ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Focus στην Έκθεση του εισαγγελέα κάνουν τα κόμματα

Δεν κρύψαμε τίποτα λέει ο ΔΗΣΥ, δικαιωμένο το ΑΚΕΛ και οι μικροί πυροβολούν

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Κανένα ποινικό αδίκημα δεν προκύπτει από την έκθεση των αστυνομικών ανακριτών σχετικά με το ενδεχόμενο χρηματοδότησης από την εταιρεία Focus Maritime Corporation προς τα κυπριακά κόμματα κατέληξε ο Γενικός Εισαγγελέας μετά και από την ανάγνωση των συμπερασμάτων της έκθεσης.

Τι είπε για ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ

Ο γενικός εισαγγελέας αναφερόμενος στον ΔΗΣΥ επεσήμανε πως οι ανακριτές διαπιστώνουν ότι ο ΔΗΣΥ έχει επωφεληθεί με 600.000 ευρώ και αφορά τρία διαφορετικά εμβάσματα από τη Focus ενώ σε ότι αφορά χρηματικά εμβάσματα τα οποία πιθανώς να σχετίζονται με το ΑΚΕΛ ο κ. Κληρίδης είπε πως η διασύνδεση του όποιου ενδεχομένου εμπλοκής του είναι σίγουρα πιο χαλαρής μορφής από την περίπτωση του ΔΗΣΥ.

Ανέφερε πως ενώ διαπιστώθηκαν μεταφορές χρηματικών ποσών από την Focus προς ταξιδιωτικό γραφείο στην Ελλάδα με το πλήρες όνομα, Egnatia Bank Travel, μέχρι τις 11.2.2008 και ακολούθως με το όνομα Marfin Travel, για αγορά μεγάλου αριθμού αεροπορικών εισιτηρίων για Κύπρο από Ελλάδα αρχές του 2008, ίσως για εκλογές ή για φοιτητές, στα εξασφαλισθέντα έγγραφα και στις ληφθείσες από την Ελλάδα καταθέσεις. Σημείωσε ωστόσο ότι  δεν αναφέρεται οτιδήποτε σχετικά με πρόσωπο ή παράταξη ή πολιτικό κόμμα προς όφελος του οποίου εκδόθηκαν τα εισιτήρια.

Τα συμπεράσματα της έκθεσης τα οποία ανέγνωσε ο Κώστας Κληρίδης, ανακίνησαν το καυτό ζήτημα FOCUS, με το ΑΚΕΛ να νιώθει δικαιωμένο, τον ΔΗΣΥ να ξεκαθαρίζει πως δεν έκρυψε ποτέ κάτι και τα μικρότερα κόμματα να επισημαίνουν πως τίθεται πολιτικό και ηθικό ζήτημα για τις χρηματοδοτήσεις που έλαβαν τα δύο μεγάλα κόμματα.

ΔΗΣΥ: «Δεν κρύψαμε τίποτα»

«Υπενθυμίζουμε ότι ο ΔΗΣΥ δεν απέκρυψε τίποτα σε καμία στιγμή» αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΔΗΣΥ ενώ υπογραμμίζεται πως τόσο ο Νίκος Αναστασιάδης όσο και ο Αβέρωφ Νεοφύτου έδωσαν εξηγήσεις για το ζήτημα εξαρχής. Ο ΔΗΣΥ εκφράζοντας τον σεβασμό του σε κάθε διαδικασία διερεύνησης σημειώνοντας πως ενισχύεται έτσι η διαφάνεια στον δημόσιο διάλογο, εξήγησε πως η χρηματοδότηση εκείνη δεν ήταν αντίθετη με καμία νομοθεσία και πως με πρωτοβουλία της κυβέρνησης έχει θεσπιστεί πλέον νομοθετικό πλαίσιο που ρυθμίζει τη διαφάνεια στη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων.

Δικαιωμένο το ΑΚΕΛ

Αν και ο ΔΗΣΥ επέλεξε να κινηθεί σε χαμηλούς τόνους, έντονη ήταν η αντίδραση του ΑΚΕΛ, με τον επαρχιακό γραμματέα της Επαρχίας Λευκωσίας και Κερύνειας να χαρακτηρίζει ως «άνθρακες ο θησαυρός για εκείνους που επένδυσαν στην υπόθεση Focus για να πλήξουν το ΑΚΕΛ» και να ξεκαθαρίζει πως το ΑΚΕΛ θα πάρει μέχρι τέλους την αγωγή ενάντια στην εφημερίδα «Πολίτης».

«Ενώ για δύο σχεδόν χρόνια οι διωκτικές αρχές επίμονα και με υπερβάλλοντα ζήλο προσπαθούσαν να βρουν κάτι σε βάρος του ΑΚΕΛ για δήθεν χρηματοδότηση δύο εκατομμυρίων ευρώ από τη Focus, ενώ γίνονταν επιλεκτικές και στοχευμένες διαρροές προς ΜΜΕ για δημιουργία περιρρέουσας ατμόσφαιρας σε βάρος του ΑΚΕΛ, η Έκθεση δικαιώνει το ΑΚΕΛ» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Στεφάνου σημειώνοντας πως «τόσο έκδηλη είναι η αδυναμία να βρεθεί κάτι σε βάρος του ΑΚΕΛ, που οι διωκτικές αρχές στην Έκθεση επιστρατεύουν αόριστες και αντιφατικές καταθέσεις ψηφοφόρων του 2008 για να «ανακαλύψουν» αυτό που όλοι γνωρίζουν: ότι όλα τα εκλογικά επιτελεία πάντοτε προβαίνουν σε διευθετήσεις για κάθοδο φοιτητών στις εκλογές».

Κάλεσε τέλος τον κόσμο του ΑΚΕΛ «να συσπειρωθεί να αγκαλιάσει το Κόμμα του και να το προστατεύσει».

Πυρ ομαδών από μικρούς

Πολιτικό και ηθικό ζήτημα για ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ εγείρει το ΔΗΚΟ επισημαίνοντας ότι επιβεβαιώνεται ότι τα δύο κόμματα έχουν χρηματοδοτηθεί από την εταιρεία FOCUS. «Τα δύο κόμματα έχουν εκτεθεί πολιτικά και ηθικά, όχι μόνο χρηματοδοτήθηκαν από τη FOCUS αλλά και γιατί τόσο καιρό ψεύδονταν» ανέφερε σε δηλώσεις της η Εκπρόσωπος Τύπου Χριστιάνα Ερωτοκρίτου.

Διαπλοκή και οι αδιαφάνειες δοσοληψίες των ηγεσιών ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ με οικονομικούς παράγοντες και κύκλους «οι οποίοι ευθύνονται στη λεηλασία του χρηματοπιστωτικού τομέα της πατρίδας μας και κατ’ επέκταση στην κατάρρευση της κυπριακής οικονομίας» βλέπει η ΕΔΕΚ.

«Εάν και εφόσον οι ηγεσίες ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ θεωρούν ότι οι συγκεκριμένες χρηματοδοτήσεις ήσαν πολιτικά και δεοντολογικά νόμιμες και ορθές, τότε  πρέπει να εξηγήσουν γιατί ακολουθήθηκαν δαιδαλώδεις και σκοτεινές διαδρομές μέχρι να καταλήξει στους παραλήπτες του το €1,4 εκατ» διερωτήθηκε η ΕΔΕΚ ζητώντας να χυθεί άπλετο φως «στις σχέσεις διαπλοκής και αδιαφάνειας κομμάτων με τους κύριους Ζολώτα και Βγενόπουλο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Χριστοδουλίδης: Ξεκάθαρος ο γενικός εισαγγελέας για Focus
ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση