ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Καθοριστικής σημασίας η κλιματική αλλαγή για το 90% των Κυπρίων

Σχεδόν το 50% των συμπολιτών μας δηλώνει πως έχει επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό στην καθημερινότητα του

ΚΥΠΕ

Καθοριστικής για το μέλλον σημασίας θεωρεί την κλιματική αλλαγή το 90% των Κυπρίων, ενώ σχεδόν το 50% των συμπολιτών μας δηλώνει πως έχει επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό στην καθημερινότητα του, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την περιβαλλοντική οργάνωση «Οι Φίλοι της Γης Κύπρου», συνεργασία με το Κέντρο Αριστείας «ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗΣ», του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών και Γεωπληροφορικής, του ΤΕΠΑΚ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Πανεπιστημίου, στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου «ASTARTE» (EXCELLENCE/0918/0341), πραγματοποιήθηκε ποσοτική έρευνα με τη χρήση ερωτηματολογίου της πλατφόρμας google form, που διανεμήθηκε ηλεκτρονικά στα δίκτυα επαφών των εταίρων του έργου, αλλά και ανοιχτά προς το κοινό, διαμέσου των αντίστοιχων Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης.

Συνολικά, συμμετείχαν 416 άτομα στην έρευνα, που στόχο έχει την εξαγωγή συμπερασμάτων που σχετίζονται με την αντίληψη των πολιτών για τις κλιματικές αλλαγές και την καθημερινότητά τους ευρύτερα, ώστε να προωθηθεί εκείνη η εκπαίδευση και ενημέρωση, η οποία θα επιτυγχάνει καλλιέργεια κουλτούρας φιλικής προς το περιβάλλον και συνεπώς, ατομικής και συλλογικής συμβολής στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής.

«Επιπλέον, αυτά τα στατιστικά δεδομένα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την προώθηση φιλικών προς το περιβάλλον πολιτικών, με στόχο τον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, τη διατήρηση ενός υγιούς οικοσυστήματος και κατά συνέπεια τη διατήρηση της κοινωνικής σταθερότητας και τη στροφή της οικονομικής ανάπτυξης σε πιο βιώσιμη βάση», προστίθεται.

Σε σχέση με τα αποτελέσματα της έρευνας, η άνοδος της θερμοκρασίας, η παρατεταμένη περίοδος υψηλών θερμοκρασιών και οι συχνότεροι και εντονότεροι καύσωνες, θεωρούνται από τους Κύπριους, τα σημαντικότερα καιρικά φαινόμενα που θα επηρεάσουν την περιοχή μας, ενώ λιγότερα σημαντικά θεωρούν την αύξηση της σφοδρότητας των ανέμων, την αύξηση της έντασης των βροχοπτώσεων και τη μείωση της ετήσιας βροχόπτωσης.

Στο ερώτημα αν υπάρχουν άλλα φαινόμενα που σχετίζονται με τον καιρό και αφορούν τη χώρα μας ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, οι ι απαντήσεις που φαίνεται να επικράτησαν είναι η συχνότερη εμφάνιση σκόνης στην ατμόσφαιρα, η εντατικοποίηση της ερημοποίησης, η τάση απάλειψης των εποχών και η εμφάνιση περισσότερων πυρκαγιών και πλημμυρών.

Απαντώντας στο κατά πόσο θεωρούν ότι τα καιρικά φαινόμενα που αναφέρθηκαν είναι αξιοσημείωτα σήμερα και αν έχουν ήδη επίδραση στην καθημερινότητά τους, οι συμμετέχοντες απάντησαν, στην πλειοψηφία τους, πως τους επηρεάζουν «Πάρα πολύ» και «Πολύ» ενώ ορισμένοι απάντησαν «Μέτρια». Για το ίδιο ερώτημα, σε σχέση με το μέλλον, οι απαντήσεις μετατοπίστηκαν σημαντικά στην άποψη πως, τα καιρικά φαινόμενα θα επηρεάζουν την καθημερινότητα στη χώρα μας «Πάρα πολύ» στο μέλλον.

Σε επόμενη ερώτηση, όπου εξετάστηκε το πόσο σημαντικό είναι για τους συμμετέχοντες το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, το 71% του δείγματος απάντησαν «Πάρα πολύ», ενώ το 20% του δείγματος απάντησε «Πολύ». Συνεπώς, προστίθεται, για 9 στους 10 πολίτες της Κύπρου, το ζήτημα της κλιματική αλλαγής είναι καθοριστικής σημασίας.

Επιπλέον, σε ποσοστό 17% οι συμμετέχοντες αναγνωρίζουν ότι έχουν επηρεαστεί, σε προσωπικό επίπεδο, «Πάρα πολύ» από την κλιματική αλλαγή, ενώ σε ποσοστό 31% οι συμμετέχοντες θεωρούν ότι έχουν επηρεαστεί «Πολύ». Ως εκ τούτου, διαπιστώνεται πως, σχεδόν ένας στους δύο Κύπριους πολίτες, έχουν επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό, από την κλιματική αλλαγή. Υψηλό είναι και το ποσοστό των συμμετεχόντων που έχουν απαντήσει πως οι κλιματικές αλλαγές έχουν επηρεάσει την καθημερινότητά τους σε «Μέτριο» βαθμό, συγκεκριμένα το 30%.

Επιγραμματικά, οι βασικότεροι, και κατά συχνότερη καταγραφή, τρόποι με τους οποίους οι κλιματικές αλλαγές επηρεάζουν τους πολίτες είναι, η υποβάθμιση της ποιότητας ζωής, οι μεγαλύτερες ανάγκες σε πόρους, οι καταστροφές σε καλλιέργειες και η ψυχολογική κατάπτωση.

Στην ερώτηση αν έχουν κάνει κάποιες αλλαγές στις συνήθειές τους και την καθημερινότητά τους προκειμένου να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες που δημιουργούν οι κλιματικές αλλαγές, οι περισσότεροι συμμετέχοντες, σε ποσοστό 32%, απάντησαν «Μέτρια».

Σε ποσοστό 21% και 10% οι συμμετέχοντες απάντησαν ότι οι αλλαγές που έχουν πραγματοποιήσει στις συνήθειές τους είναι «Πολλές» και «Πάρα πολλές», αντίστοιχα. Στον αντίποδα, σε ποσοστά 18% και 14% οι συμμετέχοντες απάντησαν πως οι συνήθειες τους επηρεάστηκαν « Ελάχιστα» και «Καθόλου», αντίστοιχα.

Οι αλλαγές στις συνήθειες, που εντοπίστηκαν σε μεγαλύτερο βαθμό είναι, η αλλαγή του ωραρίου εργασίας και των εξωτερικών δραστηριοτήτων γενικότερα, προκειμένου να αποφεύγεται η έκθεση στον ήλιο και τις υψηλές θερμοκρασίες για πολλές ώρες και η εγκατάσταση κλιματιστικών σε κλειστούς χώρους που δεν υπήρχαν, ενώ εκεί που υπήρχαν εντατικοποιήθηκε η χρήση τους κατά τη διάρκεια της μέρας.

Καταληκτικά η ανακοίνωση αναφέρει πως η κλιματική αλλαγή μας επηρεάζει ευρέως και αυτό αποτυπώνεται και στα αποτελέσματα του ερωτηματολογίου, όπου και τα 416 άτομα δήλωσαν ότι βιώνουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και προσάρμοσαν την καθημερινή τους ζωή σε αυτές.

«Το γεγονός αυτό απαιτεί την προσοχή μας, καθώς στη βάση των επιστημονικών εκτιμήσεων οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής αναμένεται να ενταθούν ανεξέλεγκτα στο μέλλον αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα μετριασμού της», προστίθεται και σημειώνεται ότι «οφείλουμε να δράσουμε εκπαιδεύοντας τους πολίτες σχετικά με τον τρόπο προσαρμογής στα νέα κλιματικά δεδομένα αλλά και συμβολής τους στην προσπάθεια αντιστροφής της κατάστασης».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Περιβάλλον: Τελευταία Ενημέρωση