ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

RECYCLING POINT LATOUROS & XENIS BROS LTD: Εργαζόμαστε για το μέλλον των επόμενων γενεών!

Αειφόρος ανάπτυξη - περιβαλλοντική ανάπτυξη - κυκλική οικονομία - πράσινο αύριο

Δελτίο Τύπου

Βάσει των Ευρωπαϊκών κανονισμών και της κυπριακής νομοθεσίας (Ο Περί Αποβλήτων Νόμος, 2011 (Ν.185(Ι)/2011)) είναι αναγκαία η μείωση των αποβλήτων, τα οποία καταλήγουν σε χώρους υγειονομικής ταφής. Για επίτευξη αυτού του στόχου και μετά το κλείσιμο των χωματερών (όπως του Κοτσιάτη), είναι αναγκαία η πρόληψη δημιουργίας αποβλήτων, η επαναχρησιμοποίηση, η ανακύκλωση και ανάκτηση ενέργειας από τα μη ανακυκλώσιμα απόβλητα. Ένα από τα μεγαλύτερα ρεύματα αποβλήτων στην κυπριακή αγορά, είναι τα Απόβλητα Εκσκαφών, Κατασκευών και Κατεδαφίσεων (Α.Ε.Κ.Κ.) και επιβάλλεται η ορθολογιστική διαχείρισή τους. Λύση σε αυτό το θέμα έρχεται να δώσει η εταιρεία Λατομεία Λατούρος Λτδ με τη θυγατρική εταιρεία Recycling Point - Latouros & Xenis Bros Ltd με τη δημιουργία Μονάδας Ανακύκλωσης Α.Ε.Κ.Κ. στη Λευκωσία, με Άδεια Διαχείρισης Αποβλήτων Α.Ε.Κ.Κ., πράσινων και ογκωδών αποβλήτων.

Στη μονάδα, παραλαμβάνονται απόβλητα και γίνεται επεξεργασία και διαλογή σε περισσότερα από 20 είδη. Μετά τη διαλογή και επεξεργασία με κατάλληλο εξοπλισμό, προκύπτουν προϊόντα προστιθέμενης αξίας, ανακυκλώσιμα υλικά, μη-ανακυκλώσιμα υλικά και το υπόλειμμα. Τα προϊόντα προστιθέμενης αξίας, όπως τα αδρανή υλικά, επιστρέφουν στην αγορά για να χρησιμοποιηθούν ξανά στην οικοδομική βιομηχανία. Τα ανακυκλώσιμα υλικά, όπως πλαστικό, χαρτί, ξύλο κτλ, όταν διαχωριστούν αποστέλλονται σε ειδικές μονάδες ανακύκλωσης για περαιτέρω επεξεργασία. Τα μη-ανακυκλώσιμα υλικά αποστέλλονται σε αδειοδοτημένες εταιρείες, οι οποίες ανακτούν από αυτά θερμική ενέργεια για τις ανάγκες λειτουργίας τους. Το υπόλειμμα από τη μάζα των αποβλήτων, το οποίο δεν ανακυκλώνεται περαιτέρω και ούτε χρησιμοποιείται για ανάκτηση ενέργειας, καταλήγει στον αδειοδοτημένο Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) της μονάδας. Το υπόλειμμα αυτό δεν ξεπερνά το 10% του συνόλου των αποβλήτων που διαχειρίζεται η μονάδα, επιτυγχάνοντας με αυτό τον τρόπο τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2035.

Αυτή η ιδιωτική προσπάθεια διατηρεί τη φλόγα για ανακύκλωση στη χώρα μας αναμμένη. Τώρα μπορούμε να φανταζόμαστε την κυπριακή ύπαιθρο και το γειτονικό οικόπεδο του καθενός από εμάς απελευθερωμένα από το βάρος των αποβλήτων και ελπίζουμε για ένα πιο πράσινο αύριο.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Δελτίο Τύπου

Σχόλια αναγνωστών

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

#PoliticsBlog Η πόρτα του φρενοκομείου και η ορθάνοιχτη πόρτα του ΔΗΚΟ

«Η Ελλάδα έχει τα στρατιωτικά μέσα να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία. Εμείς; Η μήπως θα στείλουν οι Γάλλοι ...»
Leon  |  11:15

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

Περιβάλλον: Τελευταία Ενημέρωση