ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Μείωση της κατανάλωσης πλαστικών μίας χρήσης στην τουριστική βιομηχανία

Το έργο «SUPMed» διαρκεί μέχρι τον Ιούνιο του 2023 με συνολικό προϋπολογισμό 1.279.405,00 ευρώ

ΚΥΠΕ

Το έργο «Μείωση της κατανάλωσης και απόρριψης πλαστικών μίας χρήσης στην τουριστική βιομηχανία στην Κύπρο, την Ελλάδα και τη Μάλτα» χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία μέσω των EEA and Norway Grants Fund for Regional Cooperation.

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση, η εναρκτήρια εκδήλωση του έργου, γνωστού και ως «SUPMed», έχει υλοποιηθεί την Πέμπτη, 8 Απριλίου 2021.

Στην εκδήλωση αυτή συμμετείχαν διάφοροι ενδιαφερόμενοι φορείς όπως για παράδειγμα γενικοί διευθυντές και διαχειριστές αποβλήτων σε ξενοδοχεία και εστιατόρια, εκπρόσωποι εθνικών και τοπικών δημόσιων αρχών καθώς και μέλη ακαδημαϊκών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και πανεπιστημίων στην Κύπρο, Ελλάδα και Μάλτα.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν περισσότερο ως προς τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η τουριστική βιομηχανία από την χρήση πλαστικών μίας χρήσης, την ατζέντα της ΕΕ στην μείωση και αντικατάσταση των πλαστικών-μίας χρήσης, τα αναμενόμενα αποτελέσματα και εκροές του έργου και τον ρόλο του κάθε έργου σε αυτό. Επιπλέον, οι συμμετέχοντας είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν σχετικά με το ταμείο EEA and Norway Grants μέσω εκπροσώπων του Φορέα Διαχείρισης (Fund Operator).

Λόγω του περιορισμού από την πανδημία Covid-19, η εναρκτήρια εκδήλωση έχει διοργανωθεί διαδικτυακά μέσω Zoom. Όλες οι παρουσιάσεις της εκδήλωσης, θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του έργου.

Το έργο διαρκεί μέχρι τον Ιούνιο του 2023 με συνολικό προϋπολογισμό 1.279.405,00 ευρώ. Οι έξι εταίροι του έργου που συμμετέχουν στο έργο είναι η Aspon Consulting Ltd ως επικεφαλής εταίρος (CY), το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ηρακλείου (GR), η Anelixis Development Consultants SA (GR), η Cellock Ltd (CY), η AIS Environment (MT) και ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ξενοδόχων (CY).

Οι εταίροι του έργου στοχεύουν στη μείωση της κατανάλωσης, της διάθεσης και των επιπτώσεων των πλαστικών μίας χρήσης στον τομέα του τουρισμού σε αυτές τις τρεις περιοχές, σύμφωνα με την οδηγία της ΕΕ 2019/904 σχετικά με τη μείωση των επιπτώσεων των πλαστικών προϊόντων.

Μέσω αυτού του έργου, οι εταίροι θα υποστηρίξουν παράκτιες τουριστικά καταλύματα στην Κύπρο, στη Μάλτα και στην Ελλάδα (Κρήτη) μέσω πιλοτικών εφαρμογών για τη μετάβαση σε βιώσιμα επιχειρηματικά μοντέλα. Το μοντέλα αυτά θα εντοπίσουν και θα αντικαταστήσουν τα πλαστικά μιας χρήσης που χρησιμοποιούνται περισσότερο σε κάθε τουριστικό κατάλυμα που συμμετέχει, με φιλικότερες προς το περιβάλλον, άμεσα διαθέσιμες και προσιτές εναλλακτικές λύσεις. Οι πιλοτικές εφαρμογές θα υποστηριχθούν κατά τη σταδιακή κατάργηση και την αντικατάσταση των πλαστικών μίας χρήσης μέσω ενός ειδικού δωρεάν διαδικτυακού εργαλείου υποστήριξης αποφάσεων (Decision-support tool or DST) που θα αναπτυχθεί. Το DST θα παρουσιάσει βιώσιμες και διαθέσιμες εναλλακτικές λύσεις για τα πλαστικά μιας χρήσης, λαμβάνοντας υπόψη το κόστος και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις κάθε εναλλακτικής κατά τη διάρκεια του κύκλου ζωής της.

Μετά την ολοκλήρωση των πιλοτικών εφαρμογών σε καθεμία από τις τρεις περιοχές, θα αναπτυχθούν οδηγοί βέλτιστης πρακτικής που θα παρουσιάζουν τα ευρήματα των πιλότων, τις επιπτώσεις των πλαστικών απορριμμάτων στην ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον, πώς να μειωθούν τα πλαστικά μίας χρήσης στον τουρισμό και σε άλλους τομείς και ποιες φιλικές προς το περιβάλλον και προσιτές εναλλακτικές λύσεις είναι διαθέσιμες. Αυτοί οι οδηγοί θα διαδοθούν σε ΜικροΜεσαίες Επιχειρήσεις, Μη Κερδοσκοπικούς Οργανισμούς, τουριστικά καταλύματα και άλλους σχετικούς ενδιαφερόμενους στις τρεις περιοχές του έργου και σε ολόκληρη την Ευρώπη, ως ένα πρόσθετο εργαλείο υποστήριξης για την αντικατάσταση των πλαστικών μίας χρήσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Περιβάλλον: Τελευταία Ενημέρωση