ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Εγκρίθηκε η διάλυση της βουλής

Η πρώτη ολομέλια της βουλής την 2α Ιουνίου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Μία ιστορική κοινοβουλευτική θητεία, η οποία κλήθηκε να ψηφίσει κρίσιμα και εν πολλοίς αμφιλεγόμενα μνημονιακά νομοσχέδια κλείνει τον κύκλο της σήμερα, σε μία ολοήμερη ολομέλεια. Η υφιστάμενη βουλή θα κληθεί να συζητήσει και να ψηφίσει μία σειρά από νομοθετήματα και θα κλείσει το απόγευμα τον κύκλο εργασιών της.

Συνεχής ενημέρωση

20.30 Η βουλή ενέκρινε ομόφωνα την διάλυση της βουλής, τη διενέργια βουλευτικών εκλογών στις 22 Μαϊου και την πρώτη συνεδρία της βουλής τη 2α Ιουνίου. 

20.23 Στο βήμα ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου. Φίλε Γιαννάκη Ομήρου θα μας λείψεις ως κοινοβουλευτικό σώμα ως βουλή και ως πολιτικό ανέφερε ο κ. Νεοφύτου.Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ έκανε απολογισμό της τελευταίας πενταετίας. Κάναμε υπερβάσεις και βάλαμε τη χώρα στη σωστή πορεία ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Νεοφύτου εκφράζοντας την ελπίδα η σωστή πορεία να συνεχιστεί. Ο κ. Νεοφύτου έκανε ξεχωριστό αποχαιρετισμό στον κάθε βουλευτή που αποχωρεί ξεχωριστά ευχόμενός τους καλή συνέχεια. 

20.18 Στο βήμα ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, κάνοντας απολογισμό για την τελευταία κοινοβουλευτική θητεία. Είχαμε αδυναμίες και ελλείψεις κάναμε λάθη ανέφερε ο κ Κυπριανού εκφράζοντας την ελπίδα οτι στην επόμενη κοινοβουλευτική θητεία θα υπάρξει βελτίωση. Είμαστε καλώς ή κακώς η αφρόκρεμα της πολιτικής ζωής ανέφερε ο κ. Κυπριανού για να προσθέσει πως με την όλη συμπεριφορά τους να αλλάξουν τις αντιλήψεις που έχουν δημιουργηθεί για το κοινοβουλευτικό σώμα το τελευταίο διάστημα. Ο κ. Κυπριανού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Βουλής για την προσφορά και τη δράση του. Εξέφρασε τις ευχές του σε όλους τους αποχωρήσαντες κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στους βουλευτές του ΑΚΕΛ ευχαριστώντας τους για την προσφορά τους. 

20.13 Εκ μέρους του Προέδρου του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλου αποχαιρετιστήριο λόγο έκανε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος Φύτος Κωνσταντίνου. Η αποχώρηση του Γ.Ομήρου αφήνει κενό ανέφερε ο κ. Κωνσταντίνου. 

20.07 Στο βήμα ο Πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης. Η καλύτερη ευχή που έχω να δώσω σε αυτούς που φεύγουν είναι να έχουν κατακτήσει την απόλυτη ελευθερία ανέφερε ο κ. Περδίκης. 

20.05 Στο βήμα ο Δημήτρης Συλλούρης ο οποίος εξήρε το έργο και τη δράση του Γιαννάκη Ομήρου και υπογράμμισε οτι δεν πρόκειται να σταματήσει η συνεργασία τους. Ο κ. Συλλούρης αποχαιρέτησε και τους υπόλοιπους βουλευτές που αποχωρούν από τη βουλή. Έκανε ιδιαίτερο λόγο για τον Νίκο Κατσουρίδη, τη συνεργασία τους και τη φιλία τους.  

Αποχαιρετισμός των βουλευτών που δεν αποχωρούν

19.57 Στο βήμα ο τέως Πρόεδρος της Βουλής Μάριος Καρογιάν ο οποίος επέλεξε να μην διεκδικήσει επανεκλογή. Τα αξιώματα δεν είναι αιώνια ανέφερε ο κ. Καρογιάν επισημαίνοντας οτι ο κοινοβουλευτικός του κύκλος έχει κλείσει. Για τη μεγάλη μου οικογένεια τους ανθρώπους της βουλής ανέφερε ο κ. Καρογιάν εξέφρασε τις ευχαριστίες του αναφέροντας πως αυτή η οικογένεια ήταν ίσως η πιο αγνή. Ο κ. Καρογιάν ανέφερε πως έχει πάρει αρκετές εμπειρίες από τη βουλή καθώς σε κρίσιμα ζητήματα ξεπέρασαν όλοι τις ιδεολογικές αντιπαραθέσεις και εργάστηκαν ως μία δυνατή γροθιά για το καλό του τόπου. 

19.54 Στο βήμα η βουλευτής του ΔΗΚΟ Αθηνά Κυριακίδου η οποία επέλεξε να αποσυρθεί από την προεκλογική μάχη εξαιτίας της διαφωνίας που είχε με την υφιστάμενη ηγεσία. Προσπάθησα να συμβάλω με όλες μου τις δυνάμεις δημιουργικά ίσως και κάποιες φορές αντιπαραθετικά ανέφερε η κα. Κυριακίδου εξαιτίας του οτι θεωρούσε οτι ήταν για το κοινό καλό. Σε κάθε τέλος υπάρχει μία καινούργια αρχή ανέφερε η Αθηνά Κυριακίδου. 

19.49 Στο βήμα της βουλής ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Σοφοκλής Φυττής. Ο κ. Φυττής ανέφερε πως ο αγώνας και το ενδιαφέρον για τα κοινά θα συνεχίσει. Το κοινοβουλευτικό αξίωμα δεν ήταν για μένα επάγγελμα ανέφερε ο κ. Φυττής.

19.37 Στο βήμα της βουλής ο Γιώργος Βαρνάβα της ΕΔΕΚ που εξαιτίας του περιορισμού θητειών δεν επαναδιεκδικεί. Ευχαριστώντας τους συναδέλφους και τους πρώην προέδρους της Βουλής έκανε λόγο οτι η ΕΔΕΚ μπαίνει στο βιβλίο Γκίνες καθώς κανείς εκ των υφιστάμενων βουλευτών της ΕΔΕΚ δεν θα βρίσκεται εκ νέου στο κοινοβούλιο. Εξήρε το έργο του Προέδρου της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου.

19.32 Στο βήμα της βουλής ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Νίκος Κατσουρίδης ο οποίος ολοκλήρωσε 25 χρόνια στα κοινοβουλευτικά έδρανα. Ο κ. Κατσουρίδης μίλησε εκ μέρους όλων των βουλευτών του ΑΚΕΛ που αποχωρούν από τα έδρανα εκφράζοντας ευχαριστίες στο ΑΚΕΛ στον κόσμο της Αριστεράς και στους υπόλοιπους βουλευτές για τη συνεργασία. Να ευχηθώ εκ μέρους όλων μας όπως η νέα βουλή είναι καλύτερη από την παρούσα και κυρίως να είναι η βουλή που θα βιώσει τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής την απελευθέρωση και επανένωση της μικρής αλλά αγαπημένης μας Πατρίδας σε μια ελεύθερη Δημοκρατική χώρα για όλα τα παιδιά της ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κατσουρίδης. 

Στο βήμα ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου. Ο κ. Ομήρου έκανε λόγο για τις δύσκολες στιγμές που πέρασε η υφιστάμενη κοινοβουλευτική θητεία και ευχαρίστησε τους συναδέλφους του για τη συνεργασία. Θα συνεχίσω από την πλευρά του ενεργού πολίτη να υπερασπιζόμαι τον θεσμό του κοινοβουλίου ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής. 

19.15 Εγκρίθηκε ομόφωνα το νομοσχέδιο των εκτάκτων δημόσιων υπαλλήλων. Το νομοσχέδιο επηρεάζει 1.382 εκτάκτους, με τους 1.189 να εργάζονται στον τομέα της υγείας εκ των οποίων οι 540 εργάζονται με 15ημερα συμβόλαια. Τα συμβόλαια εργασίας μετατρέπονται σε εξαμηνιαίας διάρκειας.

 

Ένταση στη βουλή

18.30 Ένταση προκλήθηκε κατά τη διάρκεια της Ολομέλειας της Βουλής όταν κατά την τοποθέτηση του γ.γ του ΑΚΕΛ, ο κ. Κυπριανού επεσήμανε πως κάποιος καπνίζει στην αίθουσα. Ο κ. Περδίκης έδειξε προς την πόρτα όπου βρισκόταν ο Φύτος Κωνσταντίνου με τον Ζαχαρία Κουλία και κάλεσε να τεθεί τάξη και τον Βουλευτή του ΔΗΣΥ Ανδρέα Θεμιστοκλέους να τον χαρακτηρίζει βλάκα. Ο κ. Περδίκης κάλεσε τον Αβέρωφ Νεοφύτου να βάλει τάξη στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα, με τον Αβέρωφ Νεοφύτου να του απαντά πως θα απολογηθεί εφόσον απολογηθεί πρώτα ο Γιώργος Περδίκης ο οποίος συχνά συμπεριφέρεται ωσαν να είναι καθηγητής του κοινοβουλίου. 

18.14 Εγκρίθηκε η πρόταση νόμου για συμμετοχή των κουρεμένων καταθετών στο ΔΣ των επηρεαζόμενων τραπεζών 34 υπέρ 21 εναντίον (ΔΗΣΥ Δημήτρης Συλλούρης).

18.00 Εγκρίθηκε η συμψήφιση δανείων των κατόχων αξιογράφων με τον ΔΗΣΥ να τάσσεται εναντίον 

O Αβέρωφ Νεοφύτου ανέφερε πως ζητήματα τα οποία συζητούνται στη σημερινή ολομέλεια θα κριθούν ως συνταγματικά.  Πιο συγκεκριμένα επεσήμανε οτι η σημερινή ολομέλεια είναι η μεγαλύτερη τιμωρία για τον Γενικό Εισαγγελέα ο οποίος θα κληθεί να εξετάσει τα μισά νομοσχέδια και να τα κρίνει ως άκρως αντισυνταγματικά. Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ διερωτήθηκε αν βρίσκεται στο κοινοβούλιο και αν η βουλή ξέχασε τι ψήφιζε. Σημείωσε οτι ο μηδενισμός της αξίας των κατόχων αξιογράφων της Λαϊκής Τράπεζας έγινε τον Ιούνιο του 2012. Σημείωσε πως με αυτό τον τρόπο τιμωρούνται οι κουρεμένοι καταθέτες και οτι προκαλούνται διακρίσεις στους κατόχους αξιογράφων. Όπως επεσήμανε κάποιοι προσπαθούν στα 30 δευτερόλεπτα που παίζει η είδηση στα ΜΜΕ να περάσουν το μήνυμα οτι κάποιοι είναι υπέρ των κατόχων αξιογράφων και άλλοι εναντίον.

Κατά την τοποθέτησή του το ΑΚΕΛ από τον βουλευτή Σταύρο Ευαγόρου ζήτησε τροποποίηση στην πρόταση του Γιαννάκη Ομήρου ζητώντας στους κατόχους των αξιογράφων να καταγραφεί οτι αφορά αυτούς του Μάρτη του 2013. 

Τη σειρά πείρε ο Αβέρωφ Νεοφύτου ο οποίος εξέφρασε την έντονη αντίδρασή του χαρακτηρίζοντας την εν λόγω πρόταση νόμου ως κοινωνικά πολύ άδικη. 

 17.53 Συζήτηση για τη συμψήφιση δανείων των κατόχων αξιογράφων 

17.30 Εγκρίθηκε η πρόταση νόμου για αποκλεισμό εργολάβων που φέρεται να εμπλέκονται σε δεκασμό. Η Επιτροπή αποκλεισμού θα απαρτίζεται από πρώην δικαστές και θα μελετά όλες ανεξαιρέτως τις κατηγορίες.

Το ΑΚΕΛ τήρησε αποχή στην εν λόγω πρόταση 

17:00 Άρχισε η συζήτηση για την πρόταση νόμου για αποκλεισμό εργολάβων που φέρεται να εμπλέκονται σε περιπτώσεις διαπλοκής. Τροπολογία ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ προνοεί όπως στην επιτροπή αποκλεισμου να συμμετέχουν πρώην δικαστές οι οποίοι και θα εξετάζουν τις κατηγορίες για δεκασμό από εργολάβους. 

Βγαίνοντας στο βήμα της βουλής ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ ανέφερε οτι αν δεν υπήρχε προεκλογική περίοδος άλλη θα ήταν η συμπεριφορά των βουλευτών σήμερα σε ο,τι αφορά την συγκεκριμένη πρόταση νόμου. Όπως ανέφερε ο κ. Κυπριανού είπε πως πρόκειται για ένα βήμα μεν αλλά πολύ ανεπαρκές. Έκανε λόγο για προχειρη συζήτηση γύρω από το ζήτημα και ανέφερε χαρακτηριστικά πως δεν θα είναι το τέλος του κόσμου να συζητηθεί ολοκληρωμένα το ζήτημα μέχρι τις 20 Ιουνίου. Απαιτείται άμεσα το σώμα να βρει τρόπους να καταπολεμήσει τη διαφορά ανέφερε χαρακτηριστικά ο γ.γ του ΑΚΕΛ. Έκανε παράλληλα λόγο και για τον Φαίδωνα Φαίδωνος σημειώνοντας οτι έχει συμβάλει τα μέγιστα στην αποκάλυψη σκανδάλων αλλά δεν του δίνει κανένας το ακαταλόγιστο να πυροβολεί χωρίς στοιχεία. Δεν είναι σοβαρή αυτή η συμπεριφορά και είτε θα υπερασπιστούμε αυτές τις αρχές ως βουλή των αντιπροσώπων είτε κάποιοι θα αυτοχαρακτηρίζονται ως σταυροδόροι που θα καθαρίσουν τον σταύλο του Αυγεία είτε θα συμβάλουμε να τεθεί σοβαρή βάση ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κυπριανού.

 Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ανέφερε με τη σειρά του πως αν δεν ήταν προεκλογική περίοδος δεν θα ψηφίζε το σώμα ούτε την αναβολή των αποκρατικοποιήσεων, ούτε το πόθεν έσχες ούτε το ασυμβίβαστο. Όπως ανέφερε ο Αβέρωφ Νεοφύτου επειδή έχουμε εκλογές αυτή η χώρα που με θυσίες κέρδισε την αξιοπιστία της μόνο η σημερινή μέρα είναι αρκετή για να μας πάρει πίσω. Θέλουμε να κτυπήσουμε τη διαπλοκή ανέφερε ο κ Νεοφύτου, τότε μπορούμε να βάλουμε ανθρώπους που ουδείς τους αμφισβητεί και έχουν την πείρα να κρίνουν αυτά τα ζητήματα, σημείωσε γύρω από την τροπολογία ΔΗΣΥ ΔΗΚΟ για επιτροπή που θα απαρτίζεται από πρώην δικαστές. 

16.33 Εγκρίθηκε η ποσόστωση φύλου 30% στη συμμετοχή στο ΔΣ ημικρατικών οργανισμών. 

16.26 Εγκρίθηκε ομόφωνα το πολυνομοθέτημα του πόθεν έσχες. 

16.00 Εγκρίθηκε ο περί ασυμβιβάστου νόμος με 36 υπερ και 18 κατά. 

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου επεσήμανε οτι η βουλή λειτουργεί λες και μετά από σήμερα διαλύεται η βουλή. Σημείωσε οτι πρέπει να γίνει μία ριζοσπαστική μεταρρύθμιση και να μην περιοριζόμαστε σε ημίμετρα. Ξεκαθάρισε οτι ο ΔΗΣΥ θα το καταψηφίσει όχι επειδή είναι ενάντια στην αρχή αλλά γιατί αυτό το οποίο παρουσιάστηκε είναι το ελάχιστο. Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού επεσήμανε οτι το συγκεκριμένο ζήτημα απασχόλησε ιδιαίτερα τη βουλή και έγινε μια προσπάθεια να γίνει μία ολοκληρωμένη ρύθμιση σε παραδείγματα κραυγαλέα όπου θεσμοί της δημοκρατίας ταλανίστηκαν. Σημείωσε οτι σήμερα δεν γίνεται κάτι κενοφανές αλλά μια πρόοδος καθώς γίνεται άρση εξαιρέσεων που υπάρχουν στον νόμο και ο συνολικός εκσυγχρονισμός θα έρθει στη συνέχεια.  

 15.53 Ο Αβέρωφ Νεοφύτου ζήτησε την αναβολή του νομοσχεδίου του ασυμβίβαστου καθώς όπως ανέφερε το νομοσχέδιο του ασυμβίβαστου όπως έχει διαμορφωθεί δεν είναι αρκετό. Όπως ανέφερε χρειάζεται μία καθολική ρύθμιση του ζητήματος. Η πρόταση ΔΗΣΥ δεν έγινε αποδεκτή. 

15.50 Επαναρχίζει η βουλή

Η βουλή θα επανέλθει στις 15.30

Μετά από πολλές συζητήσεις και τοποθετήσεις, εγκρίθηκε η πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ για απαγόρευση των αποκρατικοποιήσεων με 31 υπερ 21 εναντίον και μία αποχή. 

12.30 Αντιπαράθεση για τις αποκρατικοποιήσεις

Έντονη ήταν η αντιπαράθεση Αβέρωφ Νεοφύτου με Άντρο Κυπριανού. Στην τοποθέτησή του ο Αβέρωφ Νεοφύτου έκανε λόγο για προεκλογικές σκοπιμότητες γύρω από τη συζήτηση της απαγόρευσης των αποκρατικοποιήσεων μέχρι το 2017. Ανέφερε χαρακτηριστικά πως το ΑΚΕΛ που κάνει λόγο για φίλους της κυβέρνησης στρατηγικούς επενδυτές της ΑΤΗΚ θα έπρεπε να θυμηθεί πως στελέχη του ΑΚΕΛ  όταν αποκρατικοποιήθηκε το αεροδρόμιο, έφερνα στρατηγικούς επενδυτές να δουν το αεροδρόμιο. Σημείωσε πως κινδυνεύει να χάσει την αξιοπιστία της η βουλή μέσα σε μία μέρα για καθαρά κομματικές σκοπιμότητες.

Με τη σειρά του ο Άντρος Κυπριανού σήκωσε το γάντι και κάλεσε τον Αβέρωφ Νεοφύτου να αναφέρει ποιά στελέχη του ΑΚΕΛ συνόδευαν στρατηγικούς επενδυτές. Σημείωσε μάλιστα πως το πολιτικό σύστημα τελευταίως συμπεριλαμβανομένων πολιτικών αλλά και δημάρχων συμπεριφέρονται όπως τις κοινές κουτσομπόλες του χωριού αφήνοντας αιχμές χωρίς στοιχεία. 

Συζήτηση για την απαγόρευση των αποκρατικοποιήσεων μέχρι το 2017

Συζητείται η πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ για απαγόρευση των αποκρατικοποιήσεων μέχρι και το 2017. Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ζήτησε αναβολή της συζήτησης χωρίς να γίνει δεκτό από τις υπόλοιπες πολιτκές δυνάμεις. ο εκπρόσωπος τύπου του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαϊδης κάλεσε τις υπόλοιπες δυνάμεις να υπερψηφίσει την εν λόγω πρόταση νόμου για να ανοίξει ο δρόμος για μια πιο κερδοφόρα ΑΤΗΛ. Επεσήμανε πως μόνο έτσι θα μπορέσουν οι εργαζόμενοι να προχωρήσουν για να θωρακίσουν τους οργανισμούς και να τους καταστήσουν αποτελεσματικούς προς την προσφορά τους στους πολίτες και την κοινωνία. Επεσήμανε οτι το ΑΚΕΛ έχει σταθεί από την αρχή στο πλευρό των εργαζομένων στην προσπάθεια να αποτρέψει το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου των κερδοφόρων ημικρατικών οργανισμών και επεσήμανε οτι θα πρέπει να παραμείνει ο δημόσιος χαρακτήρας των οργανισμών. Επέκρινε την κυβέρνηση και τον ΔΗΣΥ κάνοντας λόγο για αλαλούμ δεσμεύσεων και αποδεσμεύσεων και ανέφερε οτι ενώ δεσμεύονταν γραπτώς για την μη αποκρατικοποίηση στη συνέχεια αθέτησαν τη δέσμευσή τους. Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης επεσήμανε οτι θα πρέπει να εκσυγχρονιστούν οι εν λόγω οργανισμοίγια να παίξουν θετικό ρόλο για την κοινωνία χωρίς ωστόσο να ξεπουληθούν. Το στοίχημα είπε είναι η ΑΤΗΚ να προχωρσει μπροστά υπογραμμίζοντας πως το μοντέλο πρόταση που παρουσιάστηκε για αποκρατικοποίηση της ΑΤΗΚ θα αποτελούσε δώρο για τον ιδιώτη επενδυτή. Ο Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου επεσήμανε οτι κακώς δίδεται η εντύπωση οτι συζητείται το ζήτημα των αποκρατικοποιήσεων τη δεδομένη στιγμή. Επεσήμανε οτι από τη στιγμή που από το 2011 μέχρι και το 2015 η ΑΤΗΚ παρουσίασε 300 εκατομμύρια ευρώ ζημιά. Ενώ σημείωσε οτι για αρκετό καιρό διευθυντικές θέσεις και θέσεις κλειδιά της ΑΤΗΚ ήταν υπό την ομηρία της βουλής καθώς πολιτικές δυνάμεις για κομματικά και πολιτικά κριτήρια δεν τις αποδέσμευαν. 

12. Ομόφωνα πέρασε ο νόμος για την ΚΥΠ. 

11.58 Ψηφίζεται σε νόμο ο περί ρύθμισης ληξιπρόθεσμων κοινωνικώνπροσφορών. Με τροποποίηση του Γιώργου Περδίκη ψηφίστηκε να πληρώνονται οι οφειλές των κοινωνικών εισφορών σε 60 δόσεις με 25 υπέρ και 21 εναντίον. 

11.40 Ψηφίστηκε ομόφωνα η αναπομπή του Προέδρου της Δημοκρατίας περί εμπορικών περιγραφών, με την καταψήφιση του Γιώργου Περδικη

Αναβάλλεται ο περί τροφίμων νόμος

Περί ποινικού κώδικα που αφορούν την τοκογλυφία: Αναβάλλεται για το απόγευμα ούτως ώστε να μελετηθεί η τροπολογία του ΔΗΣΥ που αφορά τα καταναλωτικά δάνεια. 

11.20 Η Ολομέλεια της βουλής γεμίζει με βουλευτές. Συγκινησιακό είναι το κλίμα στην ΕΔΕΚ καθώς όλοι οι υφιστάμενοι βουλευτές παραδίδουν την έδρα τους. 

11.00 Σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις φαίνεται πως το νομοσχέδιο για τον αποκλεισμό εργολάβων μεταφέρεται για τη νέα βουλή ενώ το νομοσχέδιο των αποκρατικοποιήσεων οτι μέχρι το 2017 δεν θα γίνουν αποκρατικοποιήσεις φαίνεται να περνά με τη σύμφωνη γνώμη του ΔΗΚΟ. Η ολομέλεια της βουλής που αναμενόταν να αρχίσει στις 10 το πρωί παρουσιάζει καθυστέρηση. 

10:30 Αυτή την ώρα πραγματοποιείται σύσκεψη αρχηγών

9:20
Κρίσιμα νομοσχέδια

Σημαντικά νομοσχέδια αναμένεται να παρελάσουν και να συζητηθούν κατά τη σημερινή ολομέλεια, όπως το νομοσχέδιο της ΚΥΠ, το πολυνομοσχέδιο για το Πόθεν Έσχες, του ασυμβίβαστου, νομοσχέδιο για τον αποκλεισμό από τις δημόσιες συμβάσεις εργολάβων που βάσει στοιχείων φαίνεται να έχουν εμπλοκή σε δωροδοκία, το νομοσχέδιο της Ρύθμισης Ληξιπρόθεσμων Κοινωνικών Εισφορών για το 2016, το οποίο επιτρέπει σε οφειλέτες κοινωνικών ασφαλίσεων την αποπληρωμή των οφειλών τους σε δόσεις. Θα συζητηθεί επίσης το νομοσχέδιο με τίτλο ο περί ρύθμισης της Απασχόλησης Εργοδοτουμένων Αορίστου και Ορισμένου Χρόνου στη Δημόσια Υπηρεσία που έχει ως στόχο την άρση χρόνιων στρεβλώσεων γύρω από τον τρόπο απασχόλησης διαφόρων κατηγοριών εκτάκτου προσωπικού.

Ιστορικές αποχωρήσεις

Στη σημερινή τελευταία ολομέλεια, αποχαιρετούν τα κοινοβουλευτικά έδρανα, μία σειρά ιστορικών πολιτικών προσώπων καθώς δεν αναμένεται να επαναδιεκδικήσουν εκλογή. 14 βουλευτές από τους 56, είναι βέβαιο πως δεν θα βρίσκονται στην επόμενη κοινοβουλευτική θητεία. Από το ΑΚΕΛ, ο κραταιός άνδρας της Αριστεράς και για χρόνια δεύτερος τη τάξει Νίκος Κατσουρίδης, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος Γιάννος Λαμάρης, ο Σταύρος Ευαγόρου, ο Πανίκος Σταυριανός και ο Πάμπος Παπαγεωργίου.

Από το ΔΗΚΟ ο τέως πρόεδρος της βουλής και τέως Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν, η Αθηνά Κυριακίδου και ο Σοφοκλής Φυττής. Από την ΕΔΕΚ όλοι οι βουλευτές μένουν εκτός καθώς όλοι πλην του Νίκου Νικολαϊδη ο οποίος επέλεξε να μην επαναδιεκδικήσει, εμπίπτουν στο ζήτημα αύξησης του ορίου θητειών. Ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, ο Γιώργος Βαρνάβα, ο Φειδίας Σαρίκα και η Ρούλα Μαυρονικόλα αποχαιρετούν τα κοινοβουλευτικά έδρανα, ενώ το σώμα αποχαιρετά μετά από μία μακροχρόνια πολιτική δράση και ο βουλευτής της Συμμαχίας Πολιτών Νίκος Κουτσού. 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση