ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Θερμότερη μέρα στην Ιστορία – Ενα ρεκόρ που καταρρίπτεται… καθημερινά

Η περίοδος 2023-2027 θα είναι η πιο ζεστή που έχει καταγραφεί ποτέ, προειδοποιεί ο ΟΗΕ

Kathimerini.gr

Η Τρίτη, 4 Ιουλίου, ήταν η θερμότερη που έχει ποτέ καταγραφεί σε παγκόσμιο επίπεδο, καταρρίπτοντας το ρεκόρ που κατείχε η… αμέσως προηγούμενη ημέρα, Δευτέρα 3 Ιουλίου, με τους ειδικούς να προειδοποιούν ότι το συγκεκριμένο ρεκόρ θα καταρρίπτεται συνεχώς το επόμενο διάστημα.

Κατά την Τρίτη 4 Ιουλίου, η μέση θερμοκρασία του αέρα και της επιφάνειας του πλανήτη μετρήθηκε στους 17,18°C από οργανισμό που υπάγεται στην Αμερικανική Υπηρεσία Παρατήρησης των Ωκεανών και της Ατμόσφαιρας (NOAA).

Η μέτρηση ξεπερνά κατά πολύ τους 17,01°C που είχαν καταγραφεί την προηγούμενη ημέρα, κατά την οποία είχε καταρριφθεί το προηγούμενο ρεκόρ των 16,92°C, που είχε μετρηθεί στις 14 Αυγούστου 2016 (και στις 24 Ιουλίου 2022), σύμφωνα με τα στοιχεία των Εθνικών Κέντρων Περιβαλλοντικής Πρόγνωσης της NOAA και χρονολογούνται από το 1979.

Η θερμοκρασία του αέρα, που κυμαίνεται ανάμεσα στους 12°C και 17°C κατά μέσο ημερήσιο όρο κατά την διάρκεια του έτους, βρισκόταν κατά μέσον όρο στους 16,20°C στις αρχές του Ιουλίου στο χρονικό διάστημα ανάμεσα στο 1979 και το 2000.

Το ευρωπαϊκό παρατηρητήριο Copernicus ανακοίνωσε σήμερα ότι οι δικές του μετρήσεις για την Δευτέρα 3 Ιουλίου επιβεβαίωσαν ότι ήταν η θερμότερη ημέρα στην «βάση δεδομένων ERA5» που χρονολογείται από το 1940, όμως τα στοιχεία δεν είναι ακόμα διαθέσιμα για τις 4 Ιουλίου.

Τα χειρότερα έρχονται

Τα ρεκόρ αυτά είναι πολύ πιθανό να καταρριφθούν ξανά, καθώς στο βόρειο ημισφαίριο συνεχίζεται η θερινή περίοδος και η μέση παγκόσμια θερμοκρασία παρουσιάζει αυξητικές τάσεις μέχρι το τέλος του Ιουλίου-αρχές Αυγούστου.

Ο Ρόμπερτ Ρόντ, επικεφαλής επιστήμονας του Berkeley Earth, έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter την Τρίτη ότι ο κόσμος «μπορεί κάλλιστα να δει μερικές ακόμη πιο ζεστές ημέρες τις επόμενες 6 εβδομάδες».

 

«Το Ελ Νίνιο δεν έχει κορυφωθεί ακόμη και το καλοκαίρι βρίσκεται ακόμη σε πλήρη εξέλιξη στο βόρειο ημισφαίριο, οπότε δεν θα ήταν έκπληξη αν το ρεκόρ καταρριφθεί και πάλι τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες», εκτίμησε και ο δρ Πάολο Σέπι, λέκτορας κλιματικής επιστήμης στο Ινστιτούτο Γκράνθαμ του Imperial College του Λονδίνου.

«Το πιθανότερο είναι ότι ο Ιούλιος θα είναι ο θερμότερος μήνας και μαζί ο πιο ζεστός μήνας που είχαμε ποτέ: και το «ποτέ» σημαίνει από την Μεσοπαγετώδη γεωλογική εποχή που άρχισε περίπου 120.000 χρόνια πριν», εκτίμησε ο Kάρστεν Χάουσταϊν από το Πανεπιστήμιο της Λειψίας.

Στις αρχές του Ιουνίου, οι μέσες παγκόσμιες θερμοκρασίες ήταν οι υψηλότερες που έχουν ποτέ καταγραφεί για την περίοδο αυτή του έτους από την ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus, καταρρίπτοντας τα προηγούμενα ρεκόρ με μεγάλη διαφορά.

Οι παρατηρήσεις αυτές αποτελούν πιθανόν πρόγευση των συνεπειών του φαινομένου El Niño – το οποίο συνδέεται με αύξηση των παγκόσμιων θερμοκρασιών – ενισχυόμενου από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής που προκαλείται από τις δραστηριότητες του ανθρώπου.

Στις 8 Ιουνίου, η NOAA είχε ανακοινώσει την επίσημη έλευση του El Niño εκτιμώντας ότι «πιθανόν θα προκαλέσει νέα ρεκόρ θερμοκρασιών» σε ορισμένες περιοχές.

ΟΗΕ: Η περίοδος 2023-2027 θα είναι η πιο ζεστή που έχει καταγραφεί ποτέ

Η περίοδος 2023-2027 θα είναι σχεδόν σίγουρα η πιο ζεστή που έχει καταγραφεί ποτέ στον πλανήτη, εξαιτίας της συνδυασμένης επίδρασης των αερίων, που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, και του μετεωρολογικού φαινομένου Ελ Νίνιο, που ανεβάζουν τη θερμοκρασία, προειδοποίησε πρόσφατα ο ΟΗΕ.

Επιπλέον οι παγκόσμιες θερμοκρασίες αναμένεται να ξεπεράσουν το όριο που είχε τεθεί από τις συμφωνίες του Παρισιού για το κλίμα, προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (ΠΜΟ, WMO).

«Υπάρχει πιθανότητα 98% τουλάχιστον ένα από τα πέντε επόμενα χρόνια να είναι το πιο θερμό που έχει καταγραφεί ποτέ, όπως και (σ.σ. γενικά) η περίοδος των επόμενων πέντε ετών στο σύνολό της», υπογράμμισε ο ΠΜΟ.

 

Ο οργανισμός υπολογίζει στο 66% την πιθανότητα η μέση ετήσια θερμοκρασία στην επιφάνεια του πλανήτη να υπερβεί κατά 1,5 βαθμό Κελσίου τα προβιομηχανικά επίπεδα στη διάρκεια τουλάχιστον ενός εκ των πέντε επόμενων ετών.

Η Συμφωνία του Παρισιού του 2015 έχει στόχο να περιορίσει την άνοδο της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη σαφώς κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα από το 1850 ως το 1900 και, ει δυνατόν, στον 1,5 βαθμό Κελσίου σε σχέση με τα ίδια επίπεδα.

Ο πλανήτης «καίγεται» εδώ και μήνες

Από την αρχή του τρέχοντος έτους, οι ερευνητές ανησυχούν για την άνοδο της θερμοκρασίας στη στεριά και στη θάλασσα. Ρεκόρ ανοιξιάτικου καύσωνα στην Ισπανία και σε πολλές χώρες της Ασίας έχουν ακολουθηθεί από θαλάσσιους καύσωνες σε μέρη που συνήθως δεν παρατηρούνται , όπως η Βόρεια Θάλασσα.

Αυτή την εβδομάδα η Κίνα συνέχισε να βιώνει έναν παρατεταμένο καύσωνα με τη θερμοκρασία σε ορισμένα μέρη να κυμαίνεται πάνω από 35 βαθμούς Κελσίου (που είναι εξαιρετικά υψηλή για την συγκεκριμένη χώρα), ενώ σε άλλες περιοχές της καταγράφονται καταρρακτώδεις βροχές που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους.

Σε νότιες πολιτείες της Αμερικής παρατηρούνται αποπνικτικές συνθήκες ενώ στην Ιταλία αναμένεται σφοδρό κύμα καύσωνα από την Παρασκευή. Η θερμοκρασία αναμένεται να αυξηθεί αισθητά σε όλη τη χώρα, από τη Σικελία μέχρι το Μιλάνο. Το «ρεκόρ» είναι πιθανόν να καταγραφεί στη Σαρδηνία, όπου το θερμόμετρο μπορεί να αγγίξει τους 47 βαθμούς Κελσίου.

Με πληροφορίες από Reuters, BBC, Guardian

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Περιβάλλον: Τελευταία Ενημέρωση