ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ο τοξικός αέρας σκότωσε 250.000 ανθρώπους στην Ευρώπη το 2021

Τα επίπεδα ρύπανσης εξακολουθούν να είναι πολύ υψηλά παρά τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα

Η ατμοσφαιρική ρύπανση σκότωσε, σύμφωνα με εκτιμήσεις, πάνω από 250.000 ανθρώπους στην Ευρωπαϊκή Ενωση το 2021. Ο τοξικός αέρας συμβάλλει σε μια σειρά από αναπνευστικές και καρδιαγγειακές παθήσεις, όπως ο διαβήτης, το άσθμα, ο καρκίνος του πνεύμονα και το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Οι ερευνητές του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (ΕΟΠ) απέδωσαν 253.000 πρόωρους θανάτους στις υψηλές συγκεντρώσεις λεπτών σωματιδίων, γνωστών ως «PM2,5». Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει θέσει ανώτατο όριο ασφαλείας για τις συγκεντρώσεις αυτών των σωματιδίων, το οποίο συχνά ξεπερνιέται. Αλλοι 52.000 θάνατοι προήλθαν από υπερβολικά επίπεδα διοξειδίου του αζώτου και 22.000 θάνατοι από βραχυπρόθεσμη έκθεση σε υπερβολικά επίπεδα όζοντος.

Σημειώνεται ότι οι επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην υγεία υπερβαίνουν τους άμεσα αποδιδόμενους θανάτους, καθώς οι ρύποι παίζουν επίσης ρόλο σε ασθένειες που μειώνουν την ποιότητα ζωής των ανθρώπων, όπως το άσθμα και ο διαβήτης.

«Τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο ΕΟΠ μας υπενθυμίζουν ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση εξακολουθεί να αποτελεί το υπ′ αριθμόν ένα περιβαλλοντικό πρόβλημα υγείας στην Ε.Ε.», δήλωσε ο Βιρτζίνιους Σινκεβίτσιους, επίτροπος της Ε.Ε. για το περιβάλλον.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς, ο αριθμός των ανθρώπων που πεθαίνουν λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης θα μειωθεί σημαντικά αν τα κράτη οδηγηθούν σε πιο «πράσινες» πολιτικές. Ενδεικτικό είναι ότι μεταξύ 2005 και 2021, ο αριθμός των θανάτων από PM2,5 στην Ε.Ε. μειώθηκε κατά 41%. Στόχος της Ενωσης είναι η μείωση να φτάσει το 55% μέχρι το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας.

«Τα καλά νέα είναι ότι η πολιτική για πιο καθαρό αέρα λειτουργεί και η ποιότητα του αέρα μας βελτιώνεται. Ομως, πρέπει να τα πάμε ακόμα καλύτερα και να μειώσουμε περαιτέρω τα επίπεδα ρύπανσης», δήλωσε ο Σινκεβίτσιους.

Ο ΠΟΥ, ο οποίος αυστηροποίησε το 2021 τις οδηγίες του σχετικά με τα όρια στη ρύπανση του αέρα, έχει τονίσει ότι κανένα επίπεδο ατμοσφαιρικής ρύπανσης δεν μπορεί να θεωρηθεί ασφαλές. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε τον Σεπτέμβριο να ευθυγραμμιστούν οι κανόνες της ΕΕ για την ποιότητα του αέρα με εκείνους του ΠΟΥ, αλλά αποφάσισε να καθυστερήσει η εφαρμογή μέχρι το 2035.

Πηγή: Euronews, Politico, Guardian

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Περιβάλλον: Τελευταία Ενημέρωση

Κύπρος: Ανάγκη για εξοικονόμηση νερού για τους δημόσιους χώρους πρασίνου. Γνώρισε την ιστορία της Έφης
Προωθητική Ενέργεια
 |  ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ