ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πώς επηρεάζει η Σελήνη τον καιρό της Γης- Καμπάνακι για αύξηση των πλημμυρών το 2030

Όπως αναφέρει εκτενές ρεπορτάζ του BBC, η πιο προφανής επίδραση που έχει το φεγγάρι στη γη μπορεί να φανεί στις παλίρροιες του ωκεανού

ΠΗΓΗ: skai.gr

Ωχρή Σελήνη βρέχει. Κόκκινη Σελήνη φυσάει. Η Λευκή Σελήνη δεν βρέχει ούτε χιονίζει". Για γενιές, οι άνθρωποι παρακολουθούν το φεγγάρι για σημάδια αλλαγών στον καιρό. Στην πραγματικότητα, η Σελήνη επηρεάζει το κλίμα και τον καιρό της Γης με διάφορους τρόπους.

Πριν από μισό δισεκατομμύριο χρόνια, δύο αρχαίοι πλανήτες συγκρούστηκαν και συγχωνεύθηκαν σε έναν για να γίνουν η Γη. Κατά τη διάρκεια της κολοσσιαίας συνάντησης αυτών των δύο πλανητών, μια μικρή βραχώδης μάζα στράφηκε για να γίνει το φεγγάρι μας. Αυτός, ο πιο στενός μας σύντροφος στην απεραντοσύνη του χώρου, συνδέεται εγγενώς με την ίδια μας την ύπαρξη, με σεληνιακούς ρυθμούς ενσωματωμένους στους κύκλους της ζωής στη Γη.

Όπως αναφέρει εκτενές ρεπορτάζ του BBC, η πιο προφανής επίδραση που έχει το φεγγάρι στη γη μπορεί να φανεί στις παλίρροιες του ωκεανού.

Καθώς η Γη περιστρέφεται κάθε μέρα, η βαρύτητα της Σελήνης τραβάει το νερό στην πλησιέστερη πλευρά της Γης προς αυτήν, δημιουργώντας μια διόγκωση. Η θάλασσα διογκώνεται και στην απέναντι πλευρά λόγω της φυγόκεντρης δύναμης που προκαλείται από την περιστροφή της Γης. Η Γη περιστρέφεται κάτω από αυτά τα; υδάτινα εξογκώματα, με αποτέλεσμα τις δύο παλίρροιες και δύο χαμηλές παλίρροιες που βλέπουμε κάθε μέρα.

Τώρα, η NASA λέει ότι η άνοδος της στάθμης της θάλασσας λόγω της κλιματικής αλλαγής, σε συνδυασμό με την επίδραση του σεληνιακού κομβικού κύκλου θα προκαλέσει δραματική αύξηση του αριθμού των πλημμυρών κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 2030.

Ο Benjamin Hamlington, ερευνητής επιστήμονας και επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας αλλαγής της στάθμης της θάλασσας της NASA, ενδιαφέρεται για το πώς τα επίπεδα της θάλασσας ανταποκρίνονται τόσο στις φυσικές όσο και στις ανθρώπινες ενέργειες και τι θα σημαίνει αυτό για τους παράκτιους πληθυσμούς. Πριν μετακομίσει στην Καλιφόρνια, ο Χάμινγκτον ζούσε στην παράκτια Βιρτζίνια όπου οι πλημμύρες ήταν ήδη μεγάλο πρόβλημα.

Μπορεί να δούμε τέσσερις φορές τον αριθμό των πλημμυρών από τη μια δεκαετία στην επόμενη 

Ο σεληνιακός κύκλος μπορεί να έχει θέσει πολλές προκλήσεις για τους ανθρώπους, αλλά για την άγρια ​​ζωή στα παράκτια οικοσυστήματα

"Μπορεί να δούμε τέσσερις φορές τον αριθμό των πλημμυρών τη μια δεκαετία στην άλλη. Ο σεληνιακός κύκλος επηρεάζει όλες τις τοποθεσίες στη Γη και τα επίπεδα της θάλασσας ανεβαίνουν παντού. Έτσι θα δούμε αυτές τις ραγδαίες αυξήσεις των πλημμυρών υψηλής παλίρροιας σε όλο τον κόσμο" λέει ο Hamlington.

Ένας κόσμος χωρίς παλίρροια θα είχε πολύ διαφορετικά συστήματα καιρού. Οι παλίρροιες είναι ένας παράγοντας που επηρεάζει την κίνηση των ωκεάνιων ρευμάτων, τα οποία κινούν ζεστό ή δροσερό νερό γύρω από τη Γη. Τα ζεστά ωκεάνια ρεύματα φέρνουν ζεστό υγρό καιρό, ενώ τα ψυχρά ωκεάνια ρέουν πιο κρύο και ξηρότερο καιρό.

Ένα από τα πιο σημαντικά καιρικά φαινόμενα στη Γη μπορεί να επηρεαστεί και από τον σεληνιακό κύκλο. Συνήθως, ισχυροί άνεμοι κατά μήκος του ισημερινού φυσούν τα ζεστά επιφανειακά νερά προς τα δυτικά από τη Νότια Αμερική προς την Ινδονησία και στη θέση του ανεβαίνουν ψυχρότερα βαθιά νερά.

Κατά τη διάρκεια ενός φαινομένου όπως στο Ελ Νίνιο, αυτοί οι άνεμοι εξασθενούν ή ακόμη και αντιστρέφονται, επηρεάζοντας τον καιρό σε όλο τον κόσμο.

Τα ζεστά επιφανειακά νερά συσσωρεύονται κοντά στη δυτική ακτή της Νότιας Αμερικής και το κρύο νερό παραμένει βαθιά στον ωκεανό.

Συνήθως οι υγρές περιοχές μπορεί να βυθιστούν σε ξηρασία, ενώ οι ξηρές περιοχές μπορεί να ξεχυθούν στη βροχή, προκαλώντας ακόμη και την άνθιση των ερήμων.

Το φαινόμενο La Niña, από την άλλη πλευρά, έχει το αντίθετο αποτέλεσμα του El Niño. Οι άνεμοι είναι ισχυρότεροι από το συνηθισμένο, ωθώντας περισσότερο ζεστό νερό προς την Ασία. Τα κρύα νερά που ξεπροβάλλουν στις ακτές της Αμερικής στη συνέχεια ωθούν το ρεύμα προς τα βόρεια.

Το αποτέλεσμα είναι πιο ζεστές από τις συνηθισμένες χειμερινές θερμοκρασίες στο νότο και ψυχρότερες από τις κανονικές στο βορρά.

Μαζί, τα φαινόμενα El Niño και La Niña αποτελούν μέρος ενός κύκλου που ονομάζεται El Niño-Southern Oscillation (Enso).

(Το τμήμα "Southern Oscillation" αναφέρεται στην αλλαγή της πίεσης του αέρα στο επίπεδο της θάλασσας πάνω από τον ισημερινό Ειρηνικό Ωκεανό.)

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Οχάιο πρότειναν ότι η εναλλαγή μεταξύ Ελ Νίνιο και Λα Νίνια μπορεί να επηρεαστεί από ένα υπόγειο κύμα ωκεανού που οδηγείται από τη σεληνιακή παλιρροιακή βαρυτική δύναμη.

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Τόκιο αναφέρουν ότι ο Enso μπορεί να προβλεφθεί εξετάζοντας τον κομβικό κύκλο της Σελήνης 18,6 ετών.

«Υπάρχει σίγουρα μια γνωστή σεληνιακή επίδραση στις θερμοκρασίες της επιφάνειας της θάλασσας», λέει ο Φιλ Γούντγουορθ, επιστήμονας επιπέδου θάλασσας και ομότιμος συνεργάτης του Εθνικού Κέντρου Ωκεανογραφίας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η βαρυτική έλξη της Σελήνης επηρεάζει τα παλιρροϊκά ρεύματα και έτσι η κίνηση και η ανάμειξη των ανώτερων στρωμάτων του νερού του ωκεανού, λέει ο Woodworth. "Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τον Βόρειο Ειρηνικό."

Πάγος, γη και αέρας

Ενώ ο σεληνιακός κύκλος πρόκειται να επιφέρει σημαντικές αλλαγές τις επόμενες δεκαετίες, σε μικρότερο χρονικό διάστημα το φεγγάρι επηρεάζει τη γη με μερικούς άλλους λιγότερο γνωστούς τρόπους.

Θεωρείται επίσης ότι η Σελήνη επηρεάζει τις πολικές θερμοκρασίες και συμβάλλει στις διακυμάνσεις στην έκταση του πάγου της Αρκτικής. 

Αν και εδώ, η επιρροή της Σελήνης δεν είναι ο 18,6ετής κύκλος της, αλλά η πιο γνωστή μηνιαία διακύμανση της ποσότητας του φωτός που αντανακλάται από αυτήν καθώς αυξάνεται και μειώνεται. Μετρήσεις από δορυφόρους έχουν δείξει ότι οι πόλοι είναι κατά 0,55 βαθμούς Κελσίου θερμότεροι κατά τη διάρκεια μιας πανσελήνου».

Η Σελήνη δημιουργεί παλιρροιακά ρεύματα και κύματα τόσο στην επιφάνεια όσο και βαθύτερα στον ωκεανό, λέει ο Chris Wilson, ειδικός στη θαλάσσια φυσική και το κλίμα των ωκεανών στο Εθνικό Ωκεανογραφικό Κέντρο.

«Αυτά τα ρεύματα και τα κύματα μπορεί είτε να λιώσουν είτε να διασπάσουν τον πάγο της θάλασσας, είτε λόγω της μεταφοράς και της ανάμειξης θερμότερων υδάτων είτε λόγω της καταπόνησης των κινήσεων που δίνουν τη διάσπαση του πάγου σε μικρότερα κομμάτια, τα οποία στη συνέχεια είναι πιο ευαίσθητα στο λιώσιμο».

Το νερό και ο πάγος του ωκεανού δεν είναι τα μόνα μέρη του πλανήτη που βιώνουν παλίρροιες. Η Σελήνη έχει επίσης παλιρροιακή επίδραση τόσο στη στερεά γη όσο και στην ατμόσφαιρα.

Οι παλίρροιες της γης είναι παρόμοιες με τις παλίρροιες των ωκεανών. Η γη παραμορφώνεται και διογκώνεται όπως ακριβώς κάνει η θάλασσα και πιστεύεται ότι προκαλεί ηφαιστειακή δραστηριότητα και σεισμούς.

Οι ατμοσφαιρικές παλίρροιες προκαλούν ροές ενέργειας από τα ανώτερα προς τα κάτω ατμόσφαιρα και αλλαγές στην ατμοσφαιρική πίεση. Οι αλλαγές πίεσης του αέρα που συνδέονται με τη θέση της Σελήνης εντοπίστηκαν για πρώτη φορά το 1847. Οι βαρυτικές δυνάμεις της Σελήνης προκαλούν εξογκώματα και ταλαντώσεις στην ατμόσφαιρα της Γης, παρόμοιες με αυτές που παρατηρούνται στο νερό.

"Οι αλλαγές στην ατμοσφαιρική πίεση συνδέονται με υψηλότερες θερμοκρασίες αέρα, πράγμα που σημαίνει ότι τα μόρια του αέρα μπορούν να συγκρατήσουν περισσότερη υγρασία με τη μορφή υδρατμών, μειώνοντας την υγρασία και συνεπώς την πιθανότητα βροχοπτώσεων", λέει η Liz Bentley, διευθύνουσα σύμβουλος της Βασιλική Μετεωρολογική Εταιρεία.

Ως αποτέλεσμα, η χαμηλότερη πίεση είναι γνωστό ότι έχει ως αποτέλεσμα κρύο υγρό καιρό και υψηλότερη πίεση σε πιο ήρεμο, πιο ευχάριστο καιρό.

Συμπερασματικά, η επιρροή της Σελήνης είχε διαμορφωτικό αντίκτυπο στη ζωή στη Γη. Μερικοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι είναι το φεγγάρι που έκανε τη ζωή δυνατή κατ ' αρχάς. Η Σελήνη σταθεροποιεί τη Γη καθώς περιστρέφεται στον άξονά της, βοηθώντας μας να έχουμε ένα σταθερό κλίμα.

Χωρίς αυτό, η Γη θα ταλαντευόταν πιο ασταθώς. Οι πόλοι θα κινούνταν σημαντικά σε σχέση με την τροχιά της Γης. Οι εποχές, οι μέρες και οι νύχτες θα έμοιαζαν πολύ διαφορετικά.

Κάθε χρόνο, η Σελήνη απομακρύνεται από τη Γη σχεδόν 4 εκατοστά λόγω των παλίρροιας που προκαλεί στη Γη. Η Γη περιστρέφεται πιο γρήγορα από ό, τι η Σελήνη περιστρέφεται, έτσι η βαρυτική έλξη της παλιρροιακής διόγκωσης τραβά τη Σελήνη πιο γρήγορα.

Καθώς η Σελήνη επιταχύνει, η τροχιά της γίνεται μεγαλύτερη. Είναι λίγο σαν να στέκεστε σε έναν κυκλικό κόμβο παιδικής χαράς - όσο πιο γρήγορα γυρίζει, τόσο περισσότερο αισθάνεστε σαν να σας πετάνε προς τα έξω από το κέντρο, σημείωνει το άρθρο.

Η Σελήνη είναι ο πιο κοντινός μας σύμμαχος στην απεραντοσύνη του Σύμπαντος, χωρίς την οποία η Γη θα ήταν ένα πολύ μοναχικό μέρος.

Πηγή: BBC

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Περιβάλλον: Τελευταία Ενημέρωση

X