ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

«Σκαληνές σχέσεις» Προεδρικού-ΔΗΚΟ-ΔΗΣΥ

Πρώτα μουρμουρητά στα κομματικά δώματα των εταίρων

Μετά δυσκολίας διατηρείται η συνοχή στις σχέσεις του τριγώνου Προεδρικό, ΔΗΚΟ και ΔΗΣΥ, με τα τρία μέρη να βρίσκονται σε διαφορετικές αποστάσεις μεταξύ τους σε μείζονα θέματα και να διατηρούν διαφορετικές προσεγγίσεις το καθένα, με αποτέλεσμα να βρίσκονται στην παρούσα φάση σε μια επικίνδυνη ανισοσκελή σχέση, πότε εις βάρος του ενός κόμματος και πότε του άλλου, με το Προεδρικό να γνωρίζει πως θα πρέπει πάση θυσία να διατηρηθούν ορθές ισορροπίες και αποστάσεις.

Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στη διαχείριση των θεμάτων μεταξύ Νίκου Αναστασιάδη, Μάριου Καρογιάν και Αβέρωφ Νεοφύτου. Το Προεδρικό από τη μια φαίνεται να δυσανασχετεί με τον τρόπο που χειρίστηκε συγκεκριμένα ζητήματα ο Μάριος Καρογιάν, ενώ ο τελευταίος εμφανίζεται να νιώθει «κάπως προδομένος» από το Προεδρικό με τον τρόπο που «έκλεισαν» κάποια θέματα στο Μνημόνιο.
Από την άλλη, οι σχέσεις Αβέρωφ Νεοφύτου και Μάριου Καρογιάν δεν θεωρούνται και οι καλύτερες, μιας και ο δεύτερος ερμηνεύει διάφορες κινήσεις του προέδρου του ΔΗΣΥ ως «σιγοντάρισμα» προς τον εσωτερικό του αντίπαλο, Νικόλα Παπαδόπουλο. Παράλληλα, Προεδρικό και ΔΗΣΥ, μετά την πρώτη «γκάφα» του Προεδρικού στο πρώτο Eurogroup, να αφεθεί δηλαδή αποκλειστικά στις συμβουλές των «προεδρικών συμβούλων» χωρίς να λάβει υπόψη την Πινδάρου, φαίνεται να κατανοούν και οι δύο ότι η στενότερη επαφή και συνεννόηση κρίνεται επιβεβλημένη.

Δυσφορία με Μάριο
Τρεις συγκεκριμένες πράξεις από πλευράς Μάριου Καρογιάν προκάλεσαν τη δυσφορία του Προεδρικού. Αρχικώς, ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ απέφυγε να προσκαλέσει τον Νικόλα Παπαδόπουλο στη σύσκεψη που έγινε στο Προεδρικό για την οικονομία μεταξύ Ν. Αναστασιάδη και κομματικών επιτελείων.

Η απουσία Νικόλα Παπαδόπουλου, ως προέδρου μάλιστα της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, προκάλεσε το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης και επικριτικά μουρμουρητά για τον Νίκο Αναστασιάδη, αφού τότε δεν ήταν ξεκάθαρο εάν η πρόσκληση ήταν προς κόμματα ή προς πρόσωπα (ισχύει το πρώτο). Ωστόσο, η απουσία του Νικόλα Παπαδόπουλου έδινε την εικόνα πως ακόμη και σε τέτοιες δύσκολες στιγμές σε πρώτο πλάνο έρχονται «εσωκομματικά τερτίπια», με την ανοχή μάλιστα του Προεδρικού.

Ενόχληση προκάλεσε όμως στο Προεδρικό και η επιχειρηματολογία του Μάριου Καρογιάν εντός ΔΗΚΟ αλλά και κατά τη συνεδρία του Εκτελεστικού Γραφείου του κόμματος, όπου ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ σημείωσε εμφαντικά προς τους κομματικούς αξιωματούχους ότι η όποια βελτίωση του Μνημονίου έγινε κατόπιν παρέμβασης του ΔΗΚΟ και χωρίς τις συγκεκριμένες παρεμβάσεις «το αποτέλεσμα θα ήταν πολύ χειρότερο και θλιβερό».

Επιχειρηματολογία, η οποία δημιουργούσε εμμέσως πλην σαφώς την εικόνα ότι το Προεδρικό είτε «έκλεινε τα μάτια στα όσα εξωφρενικά ζητούσε η Τρόικα» είτε «λόγω ανεπάρκειας δεν μπορούσε να αναχαιτίσει τις αξιώσεις της Τρόικας».

Ένα τρίτο παράπονο, και μάλιστα έντονο, από πλευράς Προεδρικού είναι η ευρύτερη προσέγγιση πραγμάτων από πλευράς του προέδρου του ΔΗΚΟ. Το Προεδρικό θεωρεί πως ο Μάριος Καρογιάν θα έπρεπε να είχε αποφύγει τις διάφορες «υποσχέσεις και δεσμεύσεις» προς συντεχνίες και διάφορες άλλες κατηγορίες εργαζομένων, για εξελίξεις οι οποίες δεν μπορούν να αποφευχθούν. Για παράδειγμα, οι υποσχέσεις του Μάριου Καρογιάν προς συντεχνίες ημικρατικών ότι δεν πρόκειται να γίνουν ιδιωτικοποιήσεις, προκάλεσαν την έντονη δυσφορία του Προεδρικού.

Επίσης, το Προεδρικό αντικρίζει με καχυποψία τις συναντήσεις του προέδρου του ΔΗΚΟ με διάφορες οργανώσεις, στις οποίες ο κ. Καρογιάν φέρεται να επισημαίνει πως ο ίδιος και το κόμμα του τις στηρίζουν στις διάφορες αξιώσεις τους, «αλλά εμφανίζεται το Προεδρικό ως το κώλυμα».

Από την άλλη, βεβαίως, είναι τα «παράπονα» του Μάριου Καρογιάν προς το Προεδρικό και κυρίως ως προς το Μνημόνιο και τους χειρισμούς που ακολούθησαν. Το σοβαρότερο σημείο «αντίθετης προσέγγισης» ήταν το κατά πόσον η Κύπρος μπορούσε ή όχι να απεμπλακεί από την Τρόικα, με τον Μάριο Καρογιάν να θεωρεί πως η Λευκωσία δεν επέδειξε την «αναγκαία πυγμή» στο θέμα της Ρωσίας και πως εάν το θέμα τύγχανε διαφορετικού χειρισμού, τότε πολύ πιθανόν η Μόσχα να αποτελούσε τη λύση για «ολική απεμπλοκή» από την Τρόικα.

Παράλληλα, ο Μάριος Καρογιάν, σύμφωνα με πληροφορίες, προσπάθησε να φέρει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε επαφή με διάφορα ταμεία και ανθρώπους που ήταν έτοιμοι να στηρίξουν την Κύπρο οικονομικά, με τον Νίκο Αναστασιάδη όμως να μην «ακολουθεί αυτή την πορεία». Ωστόσο, τα όποια παράπονα έχει ο Μάριος Καρογιάν, φαίνεται να μην αποτελούν επί του παρόντος και «σημείο μεγάλης τριβής» με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, χωρίς να σημαίνει πως ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ δεν θα τα επικαλεστεί τη δεδομένη στιγμή και εάν αρχίσουν σοβαροί τριγμοί στη συνεργασία των δύο.

Πάντως, δεν πρέπει να παραλειφθεί να σημειωθεί ότι οι δύο άντρες, Νίκος Αναστασιάδης και Μάριος Καρογιάν, έχουν τακτικότατη επαφή, επί καθημερινής βάσης, και φαίνεται πως και οι δύο προσπαθούν να διατηρούν τις σχέσεις τους σε άριστο επίπεδο.

Προσυνεννόηση
ζητεί ο Καρογιάν
Η μη ομαλότητα όμως των σχέσεων στο τρίγωνο της συγκυβέρνησης δεν τελειώνει εδώ. «Κάπως προβληματική» μπορεί να χαρακτηριστεί και η σχέση μεταξύ των δύο αντρών, Αβέρωφ Νεοφύτου και Μάριου Καρογιάν. Ο δεύτερος φαίνεται να μην είναι και ιδιαίτερα ευτυχής με τις πρωτοβουλίες του κ. Νεοφύτου που έχουν να κάνουν τόσο με θέματα πολιτικών αποφάσεων όσο και με κοινοβουλευτικά θέματα.

Αρχής γενομένης από το θέμα της υπουργοποίησης Σαρρή, όπου, ενώ ο Μάριος Καρογιάν έδινε το δικό του «ΟΚ», ο Αβέρωφ Νεοφύτου ήταν εξ εκείνων που διαφώνησαν, και προχωρώντας με το πλέον πρόσφατο παράδειγμα που αφορά την πρόταση νόμου από πλευράς Αβέρωφ Νεοφύτου για πάγωμα των προσλήψεων και απαγόρευση των προαγωγών στο Δημόσιο για τα επόμενα χρόνια. Αν και επί της ουσίας το ΔΗΚΟ δεν διαφώνησε, εντούτοις ο Μάριος Καρογιάν ανέμενε μια προσυνεννόηση για ζητήματα τα οποία επηρεάζουν τη συγκυβέρνηση.

Παράλληλα, στο «παιχνίδι» των σχέσεων των δύο εισέρχεται και το εσωκομματικό παιχνίδι στο ΔΗΚΟ, με τον Μάριο Καρογιάν να θεωρεί πως η στάση και η προσέγγιση Αβέρωφ Νεοφύτου σε διάφορα ζητήματα είναι πολύ πιο κοντά σε αυτήν του Νικόλα Παπαδόπουλου, κάτι που επικοινωνιακά ίσως να εμφανίζει τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ «αποδυναμωμένο».


Με νέο πρόεδρο στις κάλπες ο ΔΗΣΥ
Σε αντίθεση με το ΔΗΚΟ, στον ΔΗΣΥ τα πράγματα προχωρούν όπως είχαν αρχικώς προγραμματιστεί. Δηλαδή, στις 28 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί η Εκλογική Συνέλευση, κατά την οποία θα εκλεγεί διά ψηφοφορίας με κάλπη η ανώτατη ηγεσία του κόμματος. Ως γνωστόν, ο Ανδρέας Ταλιαδώρος ανακοίνωσε την αποχώρησή του από τη διεκδίκηση της προεδρίας του ΔΗΣΥ και, ως εκ τούτου, ο ΔΗΣΥ έχει ήδη νέο πρόεδρο, τον Αβέρωφ Νεοφύτου, όπως και νέο αναπληρωτή πρόεδρο, τον Λευτέρη Χριστοφόρου.

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου είναι ο τέταρτος πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού μετά τους Γλαύκο Κληρίδη, Γιαννάκη Μάτση και Νίκο Αναστασιάδη. Οι πρώτες ενέργειες πάντως του Αβέρωφ Νεοφύτου ως προέδρου του ΔΗΣΥ θα είναι η πλήρωση κενών κομματικών θέσεων που θεωρούνται νευραλγικές, όπως αυτές του εκπροσώπου Τύπου, του διευθυντή του γραφείου του προέδρου και του γενικού διευθυντή του κόμματος. Για την τελευταία θέση, πάντως, γίνονται σκέψεις όπως τα καθήκοντά της μεταφερθούν σε μια από τις ήδη υφιστάμενες διευθύνσεις, έτσι ώστε να γίνει και εξοικονόμηση πόρων.

Στις 28 Απριλίου, τα μέλη και οι φίλοι του κόμματος θα εκλέξουν τους τρεις αντιπροέδρους. Για τις τρεις θέσεις υποβλήθηκαν 14 υποψηφιότητες, εκ των οποίων οι επτά είναι βουλευτές του κόμματος και είναι οι ακόλουθοι: Στέλλα Κυριακίδου (Λ/σίας), Κώστας Κωνσταντίνου (Πάφου), Γεώργιος Γεωργίου (Αμ/στου), Σωτήρης Σαμψών (Αμ/στου), Ζαχαρίας Ζαχαρίου (Λ/κας), Ανδρέας Κυπριανού (Λ/σου) και Ανδρέας Μιχαηλίδης (Λ/σου). Επίσης υπέβαλαν υποψηφιότητα οι εξής: Κυριάκος Αναστασιάδης, Χρίστος Ρότσας, Σωτήρης Δράκος, Ονησίφορος Ιορδάνου, Νεκτάριος Κάρυος (γ.γ. Παναγροτικού), Χαράλαμπος Σταυρίδης (πρόεδρος ΝΕΔΗΣΥ) και Παναγιώτης Χατζησυμεού.

Στις 11 Μαΐου, αναμένεται να πραγματοποιηθεί το Εκλογικό Παγκύπριο Συνέδριο του ΔΗΣΥ, το οποίο θα αποτελείται από δύο μέρη. Το Πανηγυρικό Μέρος του Συνεδρίου, κατά το οποίο αναμένεται ότι θα παραστεί και ο Νίκος Αναστασιάδης, και το Εκλογικό Μέρος, κατά το οποίο θα εκλεγούν τα 20 μέλη του Πολιτικού Γραφείου και η πρόεδρος της γυναικείας οργάνωσης του ΔΗΣΥ (ΓΟΔΗΣΥ). Οι υποψηφιότητες θα μπορούν να υποβληθούν μετά τις 29 Απριλίου.


Συνέδριο ΔΗΚΟ και συγκεντρώσεις Νικόλα

Στο μεταξύ, την ώρα που στο ΔΗΚΟ δεν φαίνεται να λαμβάνεται συγκεκριμένη απόφαση για το πότε θα διεξαχθεί το εκλογικό συνέδριο, ο Νικόλας Παπαδόπουλος προχωρά σε ανοικτές συγκεντρώσεις σε όλες τις επαρχίες για ενημέρωση των πολιτών αναφορικά με τα της οικονομίας.

Συγκεκριμένα, την ερχόμενη Τρίτη θα πραγματοποιηθεί ανοικτή συγκέντρωση στη Λάρνακα (Κτήμα Μακένζι), την Τετάρτη στη Λευκωσία (Hilton Park) και πιθανότατα στις 27 Απριλίου στην Πάφο και στις 13 Μαΐου στη Λεμεσό. Αν και οι συγκεντρώσεις γίνονται με θέμα την οικονομία, είναι προφανές ότι ο Νικόλας Παπαδόπουλος ετοιμάζεται πυρετωδώς για να αντιμετωπίσει τον Μάριο Καρογιάν για την προεδρία του ΔΗΚΟ. Από πλευράς τώρα κόμματος, δεν φαίνεται να έχουν ακόμη προχωρήσει τα πράγματα για συγκεκριμένες ημερομηνίες διεξαγωγής εκλογικού συνεδρίου.

Αξιωματούχος του ΔΗΚΟ σημείωσε στην «Κ» πως «όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, τα συλλογικά όργανα θα κληθούν να συζητήσουν και θα προβληματιστούν πάνω σε όλα τα ενδεχόμενα. Αν κρίνουν ότι επιβάλλεται η πραγματοποίηση καταστατικού συνεδρίου προκειμένου το κόμμα να εκσυγχρονίσει τις δομές του, να επανεξετάσει τους κανονισμούς της εσωτερικής του λειτουργίας και γενικά να βελτιώσει τη λειτουργία των κομματικών μηχανισμών, καθώς και την πολιτική του λειτουργία και δράση, τότε θα πάμε σε καταστατικό συνέδριο».

Πάντως, στην πρώτη συζήτηση που έγινε εντός του ΔΗΚΟ, υπήρχε η άποψη όπως το Καταστατικό Συνέδριο προηγηθεί του Εκλογικού Συνεδρίου. Κάτι στο οποίο διαφώνησε έντονα τότε ο Νικόλας Παπαδόπουλος.


 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση