ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κώδωνας κινδύνου για την ταχύτητα τήξης των πάγων σε Ανταρκτική και Γροιλανδία

Ερευνητές διαπίστωσαν ότι η στάθμη της θάλασσας έχει ήδη ανεβεί κατά 1,8 εκατοστά σε σύγκριση με το 1990

ΚΥΠΕ

Οι πάγοι στη Γροιλανδία και στην Ανταρκτική λιώνουν με ρυθμό που αντιστοιχεί στο χείριστο σενάριο για την άνοδο της στάθμης των θαλασσών, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Λιντς στη Βρετανία και το Μετεωρολογικό Ινστιτούτο της Δανίας διαπίστωσαν ότι η στάθμη της θάλασσας έχει ήδη ανεβεί κατά 1,8 εκατοστά σε σύγκριση με το 1990, κάτι που συνιστά το χείριστο σενάριο με βάση τα μοντέλα του Διακυβερνητικού Πάνελ για την Κλιματική Αλλαγή.

Αυτό που επισημαίνουν παράλληλα οι ερευνητές στη μελέτη τους που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Nature Climate Change είναι πως η τήξη των πάγων από χερσαία στρώματα και παγετώνες έχουν υπερκεράσει το φαινόμενο της θερμικής επέκτασης ως η κύρια αιτία της ανόδου της στάθμης των θαλασσών.

Το φαινόμενο της θερμικής επέκτασης συνίσταται στην αύξηση της μάζας του αλμυρού νερού της θάλασσας λόγω υπερθέρμανσης.

Η ίδια μελέτη προειδοποιεί ότι αν η τήξη των πάγων σε Ανταρκτική και Γροιλανδία συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό, τότε η στάθμη των θαλασσών θα μπορούσε να αυξηθεί κατά ακόμα 17 εκατοστά έως το τέλος του τρέχοντος αιώνα, εκθέτοντας 16 εκατομμύρια ανθρώπους σε πλημμύρες κάθε χρόνο.

Η τήξη των πάγων της Ανταρκτικής έχουν προκαλέσει αύξηση θαλάσσιας στάθμης κατά 7,2 χιλιοστά και της Γροιλανδίας κατά λίγο περισσότερο από 1 εκατοστό.

Ο επικεφαλής της μελέτης Δρ Τομ Σλέιτερ από το Κέντρο Πολικής Παρατήρησης και Μοντέλων στο Πανεπιστήμιο του Λιντς είπε ότι το λιώσιμο των πάγων εξελίσσεται ταχύτερα από όσο ανέμεναν οι επιστήμονες και από όσο προβλέπουν τα υπάρχοντα κλιματικά μοντέλα. «Διατρέχουμε τον κίνδυνο να πιαστούμε απροετοίμαστοι για τους κινδύνους που θέτει η αύξηση της στάθμης της θάλασσας», είπε ο Βρετανός ερευνητής.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Περιβάλλον: Τελευταία Ενημέρωση