ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Δεν δουλεύει η «γιαβάς, γιαβάς» προσέγγιση Τατάρ, λέει ο Πρόεδρος

Δεν πήγε καλά η συνάντηση Χριστοδουλίδη - Τατάρ με τον τ/κ ηγέτη να απαντά με τρία όχι σε αντίστοιχες προτάσεις

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Η συνάντηση των δύο ηγετών δεν κατέληξε στο επιθυμητό αποτέλεσμα για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, ο οποίος, αποχωρώντας από τη συνάντηση, είπε ότι "το γιαβάς-γιαβάς δεν βοηθά στο Κυπριακό".

Ο Πρόεδρος επανέλαβε σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, ότι η εκτελεστική εξουσία δεν μπορεί να παρεμβαίνει στις αρμοδιότητες της δικαστικής, απαντώντας στις διαμαρτυρίες Ερσίν Τατάρ για το ζήτημα των διώξεων σφετεριστών ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα.

"Δεν υπάρχει παρέμβαση από την εκτελεστική εξουσία στη δικαστική σε καμία δημοκρατική χώρα. Αυτό το είπαμε πολλές φορές", τόνισε συγκεκριμένα. Σε ό,τι αφορά τη δήλωσή για την ίδια τη διαδικασία, έγινε στα αγγλικά. Είπε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης πως "δεν ήταν το αποτέλεσμα που περίμενα. Η προσέγγιση ΄γιαβάς - γιαβάς΄ στο κυπριακό πρόβλημα δεν αποδίδει».

Επίσης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «να ξεκινήσω από τα θετικά. Ήταν σημαντικό ότι έγινε αυτή η πρώτη συνάντηση της Τεχνικής Επιτροπής Νεολαίας, να υπενθυμίσω ότι η πρόταση έγινε πριν δύο χρόνια. Εμείς αποδεχτήκαμε, δεν έγινε αποδεκτή από τουρκοκυπριακής πλευράς. Τελικά έγινε μετά από αρκετό διάστημα. Είναι θετικό. Και ελπίζουμε να υπάρξουν συγκεκριμένα αποτελέσματα. Είπα και ενώπιον των παιδιών ότι τη θεωρώ από τις 13 Τεχνικές επιτροπές ως την πιο σημαντική, γιατί το μέλλον τους αφορούν οι συζητήσεις που έχουμε για επίλυση του Κυπριακού».

Προηγουμένως, ο Ερσίν Τατάρ, σε έντονο ύφος δήλωσε από το Λήδρα Πάλας ότι δεν θα πρέπει να πολιτικοποιείται το περιουσιακό και πως θέλει αυτό το μήνυμα να φτάσει στη Νέα Υόρκη. Ο Ερσίν Τατάρ δήλωσε έκανε λόγο μια νέα ατμόσφαιρα, ενώ οι θέσεις του για τα οδοφράγματα παρέμειναν οι ίδιες.

Έλαβε τρία όχι από Τατάρ ο Πρόεδρος

«Εισέπραξα τρεις αρνήσεις από τον κ. Τατάρ σε συγκεκριμένες προτάσεις που έκανα για τα οδοφράγματα. Έκανα καινούργια πρόταση ως πρώτο βήμα. Υπήρξε αρνητική απάντηση. Υπήρξε αρνητική απάντηση για να ανακοινώσουμε σήμερα τη συμφωνία της Πύλας, όπως αυτή συμφωνήθηκε από τον κ. Στιούαρτ, και έθεσα και το θέμα του επεξεργασμένου νερού από τη Μια Μηλιά, είναι μια συμφωνία του 2011, για υλοποίηση αυτής της συμφωνίας. Δεν υπήρξε θετική ανταπόκριση. Θα εξεταστεί. Θα δούμε ποια θα είναι η συνέχεια.

Από εκεί και πέρα, παρόλες τις δυσκολίες, παρόλο που δεν υπάρχει αυτό που επιδιώκουμε κάθε φορά για να υπάρξουν περισσότερες θετικές εξελίξεις και σε πιο μεγάλα θέματα, η προσπάθεια συνεχίζεται. Βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και καιρό μια πρωτοβουλία της Κυβέρνησης σε διεθνές επίπεδο, έτσι ώστε να υπάρξει περαιτέρω εμπλοκή της διεθνούς κοινότητας για να μας βοηθήσουν και στην επανέναρξη των συνομιλιών. Αυτή η προσπάθεια συνεχίζεται και μπορώ να σας πω ότι από δικής μου πλευράς θα κάνω ό,τι είναι δυνατόν, παρά τις δυσκολίες τις οποίες δεν υποβαθμίζω, δεν τις υποτιμώ, αλλά ξέρω ποιος είναι ο στόχος μου, έχω ξεκάθαρο προσανατολισμό και ξεκάθαρή κατεύθυνση, και να είστε σίγουροι ότι θα κάνω ό,τι είναι δυνατόν για να υπάρξουν εξελίξεις».

Σε ερώτηση ποια είναι η πρόταση που κατέθεσε για τα οδοφράγματα ως ένδειξη καλής θέλησης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «είχα προτείνει ως πρώτο βήμα και να συνεχίσουμε τη συζήτηση για τα τέσσερα οδοφράγματα, να ανοίξουμε ένα οδόφραγμα στη Λευκωσία για τους πεζούς. Υπήρξε άρνηση από πλευράς του κ. Τατάρ».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο κ. Τατάρ έδειξε εκνευρισμό αποχωρώντας από τη συνάντηση σε σχέση με το θέμα των σφετεριστών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «πέραν του 50% του χρόνου της συνάντησης αναλώθηκε στο να θέσει το συγκεκριμένο θέμα ο κ. Τατάρ και ζήτησε και από τον κ. Στιούαρτ να μεταφέρει στον Γενικό Γραμματέα αυτή την ενόχλησή του. Απάντησα πρώτον, ότι στις 15 Οκτωβρίου όταν βρεθήκαμε στη Νέα Υόρκη, οι τρεις μας με τον Γενικό Γραμματέα, ήταν η πρώτη συνάντηση, έθεσε το θέμα στον Γενικό Γραμματέα και ο Γενικός Γραμματέας μάς είπε ξεκάθαρα ότι η εκτελεστική εξουσία δεν παρεμβαίνει στη δικαστική, σε καμία δημοκρατική χώρα. Επανέλαβα αυτό. Το δεύτερο που είπα στον κ. Τατάρ είναι ότι ένα από τα κράτη με το οποίο έχουμε τις πιο άριστες σχέσεις και συνεργαζόμαστε σε όλους τους τομείς, είναι η χώρα που βρισκόμουν χθες. Το Ισραήλ. Μάλιστα έγινε και διαδήλωση έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, από συγγενείς, από συνεργάτες του κ. Αϊκούτ. Και η απάντηση είναι ξεκάθαρη Είμαστε μια δημοκρατική χώρα και δεν παρεμβαίνουμε στη δικαστική εξουσία».

Σε ερώτηση αν υπάρχει ημερομηνία για νέα συνάντηση του με τον κ. Τατάρ, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης απάντησε «όχι, δεν υπάρχει καθορισμένη. Εκείνο που ελπίζω να γίνει είναι ότι- η νέα αντιπρόσωπος κα Ολκγίν υπογράφει το συμβόλαιο της στις 12 Μαΐου - αναμένω ότι θα επισκεφθεί την Κύπρο εντός Μαΐου μετά τις 12 του μηνός και θεωρώ ότι είναι αναγκαίο πριν έρθει- έθεσα αυτό το θέμα, αλλά δεν υπήρξε διάθεση συζήτησης - πριν την κάθοδο της στην Κύπρο, να έχουμε μια συνάντηση για να δούμε και πιο ουσιαστικά θέματα που άπτονται των διαπραγματεύσεων».

Παράλληλα ο Πρόεδρος ανέφερε ότι συμφώνησαν για 30 κοιμητήρια, 15 στις ελεύθερες περιοχές και 15 στα κατεχόμενα ούτως ώστε να αρχίσει ο καθαρισμός και η αποκατάστασή τους, ενώ είπε ότι υπήρξε κάποια μικρή πρόοδος στα θέματα του περιβάλλοντος.

Εκνευρισμός Τατάρ για το θέμα των σφετερισμών

Ιδιαίτερα ενοχλημένος εμφανίστηκε ο Τ/κ ηγέτης αναφορικά με το θέμα των σφετερισμών ελληνοκυπριακών περιουσιών αναφέροντας ότι δεν πρέπει να πολιτικοποιείται το θέμα και αυτό το μήνυμα θα πρέπει να πάει στην Νέα Υόρκη Σε σχέση με το θέμα των οδοφραγμάτων είπε ότι η πολιτική του παραμένει ίδια για διάνοιξη δυο οδοφραγμάτων.

ΟΗΕ: Χαιρέτισαν επαναδιορισμό Ολγκίν οι ηγέτες

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, και ο Τ/κ ηγέτης Ερσίν Τατάρ, χαιρέτισαν τον επαναδιορισμό της Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιαρ ως Προσωπικής Απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο και συμφώνησαν σε νέες πρωτοβουλίες που σχετίζονται με το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με γραπτή δήλωση του εκπροσώπου Τύπου των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο.

Στη δήλωση σημειώνεται ότι οι δύο ηγέτες συνέχισαν επίσης τις συζητήσεις τους για την αποναρκοθέτηση, την ηλιακή ενέργεια και τα σημεία διέλευσης.

Όπως σημειώνεται, κατά τη συνάντησή τους, οι κύριοι Χριστοδουλίδης και Τατάρ χαιρέτισαν τον επαναδιορισμό της Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουέγιαρ ως Προσωπικής Απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την Κύπρο και εξέφρασαν την προσδοκία τους να την υποδεχθούν στην Κύπρο τις επόμενες εβδομάδες.

Οι δύο ηγέτες εγκαινίασαν, επίσης, την Τεχνική Επιτροπή για τη Νεολαία. "Καλωσόρισαν τα μέλη της Επιτροπής και ενθάρρυνε την Επιτροπή να προωθήσει τον διάλογο και πρωτοβουλίες που αφορούν θέματα της νεολαίας", προστίθεται.

Ακολούθως, Χριστοδουλίδης και Τατάρ "συναντήθηκαν και χαιρέτισαν και εκτίμησαν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην αποκατάσταση κοιμητηρίων", αναθέτοντας στην Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά να προχωρήσει στην υλοποίηση του έργου της, σημειώνεται.

Όπως προστίθεται, οι δύο συμφώνησαν επίσης σε νέες πρωτοβουλίες που σχετίζονται με το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή και συνεχίστηκαν οι συζητήσεις για την αποναρκοθέτηση, την ηλιακή ενέργεια και τα σημεία διέλευσης.

"Οι δύο ηγέτες αποφάσισαν να συνεχίσουν να έχουν τα θέματα υπό τακτική αναθεώρηση και συμφώνησαν να συναντηθούν ξανά σύντομα", καταλήγει η ανακοίνωση.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση