ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Kαδής: Θέλουμε δίπλα μας την τοπική κοινωνία στο πρόγραμμα προστασίας θαλάσσιων χελώνων

Μελετάται η αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Στην προσπάθειά μας για προστασία της θαλάσσιας χελώνας θέλουμε δίπλα μας την τοπική κοινωνία δήλωσε ο Υπουργός Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Καδής, ο οποίος πραγματοποίησε επίσκεψη στην παραλία της Λίμνης και στην παραλία της Αργάκας που εμπίπτουν στην περιοχή Πόλης – Γιαλιά του δικτύου Natura 2000 στην Πάφο.

Ο κ. Καδής συναντήθηκε με εκπροσώπους των τοπικών αρχών και ενημερώθηκε για την εφαρμογή του προγράμματος προστασίας των θαλάσσιων χελωνών από το Τμήμα Αλιείας & Θαλάσσιων Ερευνών και τους εμπειρογνώμονες του.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο Υπουργός είπε πως είδε με ικανοποίηση ότι το πρόγραμμα εξελίσσεται ικανοποιητικά.
Πρόκειται, είπε, για ένα πρόγραμμα που στοχεύει στην διατήρηση ενός εμβληματικού είδους της κυπριακής βιοποικιλότητας και ενός βασικού στοιχείου της δική μας κληρονομιάς και σε αυτή μας την προσπάθεια "θέλουμε να έχουμε δίπλα μας την τοπική κοινωνία".

Πρόσθεσε μάλιστα, πως είναι με ιδιαίτερη ικανοποίηση που μιλώντας με τους εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας, διαπίστωσε και την δική τους διάθεση και προθυμία για συνεργασία.

Σύμφωνα με τον Υπουργό, μέσα στην επόμενη περίοδο θα αναπτυχθεί ένα κανάλι επικοινωνίας "για να δούμε πως μπορεί αυτή η συνεργασία να εξελιχθεί προς αμοιβαίο όφελος".

Ο κ. Καδής εξέφρασε την εκτίμηση πως η τοπική κοινωνία μπορεί να αγκαλιάσει το πρόγραμμα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας και μέσα από την ανάδειξή της, μπορούν να επωφεληθούν και οι τοπικές κοινωνίες.

Ο Υπουργός Γεωργίας είπε ότι μελετάται η από κοινού αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων, αφενός για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας και αφετέρου για την δημιουργία κάποιων έργων υποδομής, τα οποία θα είναι προς όφελος των κοινοτήτων και θα είναι συμβατά με τους στόχους διατήρησης της περιοχής.

Πρόσθεσε πως σίγουρα υπάρχουν "χρυσές τομές και λύσεις αλλά και διάθεση".

Επεσήμανε πως με ιδιαίτερη ικανοποίηση είδε στην περιοχή ότι εφαρμόζεται το σχέδιο δράσης που καταρτίστηκε από τα συναρμόδια τμήματα του Υπουργείου του για την αποκατάσταση του φυσικού οικότοπου μετά την απομάκρυνση των ακακιών.

Ο κ. Καδής σημείωσε ακόμη πως διαφαίνεται ότι με την εφαρμογή αυτού του σχεδίου δράσης, δεν υπάρχει καμία αρνητική επίπτωση στην αναπαραγωγική δραστηριότητα των χελώνων.

Εξήγησε ότι ακριβώς μπροστά από το χώρο από τον οποίο απομακρύνθηκαν οι ακακίες, υπάρχει αναπαραγωγική δραστηριότητα σημειώνοντας πως αυτό τους ικανοποιεί ιδιαίτερα. Τα μέτρα, συμπλήρωσε, που έχουν ληφθεί είναι προς την σωστή κατεύθυνση, είναι επιτυχημένα και έχουν επιτελέσει το σκοπό τους.

Ο κοινοτάρχης Αργάκας Σπύρος Πελοπίδας ευχαρίστησε τον Υπουργό Γεωργίας αλλά και το Τμήμα Αλιείας για την παρουσία τους στον χώρο.

"Είμαστε παρόντες πάντοτε για την προστασία της χελώνας και του περιβάλλοντος αλλά με τα μέτρα που συζητήθηκαν σήμερα, βλέπουμε ότι θα δοθούν κάποια ωφελήματα στις κοινότητες της περιοχής για να γίνει η δράση από κοινού", ανέφερε και εξέφρασε την πεποίθηση ότι "θα έχουμε άριστα αποτελέσματα".

Εξάλλου σε δηλώσεις του ο κοινοτάρχης Γιαλιάς Μάνος Γρηγορίου είπε πως είναι σύμφωνος με τις αναφορές του Υπουργού τόσο για τα οφέλη στις τοπικές κοινωνίες όσο και για προστασία των χελώνων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

#PoliticsBlog Η πόρτα του φρενοκομείου και η ορθάνοιχτη πόρτα του ΔΗΚΟ

«Η Ελλάδα έχει τα στρατιωτικά μέσα να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία. Εμείς; Η μήπως θα στείλουν οι Γάλλοι ...»
Leon  |  11:16

#PoliticsBlog Η πόρτα του φρενοκομείου και η ορθάνοιχτη πόρτα του ΔΗΚΟ

«Η Ελλάδα έχει τα στρατιωτικά μέσα να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία. Εμείς; Η μήπως θα στείλουν οι Γάλλοι ...»
Leon  |  11:15

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

Περιβάλλον: Τελευταία Ενημέρωση