ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κοντά σε συμφωνία για τη χορήγηση 20 εκατ. για τον Αμαζόνιο οι ηγέτες της G7

Η καταστροφή είναι τόσο εκτεταμένη που ο μαύρος καπνός έχει εξαπλωθεί σε απόσταση χιλιάδων μιλίων, μέχρι τις ακτές του Ατλαντικού και το Σάο Πάολο

Kathimerini.gr

Κοντά σε συμφωνία για την παροχή έκτακτης οικονομικής βοήθειας για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών στον Αμαζόνιο βρίσκονται οι ηγέτες της G7. Πηγές από τα Ηλύσια Πεδία αναφέρουν συγκεκριμένα ότι η βοήθεια θα είναι ύψους 20 εκατομμυρίων δολαρίων.

Οι πυρκαγιές καταστρέφουν το τροπικό δάσος της Αμαζονίας με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί εδώ και αρκετά χρόνια, όπως ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα το Εθνικό Κέντρο Διαστημικών Ερευνών της Βραζιλίας. Το κέντρο παρακολουθεί την εξέλιξη των πυρκαγιών μέσω δορυφόρων και βεβαιώνει ότι μέσα στο 2019 έχουν καταγραφεί 39.194 πυρκαγιές στον μεγαλύτερο φυσικό πνεύμονα του πλανήτη, σημειώνοντας αύξηση κατά 77% σε σύγκριση με το 2018.

Οι περισσότερες πυρκαγιές προκλήθηκαν από κτηματίες που αποψίλωναν τη γη τους σε ακατοίκητες περιοχές του τροπικού δάσους. Αρκετές από αυτές, όμως, επεκτάθηκαν σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Η καταστροφή είναι τόσο εκτεταμένη που ο μαύρος καπνός έχει εξαπλωθεί σε απόσταση χιλιάδων μιλίων, μέχρι τις ακτές του Ατλαντικού και το Σάο Πάολο, τη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, όπως βεβαιώνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας.

Ερευνητές, περιβαλλοντολόγοι και πρώην κυβερνητικοί αξιωματούχοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την καταστροφή της Αμαζονίας, μιας εξαιρετικά πλούσιας σε φυσικούς πόρους περιοχής, που παίζει ζωτικό ρόλο στην απορρόφηση του διοξειδίου του άνθρακα και στη συγκράτηση του φαινομένου του θερμοκηπίου, κάτι εξαιρετικά κρίσιμο λόγω κλιματικής αλλαγής.

Η αποψίλωση της Αμαζονίας έχει επιταχυνθεί απότομα ύστερα από την άνοδο στην εξουσία του Ζαΐρ Μπολσονάρο, ο οποίος εξελέγη τον Οκτώβριο του 2018. Η κυβέρνησή του περιέστειλε τις δραστηριότητες για τον έλεγχο των παράνομων δραστηριοτήτων στο τροπικό δάσος, ενθαρρύνοντας τους κτηματίες, τους ιδιοκτήτες ορυχείων και όσους εμπορεύονται την ξυλεία να αποψιλώσουν, έστω και παράνομα, εκτάσεις.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Περιβάλλον: Τελευταία Ενημέρωση

X