οργανώσεις

Στη λεγόμενη «ηλιακή γεωμηχανικκή», μια αμφιλεγόμενη ιδέα που προβλέπει την ψύξη της Γης με την ανάκλαση του ηλιακού φωτός πίσω στο Διάστημα στρέφουν το ενδιαφέρον τους οι βαθύπλουτοι της γης, μεταξύ αυτών οι Μπιλ Γκέιτς, Τζορτζ Σόρος και ο συνιδρυτής του Facebook, Ντάστιν Μόσκοβιτς.

Οι εκκλήσεις για την επίσπευση της έρευνας για τη διαχείριση της ηλιακής ακτινοβολίας (SRM που αποκαλείται ευρέως ως ηλιακή γεωμηχανική), ιδίως καθώς ο πλανήτης πλησιάζει ολοένα και περισσότερο στην υπέρβαση του ορίου θερμοκρασίας του 1,5 βαθμού Κελσίου – που έχει καθοριστεί, στη Συμφωνία του Παρισιού, ως το κρίσιμο ορόσημο θερμοκρασίας και όριο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Η ηλιακή γεωμηχανική έχει επανέλθει τους τελευταίους μήνες στη δημόσια συζήτηση, παρότι πρόκειται για θέμα στο οποίο αντιτίθενται σθεναρά ακτιβιστές και περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Στα τέλη Φεβρουαρίου, πάνω από 60 ερευνητές ιδρυμάτων εγνωσμένου κύρους δημοσίευσαν επιστολή καλώντας για ενδελεχέστερη μελέτη στρατηγικής και πειράματα πεδίου μικρής κλίμακας, την ώρα που έκθεση των Ηνωμένων Εθνών πρότεινε πως έχει έρθει η ώρα να αρχίσει η διερεύνηση του κατά πόσον η SRM θα μπορούσε να συμβάλει στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Νωρίτερα, τον περασμένο Οκτώβριο, ο Λευκός Οίκος είχε ανακοινώσει πως προωθούσε ερευνητικό σχέδιο πενταετούς διάρκειας για την αξιολόγηση τρόπων τροποποίησης του ηλιακού φωτός που φτάνει στη Γη.

Παρ’ όλα αυτά, εκατοντάδες επιστήμονες και ειδικοί του κλίματος αντιτίθενται σθεναρά στο διογκούμενο κύμα υπέρ της έρευνας και πιθανής ανάπτυξης και εφαρμογής της ηλιακής γεωμηχανικής.

Σε ανοιχτή επιστολή τους προειδοποιούν πως η αυξανόμενη προώθηση των τεχνολογιών SRM ως πιθανής λύσης του κλιματικού προβλήματος, είναι λόγος ανησυχίας – με δυνητικές απροσδόκητες και επικίνδυνες συνέπειες.

Τι είναι η ηλιακή γεωδυναμική;

Η ηλιακή γεωδυναμική ή SRM αναφέρεται σε μια σειρά θεαματικών τεχνολογιών ψύξης της Γης. Κάποιες από τις τεχνικές που περιλαμβάνει η μέθοδος, όπως το διοξείδιο του θείου στην ατμόσφαιρα, είναι γνωστό ότι έχουν επιβλαβείς επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην ανθρώπινη υγεία.

Παρ’ όλα αυτά, ορισμένοι επιστήμονες, ανησυχώντας πως η ανθρωπότητα θα υπερβεί τους στόχους της όσον αφορά τις εκπομπές ρύπων, υποστηρίζουν πως η εντατικοποίηση της έρευνας για τη SRM είναι κομβική προκειμένου να μειωθούν οι κίνδυνοι αυτοί έναντι μιας πιθανής, ολέθριας ανόδου της θερμοκρασίας της Γης.

Στον αντίποδα, άλλοι επιστήμονες που υποστηρίζουν ότι «γνωρίζουμε ελάχιστα για τη μέθοδο και αυτό συνεπάγεται νέους κινδύνους για τα οικοσυστήματα και τους ανθρώπους».

Πηγή: CNBC

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Περιβάλλον: Τελευταία Ενημέρωση